Efter att tidigare utvecklat HD-versioner av bland annat #God of War och #Shadow of the Colossus fortsätter #Bluepoint Games att kränga HD-spel. För runt 400 kronor bjuds nu tre delar ur den klassiska stealthserien Metal Gear Solid: tvåan #Sons of Liberty, trean #Snake Eater och PSP-titeln #Peace Walker.

Snake är tillbaka i högupplöst form.

Det första som slår mig med samlingen är att både del #ett och #fyra i serien saknas. Och att det med dem försvinner viktiga pusselbitar i en redan virrig story där historiska händelser blandas med fiktion, politiska konflikter och personliga vendettor. Det andra som slår mig är att en mer kronologiskt och komplett utgåva hade känts mer genomtänkt – och mer generös. Främst mot de som köper spelen en andra gång.

Men med det sagt så är priset mer än rimligt och exkluderingen av ettan har sin förklaring. Enligt #Kojima Productions kreativa producent Yoshikazu Matsuhana hade det inte på långa vägar räckt att slipa lite på PSone-titelns utseende för att få det att platsa i HD-utgåvan. Det skulle krävas förändringar både av gameplay och story och vara ett väldigt tidskrävande jobb, menar han.

En pose många gamers minns med värme.

Tanken med de delar som faktiskt ingår i HD-samlingen är emellertid att de ska vara trogna sina original. De ska putsas för nya spelare, inte förändras för de gamla. Och det tycker jag sammanfattar HD-utgåvan bra. Spelen är som sina ursprungsversioner, på gott och ont. De förändringar och förbättringar man upplever i deras gameplay är främst en bieffekt av den putsade grafiken.

Tre delar slipad historia

De tre delarna presenteras på en lättöverskådlig tidslinje i titelmenyn. Varje del med årtal och en mindre inblick i storyn. Tidslinjen följer den ordning som de utspelar sig i, med Metal Gear Solid 3: Snake Eater i början. Men som ni säkert vet släpptes ju Sons of Liberty först.

Raidens karriär tog sin början i Sons of Liberty.

Sons of Liberty handlar om Snake, den ursprungliga huvudkaraktären, och om Raiden, en ny medlem i Foxhound. 2007 försvinner Snake under ett uppdrag som rör den nya Metal Gear-prototypen och när en grupp terrorister dyker upp två år senare säger sig ledaren vara han.

Stealthklassikern, som först dök upp som spelbar demo till #Zone of the Enders, är en nostalgitripp som bevarats väl i HD. Styrningen är densamma, förutom någon mindre förändring som att actionknappen är kryss i stället för ring. Den fixerade kameravinkeln är lika 2001 som den var då och navigeringen i menyerna likaså. Den största förändringen är förstås utseendet som är betydligt klarare och några bonusbanor som har tillkommit. Bland annat "Snake Tales", från tvåans specialutgåva, som är små fristående uppdrag med tillhörande berättelser.