Datorspelandet är en marknad som till synes ser oändlig tillväxt i dagsläget. Storskaliga lanseringar, antalet åskådare av streamers och försäljningsrekord avlöser varandra på veckobasis. Men för att kunna ta del av denna värld krävs det såklart rätt utrustning för att hantera jobbet väl också – närmare bestämt kringutrustning framtagen för spelande.

Idag ska jag ta mig en närmare titt på två stycken nylanserade datormöss ur NZXT:s Lift-serie; Lift 2 Ergo och Lift 2 Symm. Paradnumret för dessa möss är den låga vikten som ska ge minsta möjliga motstånd när du försöker sätta det där skottet eller träffa de magiska förmågorna. Jag kommer även att testa tangentbord ur den parallellt lanserade Function 2-serien, som kan läsas på SweClockers.

Den symmetriska spelmusen NZXT Symm jämte tangentbordet NZXT Function 2 i vit skrud.

Välkommen till FZ:s testpiloter!

FZ:s testpiloter är recensioner av och för medlemmarna. Erfarna datorentusiaster från forumet får tillfälle att på egen hand provköra de senaste produkterna i datorvärlden. Trevlig läsning och glöm för all del inte att kommentera!

Testpilot: André Uppman

  • Användarnamn: @Yatagarasu

  • Registrerad: 2011

  • Plats: Gävle

  • Specialitet: Datorer och spelmotorer

Engagerad hårdvaruentusiast med stark passion för framförallt PC och PC-spel. André har varit aktiv medlem på SweClockers sedan 2011 och FZ sedan 2020, men har egentligen långt innan dess pillat med datorer. Redan vid 7 års ålder blev han introducerad till datorvärlden då han fick tillgång till sin första egna dator med en Intel Pentium 4.

André är utbildad inom el och nätverk, men läser idag till VA- och miljötekniker. I övrigt besitter han bred teknisk kompetens inom hårdvaruteknik, kringutrustning och spelrelaterade områden likt spelmotorer. När det rör sig om hårdvara är det bärbart, ljud och kringutrustning som ligger närmast hjärtat.

Utöver att häcka i forumet tycker André om att dominera slagfälten i Battlefield, leka borgmästare i Cities Skylines och måla Warhammer. Nattfotografering och drönarflygning är annars aktiviteter som avnjuts i utomhusmiljö.

Sponsrat innehåll: Testpilot

FZ:s testpiloter är medlemmar som på egen hand testar nya produkter i datorvärlden. Denna testpilot arrangeras av FZ på uppdrag av NZXT som betalar för publiceringen. Uppdragsgivaren har inget inflytande över innehållet och testpiloten är helt fri att dra egna slutsatser.

Specifikationer

När det kommer till specifikationerna för NZXT Lift 2 erbjuds två modeller; Lift 2 Symm och Lift 2 Ergo. På insidan är det dock ingen skillnad förutom vikten, medan utsidan däremot särskiljer sig desto mer mellan modellerna.

NZXT Lift 2

Egenskaper

Sensor

Pixart PMW3395

Känslighet

Upp till 26 000 DPI

Uppdateringsfrekvens

8 000 Hz

Brytare

Optiska brytare

Antal knappar

5 st + klickbart skrollhjul

RGB

Nej

Plug-and-play

Ja, med inbyggt minne

Mjukvara

NZXT CAM

Anslutning

USB 2.0 Type-A-kabel
Fast kabel 2 meter

Vikt

Lift 2 Symm: 58 gram
Lift 2 Ergo: 60 gram

Färg

Svart och vit (båda modeller)

Pris

749 kronor

Men för att ändå gå igenom specifikationerna tänker jag benämna några nyckelpunkter. Bland annat hittar vi en sensor från Pixart i form av PMW3395. Denna sensor är kapabel att uppdatera signalen i 8 000 Hz med en känslighet på upp till 26 000 DPI. NZXT har även valt att använda sig av optiska brytare för aktivering av musklickandet, något som kompletteras av 5 st knappar och ett skrollhjul som även det är klickbart. Båda datormössen använder även inbyggt minne för att enkelt spara profiler direkt på musen.

