Valve har på senare tid fått mycket kritik från Dota 2-communityt för sin slapphet när det kommer till rankad matchmaking. Problem med smurfkonton, spelare som förstör och ojämna matcher har har blivit allt vanligare och nu har Valve valt att göra något åt detta.

De tar efter det som i Counter-Strike: Global Offensive kallas för Prime Matchmaking, där spelare kan registrera sitt telefonnumer och matchas med andra som gjort detsamma. Från och med den 4 maj kommer ett ett kopplat telefonnummer krävas för att kunna köra rankade matcher i Dota 2, något som Valve hoppas ska minska problemen med oseriösa spelare och smurfkonton.

De passar även på att återinföra en egen rankad matchmaking för de som spelar själva. Tidigare har de blandats med spelare som kör i party om 2, 3 eller 4 spelare, något som skapat problem då MMR för solo och party särskiljs och den senare tas av många inte lika seriöst.

Spelare som medvetet förstör matcher kommer också nu att straffas avsevärt hårdare och de som hamnar i low priority blir temporärt bannade från att spela rankat. Avstängningen kommer börja på ett par timmar och ökar upp till ett par dagar efter flera överträdelser.