"Det är svårt att inte känna Assassin's Creed-vibbar"

I sommar är det Gamescom 2024. På Gamescom 2020 (!) avtäcktes Unknown 9: Awakening, ett spel som redan från start spände musklerna. Förutom spel skulle det bli podcast, det skulle bli serietidningar, och även romaner. Och så har det blivit. Podden Out of Sight, serietidningen Torment och romanen Genesis har alla hunnit släppas. Men. Vad hände med spelet?

Äntligen kliver Unknown 9: Awakening ur det okända och in i ljuset. Under gårdagens Xbox-show fick vi ny trailer och besked om release i sommar till pc, Playstation-, och Xbox-konsolerna.

Vad hände? "Covid-19-krisen hjälpte inte", medger Christophe Rossignol, creative director. Reflector behövde också extra tid för att få spelet att klaffa med det de börjat bygga. Det är svårt att inte känna Assassin's Creed-vibbar. Också Unknown 9-spelet utvecklas i Montreal, och är ett actionäventyr där fantasi och verklighet smälter ihop.

Unknown 9 är ett sällskap med odödliga med "kraftfull, hemlig kunskap" som antingen kan leda till framgång eller undergång för mänskligheten. Gruppen ska ha guidat vår art genom historien, och är mästare över ett parallellt universum som överlappar vårt: The Fold.

Två hemliga sällskap är på jakt efter Unknown 9, med vitt skilda avsikter. Den som är bekant med assassiner och tempelriddare i Assassin's Creed nickar igenkännande när vi får höra om Leap Year Society (vill främja mänskligheten) och Ascendants (vill ta kontroll över mänskligheten).

Vilken soppa! Och det är i den här Haroona kliver in.

Det är henne vi spelar som (som i sin tur spelas av Anya Chalotra, känd som Yennefer i Netflix Witcher-serie). Haroona är en "queastor" som jagar världen runt efter Unknown 9. Fiktiva staden Chamirir och en djup djungel är skådeplatser, och det är djungeln jag får ett se en glimt av.

Unknown 9: Awakening är actionäventyr à klassiska Assassin's Creed, men jag får även Star Wars Jedi-vibbar. Det tycks vara ganska fri lek mellan action och stealth, och då Haroona har förmågan att dra nytta av den parallella verkligheten, The Fold, finns utrymme för kreativa strider. Genom "peeking" kan hon få en översikt och genom "stepping" kan hon kliva in i fiender och därmed ta över deras arsenal. Hon kan också hoppa från fiende till fiende, även om det kostar energi.

Haroonas sci-fi-förmågor är fler. En sköld stoppar skott och hon kan, på avstånd, få facklor att explodera, antända gräs och i långa loppet få fienden att gå upp i ljusan låga. Vackert så.

Som Assassin's Creed-ivrare lockar det att sätta tänderna i ett nytt universum. Ett som dessutom är nytt och där bitarna (än så länge) passar ihop. Någon gång i sommar är det alltså dags för Unknown 9: Awakening men till dess finns ju roman, poddar, serier och ännu mer ska det bli.

Fotnot: Unknown 9: Awakening släpps i sommar till pc, PS5, PS4, Xbox One och Xbox Series.