Om det släpps fler bra föremål innebär det att priserna sjunker, och om jag exempelvis vill börja spela igen senare kan jag få tag i bra prylar balanserade till det dåvarande skill-läget genom att slänga in några euro i systemet, få tag i någon miljon guld och köpa ett fullständigt set helt adekvata prylar. I dagsläget räcker en miljon guld för att kunna köpa prylar som räcker att klara av det mesta i spelet på softcore, inferno, med vilken klass som helst. Så länge man vet vad man ska leta efter och det finns flera Diablo-forum där entusiaster skrivit ihop djupa guider för det mesta. Det är även det en viktig del av metaspelet, att det gemensamt går att finna sätt att spela på som man inte ens kan föreställa sig inledningsvis.

Kanske årets sommarjobb? Sälja ditt dagsverke till högstbjudande. Känner du dig inte lite smutsig nu?

Med det sagt uppskattar jag mina 160 timmar med Diablo III. Visst, det finns mycket som Blizzard borde ha slipat till bättre redan till premiären. Kanske gick de vilse i anpassat för alla-träsket, eller så räknade de med att den stora communityn kommer hjälpa spelet utvecklas med tiden. Trots allt har Diablo III haft en större simultan spelarbas än föregångarna någonsin uppnådde.

Till sist – glöm inte...

  • Glöm inte att Diablo III uppdateras frekvent – upplevelsen förändras med tiden och tröttnar du nu, finns spelet kvar om några år. Sen kan du säkerligen förvänta dig (minst) en expansion som kanske kan få igång ditt gamerhjärta, om än bara för några dagar.

  • Glöm inte att Diablo III inte är ett massivt onlinerollspel – det bygger inte på räder och dylikt som är flera timmar långa, det handlar om att samla prylar. Ja, tills det läggs till någon ny spelmekanik.

  • Glöm inte att du förändras – om några år kommer inte du lägga tid på samma företeelser. Kanske inte ens om några månader. Det släpps nya spel, nya erfarenheter, nya upplevelser. Välj den spelväg du själv frodas i, men det gör inte alla andras val i livet till något underlägset.

Om jag själv kommer återvända till Diablo III? I sinom tid. Troligtvis när jag inte längre har lika bra koll på hur spelet är. Kanske i samband med expansionen. Kanske i samband med PvP-läget. Något jag tar med mig starkt är att man måste reflektera över att precis allt förändras. Jag, du, och till och med Blizzard, och att det inte är någon idé att basera sina ideal på för länge sedan passerade drömmar från dåtiden. Däremot ska ingen sluta vara kritisk, för tja, då går det enkelt åt helvete.

Och det kommer aldrig finnas ett perfekt spel, men många titlar kan som tur är vara väldigt underhållande för det. Om inte är det bara att hålla sig borta, eller bidra till en konstruktiv diskussion för att föra dem framåt.