Tio bästa VR-upplevelserna 2019

Sida 1 av 2
Tio bästa VR-upplevelserna 2019

Den senaste filmen från Boneworks fick mig att börja fundera på vilka VR-upplevelser jag skulle rekommendera. Jag försöker ändå hålla mig mig uppdaterad kring nya släpp och har testat väldigt mycket av det som inte är uppenbart shovelware (vilket är ett ständigt växande problem i Steams VR-katalog).

Så detta är mina fem bästa VR-spel som du kan lira nu, utan inbördes ordning. Fyll gärna på med dina egna topplistor i tråden.

Out of Ammo
Mysigt, tower defense-aktigt spel där du dels planerar ditt försvar ur ett fågelperspektiv men också kan hoppa in i enskilda soldater för att styra dem direkt.

Beat Saber
Guitar Hero 2.0 där du använder lasersvärd för att svinga dig igenom en mestadels EDM-befolkad låtlista. Precis så kul man trodde att Audio Shield skulle vara.

Superhot VR
Enkelt upplägg; när du rör dig så rör sig fienderna. Allt kan därför gå i både slow motion och väldigt snabbt. Bästa Matrix-känslan i ett spel någonsin.

Moss
Gulligt äventyr som kvalade in som den bästa VR-upplevelsen 2018. Från början Playstation VR-exklusivt men finns nu på fler plattformar.

Gorn
Ibland behöver man bara släppa loss sin inre gladiator och visa vem som är kung i arenan. Rejält slafsigt och spelar du med polare kan ni antingen försöka besegra så många fiender som möjligt eller låta de andra styra fienderna.

Just in Time
Fortsätter trenden med att göra simpel men gullig grafik i VR, istället för att försöka efterlikna realism (vilket enligt mig är bättre). Rädda folk i slowmotion, med utrymme för att vara kreativ.

Minecraft
Finns både i officiella versioner till Samsung Gear VR men också ambitiösa moddar som gör pc-versionen körbar i till exempel HTC Vive. Man får en helt annan känsla för skalan i världen som man ändå tillbringat åtskilliga timmar i.

Budget Cuts
Humor och knivkastande på robotar i ett av de första spelen som verkligen sålde in VR hos många.

I Expect You to Die
Brittisk agenthumor i dessa små escape room-aktiga upplevelser som sätter finurligheten på prov.

The Climb
Cryteks klätterspel finns tyvärr bara till Oculus Rift (går säkert att köra på Vive med tredjepartsmjukvaror) men är riktigt kul och funkar faktiskt nästan bättra med gamepad än med rörelsekontroller.

2019-04-09 20:25

Vill man svettas så kan jag jag rekomenderar Creed - Rise to glory
https://youtu.be/A0lMg-loz0E

2019-04-13 13:28

Jag har inte haft min Vive inkopplad sen jag uppgraderade datorn i höstas men den här tråden fick mig att ta tag i det till slut. Har köpt på mig diverse spel på reor och annat som jag varit sugen på, varav flera från din lista.

Började med A Fisherman's Tale och det är verkligen något att uppleva. Är relativt kort men väldigt snyggt med mysiga miljöer och röstskådespeleri. Finns även på PSVR.

Sen gick jag tillbaka och spelade Climbey tills jag var så svettig att jag inte kunde spela längre. Riktigt kul och utmanande spel om man klarar sig med den otroligt enkla grafiken.

Ska försöka ta mig en sväng i Accounting+ senare i helgen (Accounting var ruskigt roligt) samt Eagle Flight, Kartong och Stunt Corgi VR.

/ LordDaimos

2019-04-14 06:14

Även om det är opolerat och "clunky" så gillade jag verkligen Skyrim VR. Inte så mycket för strider, uppdrag, story eller något annat, utan mest för att strosa runt och supa in atmosfären.

Hellblade: Senua's Sacrifice var också riktigt häftigt, även om jag blev lite illamående av det. En riktigt stark upplevelse.

Som jag sagt tidigare är dock Moss min stora VR-favorit. Så otroligt härlig atmosfär.

