Microsoft skrotar stödet för Windows Mixed Reality. I framtida Windows-versioner kommer stöd saknas för VR- och AR-tekniken, som hade premiär 2017 och som då gav möjlighet att köra VR från tredjepartstillverkare för en billigare peng än de då branschledande Oculus Rift och HTC Vive.

Från den 1 november 2026 kommer du inte längre kunna dra hem den nödvändiga programvaran till uppdaerade Windows-versioner. Men så länge man kör ett Windows som fortfaande har stöd för Mixed Reality så kommer headseten funka via Steam, säger Microsoft till UploadVR.

Microsoft tog fram Hololens, smarta glasögon främst riktade till företag och som kom i två upplagor. Andra tillverkare, som Lenovo, Samsung och HP, gjorde VR-headsets som byggde på tekniken.

10 000 Microsoft-medarbetare fick gå vid företaget jätteuppsägning i början av året. Många av dessa jobbade med Windows Mixed Reality, skriver The Verge. Men företaget fortsätter att satsa på vissa VR- och AR-delar. Man samarbetar till exempel med Meta (före detta Facebook), vilket låter spelarna streama från Xbox-molnet till VR-headsetsen Quest.