Playstation 4 – test på konsol

Trots att dessa hörlurar inte är gjorda för konsolspelade testades de ändå för bland annat spelande. En av de första testerna var att spela med Playstation 4, där de kopplades direkt i kontrollen. De ger ifrån sig ett starkt ljud och fångar även upp bas i spelandet. Många höga ljud lyfts fram mäktigt, men kan också bli ett störningsmoment.

Spel med många skjutvapen och explosioner tvingar hörlurarna fram en baseffekt som ger ifrån sig så pass starkt ljud att det blir ett störningsmoment och gör spelsessionen ytterst plågsam för hörseln, nästan så det känns som att den kan skadas.

Eftersom hörlurarna inte har externa inställningar för bas och annat, måste de göras via Playstations meny, där det bara finns en ljudnivå att sänka eller höja. Trots sänkningen av volymen tvingar basen fortfarande fram oönskad kraftfullhet som gör att de inte kan användas under kaotiska skjutspel.

Värt att komma ihåg är att de här lurarna inte är gjorda för att drivas av en konsol. Spelintresserade bör istället kika på specifika gaming-lurar.

Mobilenhet
Nästa test är med mobilen Sony Xperia XZ2, som påstår sig ha ett bra ljudkort. Och lurarna fungerar bra till musik och även till mobilspel. Men återigen kan inte ljudet regleras på dem, mobilens volymknapp är enda sättet att styra ljudinställningarna.

Basen blir återigen väldigt kraftfull och tvingar fram ljud egentligen inte ska finnas inom viss musik, åtminstone i gammal retromusik. Ljudet är väldigt onaturligt och dunkigt, då basen försöker tvinga fram ett tillägg som inte finns med i musiken.

Och när man rör sig utomhus med lurarna hänger sladden ofta i vägen för armarna. Fast det kan förstås vara för att att de inte är tänkta att användas på språng.

PC
Vid datoranvändning så finns det fler inställningar som ger möjligheten att ställa om olika styrkor och anpassa ljudet som man vill. Via Dolby Audio Equalizer och Mojo DAC:en kan jag skräddarsy styrkan och balansera ljud och volym.

Vid tester utan equalizer lyssnade jag på Youtube-videor med inspelade ljud i naturen, och där gör lurarna ett sanslöst bra jobb i att få ut nogrannheten i ljud. Fågelkvitter och vind som blåser genom träd spelas upp i hög kvalitet och det går att urskilja andra ljud på ett snyggt och naturligt sätt. Det här är sällsynt bra ljudkvalitet, och det till ett helt okej pris. Det visar att man får hög kvalitet för pengarna jämfört med många andra studiolurar.

Men efter att ha testat hörlurarna intensivt i ett par timmar, gör det ont över öronen. Trots att de är flexibla, mjuka och kan ställas in efter huvudets storlek har de ett kraftfullt spänne som få mina öron att värka. Detta innebär att trots hörlurarnas flexibla design om att vara komfortabla så är de inte anpassade för alla huvudstorlekar.