@LordDaimos: Fishermans Tale är riktigt fint!

eld
2019-04-14 14:21

Videon uppe för vivecraft verkar visa Garry Newmans "Chunks" som kallades för vivecraft tidigt i utvecklingen, det visar inte modden vivecraft alltså

I väntan på Boneworks så är horseshoes, hotdogs & handgrenades det bästa man kan få tag på:

2019-04-14 14:32

Har inte lirat det själv men såg detta dyka upp titt som tätt på olika listor - Astro Bot Rescue Mission

PSVR spel som tydligen har fått riktigt bra kritik.

https://www.metacritic.com/game/playstation-4/astro-bot-rescu...

2019-04-14 14:48
Skrivet av Fezk:

https://www.metacritic.com/game/playstation-4/astro-bot-rescu...

Tänkte precis lägg till AstroBot. Jag är normalt ingen platformer gamer men detta spel i VR är ett mästerverk! Dem har utnyttjat tekniken väl.

Skrivet av Jonny Myrén:

Hellblade: Senua's Sacrifice var också riktigt häftigt, även om jag blev lite illamående av det. En riktigt stark upplevelse.

Som jag sagt tidigare är dock Moss min stora VR-favorit. Så otroligt härlig atmosfär.

HellBlade ja! Massa inställningsmöjligheter. Spelade själv spelet i TableTop mode. Frickin awesome. Du som spelare ser snett ovanifrån och allt tar plats under dig, väldigt effektivt! (God mode skulle vara ett alternativt namn.)

2019-04-14 15:06

Endast nya släpp?

Annars är forfarande "Dirt Rally" och "Elite Dangerous" de bästa vr-upplevelser jag hittills upplevt. Att jag personligen tycker båda är fantastiska spel gör mig såklart partisk men jag tror båda i VR är imponerande även för de som normalt inte är förtjust i dem.

2019-04-14 16:31
Skrivet av Fezk:

Har inte lirat det själv men såg detta dyka upp titt som tätt på olika listor - Astro Bot Rescue Mission

PSVR spel som tydligen har fått riktigt bra kritik.

https://www.metacritic.com/game/playstation-4/astro-bot-rescu...

Astro Bot är nog det mest överraskande och underskattade spel som har gjorts.
Det här är spelet som varje PSVR ägare bör äga, och för de som inte äger en PSVR, anledning till att skaffa PSVR, oavsett om gillar plattformsgenren i sig eller inte.
Det går knappt att förklara hur bra detta är. Astro Bot är ren spelglädje för alla åldrar och får även en äldre luttrad hardcore gamer att fnissa som en skolflicka...

Det får en att känna sig som när man var liten och första gången man spelade Super Mario...och på sätt och vis är det just på det sättet. Astro Bot har återuppväckt och vidareutvecklat en dödförklarad genre som länge har gått på tomgång och brist på idéer. Man har dessutom gjort det med Superb grafik, otrolig charm, intrakat banvariation och helt underbar spelmusik. (Hur länge sedan brydde sig någon om spelmusik egentligen?)

"Astro Bot Rescue Mission is not only the best PSVR title to date, but also arguably the best platformer of this generation so far."

PS. Det är just nu REA på PS-store och spelet kostar nu 299kr. (Det är utan tvekan värt det dubbla eller mer.) DS.

Skrivet av Soulless:

Endast nya släpp?

Annars är forfarande "Dirt Rally" och "Elite Dangerous" de bästa vr-upplevelser jag hittills upplevt. Att jag personligen tycker båda är fantastiska spel gör mig såklart partisk men jag tror båda i VR är imponerande även för de som normalt inte är förtjust i dem.

Näe, detta är salig blandning releaser. Har svårt för snabba spel i VR, där rörelser fuckar med mitt uppenbart känsliga balanssinne.

