Wii- och Gamecube-emulatorn Dolphin var planerad att släppas via Steam – men så blir det inte. För ett par månad sedan sköt man upp releasen på obestämd tid då Nintendo ska ha menat att emulatorn bröt mot ägarrättigheterna. Dolphin-teamet konstaterar nu att ett släpp är "omöjligt".

Enligt teamet ska någon DMCA inte ha verkställts från Nintendos sida, och Nintendo ska inte heller ha påbörjat rättsliga processer mot Dolphin. Däremot ska Valves advokat ha kontaktat Nintendo of America. En Nintendo-jurist ska därefter ha uppmanat Valve att förhindra en Dolphin-release på Steam. DMCA-möjlighet nämndes. Valve menade att Dolphin var tvungna att nå en överenskommelse med Nintendo för release på Steam. Dolphin tog detta på största allvar.

Och man finner ingen möjlig väg framåt.

Vi avbryter våra försök att släppa Dolphin på Steam. Valve driver butiken och kan avgöra villkor för mjukvaran. Med tanke på Nintendos länge etablerade hållning till emulatorer finner vi Valves krav på att vi ska få godkännande från Nintendo för Steam-släpp som en omöjlighet.

Teamet tror emellertid inte att Dolphin är i "juridisk fara". Men en Steam-release? Nej.

En talesperson för Nintendo sa till Kotaku tidigare i år att emulatorer skadar utveckling och hindrar innovation: "Nintendo respekterar rättigheterna hos andra företag och förväntar oss detsamma i gengäld".