Med tanke på succén som är Baldur's Gate 3 kan man knappast hävda att det isometriska rollspelet är dött, men efter den den stora boomen i slutet av 90-talet och början av 2000-talet försattes genren i något av en dvala.

En stor bidragande faktor till att dessa spel började att sälja sämre och därmed utvecklas i mindre utsträckning är enligt genreveteranen Josh Sawyer (Icewind Dale, Neverwinter Nights 2, Fallout: New Vegas, Pillars of Eternity m.m.) de stora återförsäljarna.

Bioware skapade Baldur's gate, som sålde bra, och BG2 sålde väldigt bra. Black Isle gjorde Icewind Dale, som också sålde bra, men efter att Bioware hade utannonserat Neverwinter Nights bestämde sig återförsäljare för att isometriska spel i 2D var döda. Temple of Elemental Evil var länge det sista.

Han säger att det blev en självuppfyllande profetia där genrer och stilar som kedjorna själva fått för sig var döda – helt baserat på vad de själva "kände" snarare än faktiska data – sålde dåligt eftersom de helt enkelt inte lagerförde dem.

Bioware-författaren David Gaider menar i sin tur att problemet inte bara handlar om återförsäljare, utan att det finns en "industrikunskap" som tar sig in i utvecklingsteamen och förklarar vissa saker som "döda" eller "för ålderdomliga". Dessa antaganden lever sedan vidare fram tills att någon motbevisar dem till 100 procent.