Vid sidan om möss och bilrattar har #Logitech de senaste åren öppnat ett nytt tillbehörssegment i en tangentbordsserie särskilt ämnad för pc-spel. Under det blygsamma samlingsnamnet G har företaget samlat en handfull tangentbord som frånsett den sedvanliga bokstavs- och sifferklaviaturen även rymmer en rad specialknappar avsedda för allehanda snabbkommandon.

Lyx för högerhänta

- Färgade lysdioder och inbyggd LCD-skärm

Ett av seriens senaste tillskott - det korpsvarta enhandstangentbordet G13 Advanced Gameboard - sticker till såväl form som funktion ut som en udda fågel. Med blott 25 knappar är G13 inte ett alternativ till ditt befintliga tangentbord, utan snarast ett komplement. Tangenterna är i sitt utgångsläge helt funktionslösa och kräver inställningar i medföljande programvara för att ha någon verkan. Visst, konceptet är på intet sätt nytt. Det råder liten tvivel om att Logitech inspirerats av föregångare som #Saiteks Cyborg Command Pad eller #Belkins fem år gamla Nostromo SpeedPad n52. Ändå är G13 tveklöst mer påkostat än sina konkurrenter.

Trots att höljet är gjutet i hårdplast ger G13 ett solitt intryck. Tangentbordet ligger med sina dryga 600 gram stadigt under hand och handled. Chassits ena halva är klätt i mjuk film som handloven vilar på. Bekvämt och praktiskt, absolut - så länge du är högerhänt. G13 är till sitt utförande asymmetriskt till följd av den lilla digitala tumjoystick som sitter på dess högra sida. Vänsterhänta spelare kan förvisso använda tangentbordet, men då utan riktig möjlighet att komma åt joysticken. Trist, inte minst då tumrattandet genomgående fungerar väl för flertalet fordon i lagbaserade förstapersonspangare som #Quake Wars och titlarna i Battlefield-serien.

Texten på varje tangent är transparent för att släppa igenom färgat ljus från de lysdioder som sitter placerade under chassit. Designvalet, som närmast känns igen från storebror G15, fyller onekligen en funktion i nedsläckta spelutrymmen. Den estetiskt lagde torde dessutom glädjas av att ljusets färg går att justera - en välkommen nyhet för den som vill låta tangentbordet gå i samma toner som skenet från datorchassits lysdioder. I kombination med lätt konkava markeringar på fyra av det mittersta tangenterna är det efter viss träning lätt att låta fingerspetsarna hitta rätt.

(ovan från vänster) - Stödkudde för handleden, belysta tangenter samt LCD-displayen
(nedan) - G13 Advanced Gameboard i all sin prakt - notera tumjoysticken till höger

G13 ansluts till datorn i en ledig USB-port. Efter installation av drivrutiner och inställningsprogram skall tangentbordet vara redo att användas - åtminstone om du har köpt något av de 125 spel som programvaran i dagsläget officiellt stöder. Riktigt så enkelt är det emellertid inte. Där Logitech lyckats designa hårdvara som ligger bekvämt i handen lämnar mjukvaran mycket att önska. En icke obetydlig del av de spel som skall vara kompatibla kräver likväl manuella och relativt omständliga inställningar för respektive spelfunktion - varje enskild knapp som skall användas måste konfigureras. Onekligen irriterande; med så många år i branschen borde Logitech veta bättre att hårdvara sällan är bättre än sitt mjukvarustöd.

Att tangentbordet begåvats med en monokrom LCD-display (även det ett arv från G15) påminner gärna Logitech om i sin marknadsföring. Displayen saknar egen intelligens och är därmed beroende av sitt datorbaserade mjukvarustöd (utan drivrutiner, ingen bild). Ett femtiotal spel nyttjar funktionen och visar allt från hälsa och erfarenhetspoäng i #World of Warcraft till flyghastighet och höjd i #Falcon 4.0: Allied Force. I regel handlar det dock om information som redan syns på skärmen, och sådant den som sitter fastklistrad vid actionspel knappast har möjlighet att vrida ned blicken för att granska. Att displayen i rätt sammanhang tillför information råder det emellertid ingen tvivel om - något som inte minst märks i titlar med ett lägre tempo.

Bra, men med förbehåll

- Välgjord hårdvara, halvfärdig mjukvara

Sett till den knappa tusenlapp Logitech satt som rekommenderat återförsäljarpris är G13 ett köp som är allt annat än självklart. Där företagets hårdvaringejörer lyckats ta fram ett tangentbord som genomgående andas kvalitet tycks kollegorna på mjukvaruavdelningen sovit sig genom programmeringslektionerna. I sitt grundutförande tar programvaran dryga 25 MB RAM-minne i anspråk - en ekvation jag inte får att gå ihop, i synnerhet när man rimligtvis borde veta att man vänder sig till en målgrupp som stänger av allt onödigt i jakten på systemresurser. Trots löfte om en rad framtida förbättringar ger drivrutiner och stödprogram i dagsläget ett slarvigt och ofärdigt intryck. För sitt pris bör presumtiva konsumenter kunna kräva mer än vad G13 levererar.

Ändå går det inte att blunda för att G13 snabbt blir en trevlig bekantskap vid sidan av tangentbordet, eller ännu hellre som kompanjon till en laptop. Med goda ergonomiska egenskaper, ett generöst antal tangenter och en LCD-display som visar potential - särskilt i strategi- och rollspel - är det trots allt ett tillbehör som fyller sin plats på skrivbordet. Är du högerhänt, pengar inget bekymmer och ditt nuvarande tangentbord börjar kännas väl trångt är G13 Advanced Gameboard trots sina tillkortakommanden en sympatisk följeslagare i orchtäta granskogar och på krutdoftande slagfält.