Youtube-ägaren Google planerar att granska innehållet i några av de populäraste kanalerna på Youtube. Företaget vill komma tillrätta med att det visas kontroversiellt innehåll tillsammans med kostsamma annonser, uppger källor till Bloomberg. Det ska gälla kanaler som ingår i nätverket Google Preferred, som samlar några av Youtubes största aktörer och där annonserna kostar mer.

Bakgrunden är att annonsörer uttryckt irritation över att hamna i videor med kontroversiella inslag. Ett aktuellt exempel är videon där Logan Paul stod intill kroppen från en person som troligtvis hade begått självmord. Ett annat är svenska Felix "Pewdiepie" Kjellberg, som förra året fick två personer att för fem dollar hålla upp en skylt med texten "Death to all Jews". Han förklarade att videon var tänkt att visa hur galen och absurd en tjänst där man kan betala för att få folk att säga vad som helst. Både Kjellberg och Logan Paul togs snabbt bort från Google Preferred.

Google planerar att låta både mänsklig och mjukvarudriven moderering, för att minska antalet videor med innehåll som annonsörer inte vill förknippas med, skriver Bloomberg.

Frågan är i vilken utsträckning det kommer hjälpa – med nära 60 miljoner prenumeranter är Pewdiepie fortfarande Youtubes överlägset största profil. Logan Paul ligger på dryga 15 miljoner och klättrar stadigt trots de senaste veckornas negativa uppmärksamhet.