Vikten på NZXT Lift 2 varierar inte speciellt mellan modellerna, där Ergo-utgåvan väger in på 60 gram, medan Symm-varianten skalas ned till 58 gram. För anslutning används en två meter lång USB Type-A-kabel. Tyvärr är det denna fastsatt i musen och inte löstagbar – ett stort minus i min bok för långtidshållbarheten. Utöver en löstagbar sladd önskar jag att det åtminstone hade funnits ett trådlöst alternativ att tillgå också, även om det bara varit med en 2,4 GHz-dongel.

Möt Lift 2 Symm och Ergo

NZXT Lift 2 kommer, som väl bekant vid det här laget, i två utföranden: en symmetrisk variant vid namn Lift 2 Symm, samt en mer ergonomisk utgåva vid namn Lift 2 Ergo. Jag tänkte nu ta mig en närmare titt på respektive mus och introducera likheter samt skillnader mellan dem.

Ryggen på NZXT Lift 2 Symm, subtilt kan företagets logotyp ses i en ännu ljusare vit färg.

Undersidan visar hur vikten kan hållas såpass låg – ihålig och utan onödig plast.

Framsidan av musen visar ännu en logotyp i nedre kant. Profilen påminner lite om en sportbil.

På vänsterkant infinner sig greppyta och två knappar.

Högersidan är inte mer intressant än att tillhandahålla desto mer texturerad greppyta.

Jag tänkte börja med att ta mig en närmare titt på den symmetriska modellen; NZXT Lift 2 Symm. Testexemplaret jag har till hands är av det vita slaget, där accentdetaljer likt gummmit på skrollhjulet tar sig an en mer gråaktig ton. Första intrycket är att musen är superlätt, skrämmande lätt faktiskt, något som antingen kommer att älskas eller hatas beroende på användarens preferenser.

Vänder jag upp och ned på musen blottar sig en nakenhet jag inte är van vid att se. Hela insidan är urholkad och täcks knappt med mer än ett par stabiliserande bitar för mittenplattan som huserar sensorn och annan elektronik. Det är en intressant lösning för att få ned vikten utan att behöva använda sig av den mer klassiska designen med mesh-liknande urskärning på ovansidan av musen.

Ryggen på NZXT Lift 2 Ergo, den halv-pilformade toppdelen syns tydligt.

Precis som på Lift 2 Symm har Ergo-modellen inget extra hull på insidan.

Den sluttande högersidan av musen kan enkelt ses framifrån.

Även sidoprofilen visar en något annorlunda form från Symm-modellen.

Skillnaden fortsätter runt på högersidan av Lift 2 Ergo, där en högre rygg utmärker modellen.

Med blicken vänd mot NZXT Lift 2 Ergo istället kan jag se ett liknande mönster. En subtil NZXT-logga klär musens puckelrygg, medan undersidan har samma typ av urholkning. Trenden med likheter fortsätter, där antalet knappar uppgår till fem stycken, något som kompletteras med ett skrollhjul som även det har en knappfunktion.

Det finns dock en sak som särskiljer Lift 2 Ergo från Symm-modellen, och det är just utformningen av skalet som handen har kontakt med. Medan Symm har en symmetrisk profil satsar Ergo på en mer sluttande framsida för fingrarna. Detta bör lämpa sig väl speciellt för de som använder sig av ett "palm grip" eller annars föredrar en lite mer klassiskt ergonomiskt utformad design.

Mjukvara – NZXT CAM

Precis som mer eller mindre alla tillverkare har NZXT en egenutvecklad mjukvara för att kontrollera sin kringutrustning. I fallet med Lift 2-mössen finns det inte någon RGB att styra, däremot finns det lite andra funktioner att ta sig en närmare titt på. Det bör även nämnas att mjukvaran är helt frivillig; både Lift 2 Ergo och Lift 2 Symm går alldeles utmärkt att använda helt fristående, bara att plugga in USB-kabeln och köra igång.

