Final: Tyskland – Argentina

Rio de Janeiro. Estadio do Maracana/Old Trafford

Ingen hade väl förväntat sig en sådan enorm styrkeuppvisning av Tysklands sprudlande mannschaft som den mot värdnationen Brasilien. Argentina å sin sida, kom till finalen med en hårsmåns marginal. Oddsen är utan tvekan på tyskarnas sida i denna historiskt laddade final.

FIFA

Första halvlek

Båda lagen ställer upp med elvor identiska från semifinalerna. Redan i 5 minuten kombinerar sig Tyskland rakt genom Argentinas vänsterkant. Khediras inlägg nickas av Klose, men Romero räddar. Returen studsar så när ut till Özil. I 11 minuten får Argentina en hörna. Neuer plockar lätt ner den. 21 minuten, Higuain får gult kort efter att ha sparkat ner Schweinsteiger i ren frustration. 29 minuten, hörna igen. Higuain är stark i luften samtidigt som Khedira – som håller Higuains markering – blir stängd. Bollen seglar över Neuers fingrar. 0-1! Tyskarna tappar lite av sitt moment, samtidigt som Argentina får vind i seglen. Messi har dock fortsatt svårt.

Halvtid: 0-1
Skott på mål: 0-1
Bollinnehav: 45-55

Andra halvlek

Khedira är tyskarnas absoluta gigant. Alla anfall går igenom honom, samtidigt som han ofta är med och bryter argentinska uppspel. Så fort Messi får bollen har han tre tyska försvarare över sig – alla huvudet högre och tio gånger starkare. Men framåt går det sämre för Tyskland. Ett par ofarliga inlägg är allt de lyckas prestera under de första 20 minutrarna. I 66 minuten byter Argentina ut Higuain, in kommer Aguero. I 77 minuten kliver Khedira av, in kommer Götze. De fortsätter försöka sätta inläggen på Klose, men han är ständigt steget efter. Romero äger luftrummet. Argentina vinner VM-guld!

Fulltid: 0-1
Skott på mål: 0-1
Bollinnehav: 47-53

Man of the Match: Romero

Kommentar:

Ett skott på mål låter förstås som att det här var tidernas tråkigaste fotbollsfinal – eller åtminstone den tråkigaste sedan 1990-finalen (då Tyskland och Argentina möttes). Så var det inte riktigt. Tyskarna försökte verkligen, men kom aldrig till riktigt avslut.

PES

Första halvlek

Di Maria kommer till start för Argentina, trots en skada som tidigare befarats lämna honom utanför slutet av turneringen. I 6 minuten får Messi bollen på mittplan. Han driver upp självsäkert i banan men krockar med Higuain och tappar bollen. Kort därefter får han skottläge, men skjuter strax över. Tyskarna blir hårt tagna, men Özil får ändå på ett hyfsat avslut – som också det seglar en bit över ribban. Tyskland får ett inkast på egen planhalva och råkar kasta det rakt i famnen på Messi. Messi jonglerar bollen med sig ett par meter och skjuter sedan stenhårt på halvvolley rakt i krysset. Vackert mål! Tyskarna får kämpa hårt för att vinna någon yta över huvudtaget. Argentinas anfallare rinner så mycket lättare genom försvarslinjerna. Müller och Klose försöker väggspela sig igenom Argentinas vänsterkant, utan framgång.

Halvtid: 0-1
Skott på mål: 2-2
Bollinnehav: 50-50

Andra halvlek

Frustrationen är tydlig i det tyska lägret. Lahm får ett fruktansvärt onödigt gult kort efter att ha tappat bollen alldeles för lätt. Müller och Höwedes kämpar med enormt mycket vilja och inte så mycket klass, men lyckas till slut komma till inläggsläge. I straffområdet finns Klose, som får på sitt första avslut. Det sätter han vackert – och helt otagbart – till höger om målvakten. Men målet döms bort för offside! Otroligt starka känslor på den tyska bänken. Özil skjuter strax över direkt efter. Det orättvisa domslutet har gjort att Tyskland vunnit nya krafter. Özil, Klose och Müller får alla varsin chans. Klose lyckas ta bollen av Demichelis och spelar sedan smart in till en fri Özil – som slår in den i mål med vänstern. Nu är det 1-1 på riktigt. I 85 minuten byts Müller ut, in kommer Schürrle istället. Özil får bollen fri med målvakten, men blåses av för offside – igen.

Fulltid: 1-1
Skott på mål: 9-2
Bollinnehav: 51-49

Förlängning 1:

Inget av lagen lyckas komma till avslut på grund av tätt, tätt spel på mittplan. En ofarlig tysk frispark är det enda Romero får känna på.

Förlängning 2:

Aguero byts in. Fortsatt tätt. Klose får fortsätta hålla i mycket boll – vilket inte tjänar någonting till.

Fulltid: 1-1
Skott på mål: 11-2
Bollinnehav: 51-49

Straffar:

Tyskland: XOOOX
Argentina: OOOO

Klose missar första straffen – och Schweinsteiger den sista!

Man of the Match: Messi

Kommentar:

Enormt tyskt tryck på Argentina – med 11-2 i skott över hela matchen. Ändå vinner Argentina på straffar. Kanske eftersom de fick öva på straffläggning i semifinalen.

---

Både PES 2014 och 2014 FIFA World Cup Brazil är överens om finalresultatet – Argentina vinner världsmästerskapen i fotboll 2014. Från Buenos Aires hörs jubel och medhåll, medan det muttras i landet söder om oss. Framåt midnatt söndag kväll vet vi om fotbollsspelen kan något om fotboll, eller om EA Sports och Konamis kodare får ägna perioden till nästa VM åt att bättra på sina kunskaper.