Så var det officiellt: Apple har anslutit sig till VR- och AR-racet, och den första produkten att nå marknaden är headsetet Vision Pro. Det är en väl bestyckad produkt som ämnar sudda ut gränsen mellan AR och VR genom att låta en välja hur pass virtuellt man vill att det man ser ska vara – från fullständigt renderade miljöer till förstärkande inslag i ens faktiska omgivning.

Man slipper dessutom allt vad kontrolldon heter, eftersom headsetet förlitar sig på ögonspårning och handgester, med totalt tolv stycken kameror och fem olika sensorer som håller koll på vad man sysslar med. Upplösningen på den huvudsakliga skärmen ska ligga runt 4K, och även framsidan är berikad med en skärm, som till exempel kan visa ens ögon när man använder AR.

För att hålla nere vikten på själva headsetet sitter batteriet i slutet av en kabel, så att man kan stoppa det i fickan. Batteritiden uppskattas till runt två timmar. Under huven sitter en Apple M2-krets såväl som en R1-krets som är öronmärkt för att ta hand om datan från headsetets sensorer.

Allt presenteras i operativsystemet VisionOS, som Apple kallar för sitt första rumsliga operativsystem. Det möjliggör bland annat att man kan titta på en ikon och slå ihop fingrarna för att öppna den. Man kan även skriva på ett virtuellt tangentbord eller använda röst-till-text.

Vision Pro ser ut att bjuda på en riktigt häftig uppsättning funktioner, men smakar det så kostar det, för priset landar på 3500 dollar, vilket lär leda till ett pris i Sverige på närmare 50 000 kronor. Släppet sker i början av nästa år.