NZXT CAM erbjuder lite gott och blandat, där det första som syns är de fem möjliga mini-profilerna för att ändra musens känslighet. Det går även att plocka bort alla utom ett läge för den som inte ändrar sin DPI. Annars går det att justera uppdateringshastighet, växla mellan två olika lägen för när sensorn ska sluta spåra vid lyft av musen, och till sist är det fullt möjligt att skapa ett makro som kan bindas till valfri knapp. Det är även fullt möjligt att ändra runt på vad alla knappar utom vänster- respektive högerklick ska göra.

Överlag gör NZXT:s mjukvara precis vad den rimligen ska kunna göra, och det görs genom ett gränssnitt som är både enkelt att navigera samt tilltalande för ögonen. Det enda jag har att klaga på när det kommer till NZXT CAM är att det inte finns någon flik för att växla mellan enheter. Programmet låter mig endast justera inställningarna för den senaste inkopplade musen om jag väljer att koppla in både Lift 2 Ergo och Lift 2 Symm samtidigt. Förhoppningsvis är detta något NZXT kan åtgärda enkelt med en framtida uppdatering.

Användning: Passform, prestanda och ljud

Utseende och mjukvara i all ära, det viktiga i slutändan är hur en datormus faktiskt känns att använda. Det jag vill påpeka är att mycket är subjektiva åsikter i slutändan; en datormus som för mig känns bra kan upplevas sämre av någon annan och vice versa.

Handflategrepp (palm grip) ger en okej placering med tumme och pekfinger.

Hybridgrepp fungerar bra för pekfinger, men inte lika bra för ring- och långfinger.

Klogrepp (claw grip) och fingergrepp på Lift 2 Ergo är för egen del helt uteslutet, en effekt som jag tror blir värre för någon med större händer.

Lift 2 Symm och handflategrepp är en match gjord för min hand.

Även ett hybridgrepp känns fortfarande väldigt behagligt.

Klogrepp samt fingergrepp är bättre på Symm än Ergo-modellen för egen del, dock inte ett grepp jag i regel är bekväm med oavsett mus.

Under den veckan som jag testar NZXT Lift 2 Symm och Lift 2 Ergo passar jag på att gå emot muskelminnet genom att använda ett par olika grepp. Detta innefattar allt från handflategrepp, fingergrepp och hybrider däremellan. När det kommer till Ergo-musen har jag svårt att finna ett bekvämt grepp både på kort sikt och på lång sikt, däremot med Symm-alternativet känner jag mig mer hemma. Då jag har relativt små men samtidigt bastanta händer passar den något lägre ryggen min hand bättre, likaså vilar ring- och långfingrarna bättre på den mer plana ytan.

Om jag ska försöka åsidosätta den personliga preferensen en sväng för att bedöma Lift 2 Ergo, då tror jag helt klart att den modellen är lämplig för den med framförallt lite större händer än vad jag har. Trots att längden på musen är densamma misstänker jag att den sluttande högra halvan av musen kommer fungera bättre än den plana ytan på Symm – så länge handflategrepp eller liknande används. Dessvärre tror jag inte att någon av mössen lämpar sig speciellt väl för någon med riktigt stora händer, speciellt om klogrepp används.

När det kommer till klickande och Lift 2 används optiska brytare, dessa har en tydlig auditativ feedback vid varje interaktion och upplevs tillfredsställande överlag. Jag upplever att aktiveringen sker utan bekymmer med en len rörelse ned, samt en snärtig men samtidigt mjuk återfjädring när plasten går tillbaka till sitt ursprungsläge. När det kommer till spårning tycker jag mig inte uppleva några problem. Jag verkar sikta mer eller mindre lika bra (eller dåligt) som med de mössen jag vanligtvis använder. Den lätta vikten på både mus och kabel bidrar även till behaglig långtidsanvändning – framför allt för handleden.