2019-04-14 19:15
Skrivet av Molotov:

Vill man svettas så kan jag jag rekomenderar Creed - Rise to glory
https://youtu.be/A0lMg-loz0E

Grymt kul spel som även bygger upp ett bra flås till slut och ger en faktiskt bra träning. Jag brukar faktiskt rulla in mina move kontroller i sådana r motståndsband och ha dem bakom ryggen, det blir ett brutalt träningspass om man kör någon timme

@PontusT:

Haha, kul idé med motståndsbanden!

2019-04-14 20:29

F4 i VR är riktigt fränt!
tyvärr har illafall jag kört F4 "normalt" allt för mkt för å orka köra igenom allt igen..

zombie spelet, hmm vad det nu heter, är kul! bra gun controll

2019-04-14 21:41

Elite Dangerous, utforska galaxen och gör vad du vill i miljarders miljarder solsystem. Har väl en 500h VR i Elite och 500h med eye/head tracking..

2019-04-14 23:48

Kul initiativ, man känner sej lite ensam i VR träsket ibland. Kul att de finns några vr fantaster på FZ.

Jag kan också rekommendera Rec Room, har haft riktigt skojj i Paintball delen där.

2019-04-14 23:51

Moss, Astrobot och Wipeout.

2019-04-14 23:55

Astro Bot. Utan tvekan bland de bättre pattformsspelen jag kört sedan Super Mario Galaxy. Ja, jag tycker det är så bra.
Moss
Resident Evil 7
Pinball FX2 VR - med tillhörande pinballpaket så en får lite mer bord än bara de tre som följer med grundspelet.
Statik - galet kul pusselspel som passar VR perfekt

och jag har egentligen många fler att lista men dessa är vilka som poppade ur min skalle så här på rak arm. Ultrawings kan man lägga till också när jag tänker efter. Roligt flygspel.

2019-04-15 00:42
2019-04-15 00:45
2019-04-15 00:48
2019-04-15 01:27

För min del har inget ännu slagit Subnautica.

2019-04-15 05:51

För min del är oculus rift spelet (ja tyvärr exlusivt) Lone Echo
den som jag haft den häftigaste upplevelsen med.

Förövrigt gillar jag
project cars 2
Robo recall (också tyvärr oculus exlusivt)

Spel jag vill testa
moss
beat saber
gorn
superhot vr

2019-04-15 07:37

Ace combat 7 är en riktig upplevelse att spela på vr.

2019-04-15 08:44

Jag skulle väldigt gärna vilja spela Beatsabre och Trover Saves the Universe, det kanske får bli en Valve index eller PSVR2.

Jag har en Oculus DK2 som jag provade HL2 på, väldigt häftig upplevelse, även om spelet inte är fullt anpassat för vr så gav det en helt annan realism(jag drogs in betydligt mer i spelvärlden och karaktärerna kändes mycket mer levande).

2019-04-15 09:52

Av de VR-spelen jag gått igenom så tycker jag fortfarande att Beat Saber är det bästa. Gillade Guitar Hero starkt när det kom ut och det här känns som en roligare och mer interaktiv variant av det. När man kommer upp lite i nivåerna så får man även ett väldigt bra träningspass också. Finns till och med lite forskning på träningsaspekten (https://vrhealth.institute/portfolio/beat-saber/). Lägger man på mods (nästan ett måste, men går bra utan) så har man tillgång till tusentals spelargjorda låtar, flertalet bra hjälpmedel och ett rankingsystem - så man kan tävla lite också!

https://store.steampowered.com/app/620980/Beat_Saber/

Gillar man rymdsimulatorer så är House of the Dying Sun ett väldigt bra spel. Man hoppar mellan översiktsvy á la Homeworld och att styra små fighterskepp. Styrs med handkontroller vilket är till spelets fördel, speciellt när man flyger småskeppen. Man kan även stänga av skeppens stabiliseringssystemet och göra manövrar som påminner mycket om Battlestar Galacticas Viper-skepp, något jag fastnade mycket för. Klockar in på ungefär 25 timmars gameplay om man jagar alla achievements och är väl värt pengarna.

https://store.steampowered.com/app/283160/House_of_the_Dying_...

