När det kommer till att fånga den totala krigsupplevelsen så finns det få utvecklare som kan leverera på samma konsekvent höga nivå som #Creative Assembly. Sedan 2000 har #Total War-serien skrivit skola för hur historiska strategispel ska göras och nu när uppföljaren till milstolpen #Rome: Total War är på gång verkar allt upplagt för ytterligare en triumf. Det kan då vara på sin plats att sammanfatta vad vi vet så här långt samt spekulera i vad vi har att se fram emot.

Arbetet med #Total War: Rome II, som det åttonde spelet i serien heter, inleddes i slutfasen av #Shogun 2:s utveckling och mycket jobb återstår innan den planerade premiären nästa år. Som namnet antyder markerar Rome II en återgång till Romarrikets glansdagar och det är en ambitiös historieomskrivning som Creative Assembly har för avsikt att bjuda på.

En ny grafikmotor låter dig zooma in till soldatnivå och se hur krigarna reagerar på dina beslut. Vi har inga screenshots från det än, så du får nöja dig med denna bedårande konceptgrafik.

Creative Assembly är ännu fåordiga när det gäller exakta detaljer men de har gjort klart att kampanjkartan kommer att vara den mest expansiva i seriens historia. Gissningsvis kommer vi att få ta del av den romerska krigsmaskinens framfart över stora delar av Europa, Asien och norra Afrika, samtidigt som det politiska maktspelet i Rom kommer att spela en betydande roll för imperiets fortlevnad. Spelaren kommer att ställas inför val som kan komma att påverka imperiets framtid, och skriva om historien som vi känner den.

Det mänskliga kriget

Utvecklarna har varit tydliga med sitt mål att skapa en mer mänsklig bild av krigets konsekvenser. Det vill de uppnå både genom att ta oss in i maktens korridorer där enskilda personers beslut har kapacitet att förändra historiens gång, och genom att föra oss närmare slagsfältet än någonsin tidigare. Tack vare den nya grafikmotorn kommer det vara möjligt att zooma hela vägen in på enskilda soldater och se deras reaktioner på kaoset omkring dem. Individuella trupper kommer att reagera självständigt på händelser i deras närhet, till exempel genom att agera nervöst och skrämt om de eller deras kamrater befinner sig i direkt fara. Som spelare ska du kunna befinna dig sida vid sida med dina soldater och se hur ditt styrande påverkar dem och hur stridens hetta berör. Dina handlingar ska kännas viktiga och föra med sig riktiga konsekvenser, framförallt för dessa individer som riskerar sina liv efter dina anvisningar.

Strider till land och till sjöss är inte längre två separata skeenden.

Striderna i sig kommer att vara större och bjuda på mer variation än i tidigare upplagor. Slag på land och till sjöss kommer inte att vara separata företeelser, utan sömlöst bli enskilda element i samma drabbningar. Skepp kan till exempel komma till undsättning med förstärkningar samtidigt som katapulter täcker landstigande kamrater. Som ledare av den romerska armén har du full kontroll över dina legioner, men Creative Assembly vill fokusera upplevelsen på just krigsstrategin snarare än på ändlöst mikromanagement. Du kommer alltså inte kunna finjustera enskilda trupper eller styra över minsta skattejustering, vilket är ett led i att skapa en mer strömlinjeformad spelupplevelse utan att för den sakens skull förlora seriens kärna.

DIY-strategi?

Målsättningen är att erbjuda en upplevelse som är mer cinematiskt laddad men som också ger spelaren möjlighet att själv påverka och skriva om historien utefter sina egna direktiv. Hur det här kommer att fungera i praktiken och till vilken grad det kommer implementeras är svårt att säga i dagsläget, speciellt när både utarbetade mellansekvenser och skriptade händelser har bekräftats.

Att bjuda in de lokala fotbollsfansen till invigningen av Friends Arena visade sig vara ett misstag.

Utöver en mäktig singleplayer-kampanj kommer Rome II givetvis även att bjuda på möjligheter för fler spelare att drabba samman. Men, som ni kanske har gissat, vill utvecklarna inte delge speciellt mycket information förutom att de har ”något stort” planerat. Vad gäller officiella modverktyg är de återigen tystlåtna och man kan anta att det inte är någon större prioritering så här tidigt i utvecklingen. Det bör dock inte uteslutas att det kan dyka upp något i ett senare skedde.

Den skarpsynte har noterat ett tema vid det här laget – Creative Assembly håller för det mesta truten stängd i det här tidiga läget. Även om konkret information är en bristvara så verkar det inte råda något tvivel om att Rome II kommer att erbjuda något alldeles extra när det väl släpps. Så fort mer information sipprar ut kommer vi att dela med oss fortare än ni kan säga ”Romanes eunt domus”.