Xbox är en duktigt dålig affär för Microsoft. Företagets Xbox-division går back med så mycket som 2 miljarder dollar, men en stadig ström licenspengar från #Googles Android-system täcker slukhålet i Xbox-plånboken.

Rick Sherlund, ekonomisk analytiker hos finansgruppen Nomura, säger att Microsoft plockar in 2 miljarder dollar per år i patentintäkter från Android, skriver Business Insider. Dessa pengar används för att täcka det faktum att Xbox-sektionen går uselt.

Genom att lägga sektionerna Xbox, Windows Phone och Android i samma avdelning och redovisa resultatet gemensamt ser ekonomin bra ut. Men Sherlund menar att utan Android-pengarna gör Microsoft en förlust på 2,5 miljarder dollar – omkring 16 miljarder kronor – på Xbox, Skype och Windows Phone.

Sherlund avrundar med det dystra förslaget att Microsoft borde göra sig av med Xbox-avdelningen. Men med en ny konsol runt knuten kan vi räkna med att så inte lär ske de närmaste åren.

Xbox One släpps på onsdag nästa vecka (den 13 november) i 13 länder världen över. För Sveriges del dröjer Xbox One-premiären till någon gång nästa år.