2019-04-15 11:41
Skrivet av wallofpants:

Av de VR-spelen jag gått igenom så tycker jag fortfarande att Beat Saber är det bästa. Gillade Guitar Hero starkt när det kom ut och det här känns som en roligare och mer interaktiv variant av det. När man kommer upp lite i nivåerna så får man även ett väldigt bra träningspass också. Finns till och med lite forskning på träningsaspekten (https://vrhealth.institute/portfolio/beat-saber/). Lägger man på mods (nästan ett måste, men går bra utan) så har man tillgång till tusentals spelargjorda låtar, flertalet bra hjälpmedel och ett rankingsystem - så man kan tävla lite också!

https://store.steampowered.com/app/620980/Beat_Saber/

Gillar man rymdsimulatorer så är House of the Dying Sun ett väldigt bra spel. Man hoppar mellan översiktsvy á la Homeworld och att styra små fighterskepp. Styrs med handkontroller vilket är till spelets fördel, speciellt när man flyger småskeppen. Man kan även stänga av skeppens stabiliseringssystemet och göra manövrar som påminner mycket om Battlestar Galacticas Viper-skepp, något jag fastnade mycket för. Klockar in på ungefär 25 timmars gameplay om man jagar alla achievements och är väl värt pengarna.

https://store.steampowered.com/app/283160/House_of_the_Dying_...

Är det PC-versionen som gör Beatsaber bra eller skulle du rekommendera PS4-varianten med?
Den går väl inte att modda och är Beatsaber fortfarande ett bra spel ifall det inte går att modda?
Är de någon av dom olika kontrollerna som passar bättre till Beatsaber?

2019-04-15 12:00
Skrivet av Carl Johansson-Sundelius:

Näe, detta är salig blandning releaser. Har svårt för snabba spel i VR, där rörelser fuckar med mitt uppenbart känsliga balanssinne.

Pro tip: ta dig igenom det bara. Efter några omgångar anpassar man sig, gror VR-ben och sedan är det bye bye till det mesta i 2D. Jag gjorde det när jag köpte Touch kontroller. Var ännu enklare då.

2019-04-15 20:57
Skrivet av Fearnox:

Är det PC-versionen som gör Beatsaber bra eller skulle du rekommendera PS4-varianten med?
Den går väl inte att modda och är Beatsaber fortfarande ett bra spel ifall det inte går att modda?
Är de någon av dom olika kontrollerna som passar bättre till Beatsaber?

Jag är inte insatt i hur pass bra tracking är med PSVR så det är svårt för mig att svara på. Har inte läst eller hört om några större svårigheter så kan inte tänka mig att det är ett problem.

När det kommer till kontrollertyp så upplever jag att Occulus har ett övertag då kontrollens tyngdpunkt är placerad i handflatan istället för utanför handen (som med Vive och kanske också PSVR). Det gör att man blir trött i armar och handleder under lite längre spelsessioner (en timme eller två). Det går att kringgå genom att hålla kontrollerna lite skevt (https://i.imgur.com/ccFdcVz.jpg). Inte helt optimalt men värt det alla dagar i veckan.

Angående långvarighet är även det svårt att säga. Jag tyckte att de 12 låtar som fanns till PC när jag köpte spelet räckte drygt 30 timmar, och hade säkert fortsatt med orginal-låtarna ett tag till om det inte var för ranking-aspekten med moddar. Den mängden underhållning (plus ett par bra träningspass!) för drygt 300kr är svårt att hitta.

Nu har det även släppts DLC till både PSVR och PC så kan tänka mig att det är fullt möjligt att ha roligt mycket längre än så. Verkar finnas en hel del låtar till PSVR också enligt denna tråd: https://www.reddit.com/r/PSVR/comments/ag0xzd/beat_saber_comprehensive_song_list/.

2019-04-15 21:37
Skrivet av PontusT:

Grymt kul spel som även bygger upp ett bra flås till slut och ger en faktiskt bra träning. Jag brukar faktiskt rulla in mina move kontroller i sådana r motståndsband och ha dem bakom ryggen, det blir ett brutalt träningspass om man kör någon timme

Ska testas bra tips

Sida 1 av 2