Fast betydelselöst är kanske ett väl starkt ord. Det är ju trots allt mycket tack vare alla strider som du får erfarenhetspoäng och pengar, vilket ger dig möjligheten att lära dig nya stridskonster och köpa både vapen och tillbehör. Rollspelselement alltså (vilket nytt spel har inte det?), men förvänta dig inte något djup. Visserligen spelar valen större roll när/om du spelar igenom det på en högre svårighetsgrad, men när jag tog mig igenom det i recensionssyfte (på standardnivån) var den genomgående känslan att jag lika gärna kunde leka Ole, dole, doff som att göra ett genomtänkt val när det var dags för uppgradering.

Det finns även andra sätt att få både pengar och erfarenhet och här hittas en kopiös mängd speltimmar. Seriens tidigare delar innehöll massor av sidouppdrag och minispel, och den tredje delen är sannerligen inget undantag. Gamla favoriter som bowling och arkadspel är tillbaka, med sällskap av golf, karaoke, kortspel och kampsportsturneringar. Den som vill lära sig lite mer avancerade manövrar kan till och med fotoblogga om intressanta händelser i Okinawa och senare även Tokyo.

Serietidningskonversation

På det tekniska planet är Yakuza 3 inget att skriva hem om, det märks att gått ett tag sedan det släpptes i Japan. I brist på bättre ord så ser allting mycket trevligt ut, med helt okej miljöer som förmedlar en tillräckligt god stämning, men det går knappast att jämföra med GTA IV:s Liberty City eller Venedig i #Assassins Creed 2. Frihetskänslan och interaktiviteten finns helt enkelt inte där och utöver huvudpersonerna är det tämligen livlöst. I övrigt är estetiken – likt spelet överlag – väldigt japansk vilket säkerligen kommer skrämma livet ur en och annan. Men om du likt jag uppskattar det så finns det en hel del ögongodis, speciellt de både många och långa filmsekvenserna.

"För sista gången - sluta trimma ögonbrynen med samurajsvärd!"

Något jag har svårare att förstå är valet att inte enbart ha talade dialoger. Majoriteten av dialogen är ren text, vilket känns riktigt snålt, speciellt med tanke på vad andra spel har levererat på området. En eloge ska dock ges till det röstskådespeleri som finns, kanske framförallt beslutet att låta oss avnjuta spelet på dess originalspråk med engelska undertexter. Alla kommer inte gilla det, men jag har svårt att komma på något spel som blivit bättre av lokalisering och med tanke på att Yakuza 3 ska gestalta Japan och dess undre värld hade mycket av känslan gått förlorad om japanskan inte funnits med.

Jag har alltid svårt att betygsätta spel och Yakuza 3 är svårare än vanligt. Jag kan inte rekommendera det reservationslöst, det är helt enkelt för japanskt för att passa alla. Skulle jag själv köpa det? Ja, trots att jag redan tagit mig igenom det så kommer jag faktiskt göra det. Mest för att jag har åtskilliga speltimmar kvar i sidouppdrag, miniuppdrag och nya utmaningar, men även för att jag vill slippa behöva importera del fyra.

[video=4501]