En majoritet av dem som besöker datorfestivalen #Dreamhack ägnar sig åt illegal fildelning, visar en granskning som SvD.se gjort. Trots att inga olagliga verksamheter tillåts på evenemanget och trots att illegal fildelning fått stor uppmärksamhet under året kommer det inte göras något speciellt för att hindra förhindra fildelande vid nästa festival, som drar igång på fredag.

Intresseorganisationen Antipiratbyråns talesman Henrik Pontén säger till SvD.se att Dreamhack blivit något av en fristad för fildelare.

- Svensk lag gäller överallt, DreamHack är ingen frizon, säger Pontén. Rättssamhället kommer på sikt att springa ikapp DreamHack. Det är bara en tidsfråga. De kan inte ha en verksamhet där det begås brott.

Antipiratbyrån kommer inte agera under sommarens festival, men Pontén efterlyser skarpare åtgärder från arrangörerna.

- Vi är väl medvetna om vad som händer på DreamHack, säger han. Vi har diskuterat piratkopiering med arrangörerna tidigare och jag har inte hört några praktiska åtgärder alls. De lever på att se mellan fingrarna. De begår inte brotten själva, men de tiger - och tjänar på det.

Dreamhacks vd David Garpenståhl menar att uppgiften att stävja fildelningen ligger hos myndigheterna snarare än hos arrangören. Alla besökare godkänner ett användaravtal som förbinder dem att följa svensk lag och därmed ligger ansvaret snarare ligger hos besökarna än hos ledningen:

- Där står det att man ska följa svensk lagstiftning och i det ingår upphovsrätt också, det är vår officiella ställning.

<form method="post" action="http://www.fz.se/poll.fz">
<input type="hidden" name="data" value="YToyOntpOjA7czo0MDoiNGZmNTZiNTI4NTI2YTc1MzAxNDRiZDNmOGIwMDExNzk5MTJjY2ZkZSI7aToxO2E6NTp7aTowO2k6MzAyO2k6MTtpOjQwNjtpOjI7aToxODI0MztpOjM7aTo0MDc7aTo0O2k6NjA4OTt9fQ=="></input>

<input type="radio" name="q406" value="3038" checked="checked" class="form_input_radio"></input>

Spela

<input type="radio" name="q406" value="3039" class="form_input_radio"></input>

Piratkopiera

<input type="radio" name="q406" value="3040" class="form_input_radio"></input>

Träffa vänner

<input type="radio" name="q406" value="3041" class="form_input_radio"></input>

Kolla företagsmontrarna

<input type="radio" name="q406" value="3042" class="form_input_radio"></input>

Annat (diskutera i forumet)

<input type="radio" name="q406" value="3043" class="form_input_radio"></input>

Jag åker inte på lan

<input type="radio" name="q407" value="3044" checked="checked" class="form_input_radio"></input>

Ja

<input type="radio" name="q407" value="3045" class="form_input_radio"></input>

Nej

</form>