Sammanfattning

Oavsett om du är en helgspelare eller spelar i de högsta esport-ligorna förtjänar du att använda vettig utrustning anpassad för spel. Vad detta ofta innefattar är låga inmatningslatenser, lågt fysiskt motstånd och RGB-belysning – NZXT med sin Lift 2-serie menar att uppfylla åtminstone de två aspekter som faktiskt har en direkt påverkan utan att jaga bling-poäng.

NZXT Lift 2 Symm (vänster) och Lift 2 Ergo (höger).

Lift 2 Ergo och Lift 2 Symm ur sina kartonger, stilrena och redo att ta spelandet till nästa nivå!

NZXT Lift 2 Symm och Ergo sida-vid-sida i ovanprofil.

NZXT Lift 2 kommer i två utföranden; Lift 2 Ergo och Lift 2 Symm. Förstnämnda, Ergo, har precis som namnet avslöjar en mer pilliknande formgivning som ska vara bättre ur ett ergonomiskt perspektiv, medan Symm 2 följer efter med en ambitiös design och en överlag mer plan profil. Båda mössen är annars likställda sett till specifikationer, där båda datormössen använder sig av Pixart PMW3395-sensorn med en uppdateringsfrekvens på 8 000 Hz och en känslighet på upp till 26 000 DPI. För anslutning används en fast ansluten USB 2.0 Type-A-kabel.

Vikten är även denna rätt snarlik mellan modellerna, där Lift 2 Ergo väger in på 60 gram, medan Lift 2 Symm kliver snäppet ned till 58 gram. Den låga vikten är möjlig dels tack vare det urholkade innanmätet och undersidan. Den lätta musen kompletteras även av en minst lika lätt kabel som möjliggör minimal friktion och motstånd vid snabba rörelser. Mitt första intryck av musparet är att det rör sig om kvalitativa produkter, inget känns knakigt eller annars upplevs konstigt.

Testpaket innehållande NZXT Lift 2 Ergo, Lift 2 Symm, Function 2 och Function 2 mini TKL.

NZXT Function 2 i vitt utförande jämte Lift 2 Symm i matchande färg.

NZXT Function 2 mini TKL jämte Lift 2 Ergo, där båda nyttjar en matchande svart pläd.

När det kommer till prestanda och passform fann jag mig själv gilla NZXT Lift 2 Symm rätt mycket, däremot infann sig inte samma avnjutning när det kommer till Ergo-varianten. Själva prestandan i sig är det inget fel på, jag spelade minst lika bra med båda dessa möss som jag annars gör med den egna uppsättningen av kringutrustning. Däremot var det en väsentlig skillnad i passform, vilket påverkade helhetsupplevelsen rätt mycket i slutändan. Jag rekommenderar därför alltid att testa en mus i person om möjligt, för det som fungerar bra för mig kanske inte fungerar bra för dig, och vice versa.

Om jag hade fått önska något är det två saker som ligger på tomten lista; Det första är möjligheten att ta loss sladden. Detta för att eventuellt i framtiden byta ut denna om den blir sliten, eller annars bara ersätta om den går sönder. Det andra jag hade velat se är ett trådlöst alternativ, även om det hade inneburit lite mer vikt och en ökad kostnad – just trådlöshet är en avgörande faktor för mig personligen när jag väljer kringutrustning.

I slutändan har jag inte direkt något att klaga på när det kommer till NZXT:s Lift 2-serie av datormöss. Därför får produkten min helhjärtade rekommendation för den som är ute efter en lättviktig spelmus. Priset är rimligt, kvaliteten är där och övergripande upplever jag produkten som konkurrenskraftig.

NZXT Lift 2 Symm och Lift 2 Ergo finns tillgänglig hos Proshop och Inet vid lansering. Det rekommenderade priset är 749 kronor och gäller för samtliga modeller och färger.