En av de första grejerna som jag ville testa var Multiview. Det ger dig möjligheten att visa bild från två enheter på skärmen samtidigt, exempelvis dator och spelkonsol. Det låter väldigt intressant, men hur det funkar i praktiken gör det hela ganska tråkigt.

Hela skärmen används inte.

Bra med valmöjligheter men personligen inget jag skulle använda.

Med två datorer ska det kunna se ur såhär men det var tyvärr inget jag lyckades med.

Först och främst hade jag problem att hitta funktionen. När det överallt står "Multiview" som namn för funktionen tog jag för givet att valet man ska göra i menyn eller liknande skulle ha det namnet, men ack så fel jag hade. Hur jag än letade hittade jag ingenting (här ska sägas att jag inte hade kopplat in min Switch helt och hållet heller. Klantigt, jag vet). Det visade sig sedan att menyvalet PIP/PBP är stället att gå till. PIP är Picture in Picture och PBP står för Picture by Picture.

PIP gör så att det kommer fram en extra bildruta på skärmen. Sedan bestämmer du var du vill ha den, exempelvis i något av de fyra hörnen. Om du har en till enhet inkopplad än den primära visas den där. Inte riktigt vad jag förväntade mig och jag ser personligen inte så stor poäng med att använda funktionen, men jag gillar frihet och möjligheter så valet uppskattas ändå. Sedan har vi PBP, som delar skärmen i två delar och ger två mindre bildrutor på skärmen. De används av den primära och sekundära källan och ställs bredvid varandra. Inte heller här ser jag riktigt poängen då båda bilderna är små – det känns som att man tappar hela poängen med en 4K-skärm. Jag hade hellre kunnat koppla in fyra enheter och ha en i varje hörn. På så sätt hade den med mycket att hålla reda på bättre kunnat dra nytta av funktionen, då hela skärmen hade använts. Som det ser ut nu känns båda valen halvdana, inte alls särskilt användbara. Det konstigaste är att manualen visar att man ska kunna koppla in fyra enheter, men Philips hemsida säger att två är max. Man skulle också kunna koppla in två datorer för att ordagrant dela skärmen i två om man valde rätt upplösning, men funkar inte heller. Hörde av mig till Philips för hjälp men har tyvärr inte fått svar.

Enkel och lättförstådd kontroll.

Passar bra i handen.

Med skärmen kommer en liten fjärrkontroll så du kan fippla med inställningarna snabbt och smidigt (det är i alla fall tanken). Ljud och ljus har egna knappar, sedan har du strömknapp, snabbknapp för att välja olika förprogrammerade "ljuslägen" och en menyknapp med alla inställningar. Problemet är att den är seg. Vad det har att göra med vet jag inte men oberoende om jag sitter nära eller en bit bort kan det många gånger ta flera sekunder för skärmen att reagera på mina knapptryck. Bättre är det inte när den väl registrerat att jag vill sänka eller höja volymen. Det tar då flera sekunder innan man når dit man vill. I vanlig ordning brukar det gå fortare när man håller ned knappen, men säg att du sänkt lite för att något var aningen högt och vill sedan höja så får du på vänta en liten stund tills du kommit dit du vill. Jag förstår för mitt liv inte varför det är så men det är otroligt störande.

Olika val av HDR.

Enkla ljusprofiler för de som inte orkar pilla allt för mycket.

När väl allting funkar som det ska och man ställt in ljus och annat i inställningarna som man vill ha det så... wow! Det är svårt att beskriva men det ser verkligen fantastiskt ut. Först gick jag ut på Youtube och sökte mig fram till olika 4K-klipp och bilden är helt fenomenal. Som jag nämnde innan finns det färdiga ljuslägen att välja bland för den som inte känner sig manad att pilla på varenda reglage. Du kan även använda dessa färdiga profiler och själv skruva på dem om du känner att du gillade "FPS"-läget men vill ha lite mer eller mindre ljus i den profilen. För den som vill så finns det tillräckligt med val så man kan skräddarsy upplevelsen precis som man vill ha den. Här finns också alternativ för Smartresponse, Smartcontrast och diverse annat som vad jag förstått automatiskt anpassar bilden till vad skärmen anser är lämpligt. Om det exempelvis är mörkt i rummet blir skärmen ljusare, och omvänt mörkare om det är ljust. Inget jag personligen skulle använda men fler val är ändå något jag uppskattar.

HDR är ju också en stor snackis och givetvis har skärmen stöd för det. VESA HDR 100/DisplayHDR 1000, som det så fint heter, hjälper till att göra bilden ännu finare med mer ljus, mörker och fylligare färger. Det ser riktigt bra ut då färgerna, eller egentligen hela bilden, får ett helt annat liv och ser mer "verklig" ut. Jag märker stor skillnad mellan att ha HDR av och på, och det senare är givetvis att föredra i nästan alla lägen.

Ambiglow gör de mörkare stunderna mer färgglada och trevliga.

En grej jag faktiskt tyckte om mer än väntat var "Ambiglow", vilket är en funktion i tv:n som gör att det lyser lite under och bakom skärmen för att ge dig en bättre... atmosfär? I ärlighetens namn är jag förvånad att jag tycker om den. Skulle någon berätta för mig vad Ambiglow är för något skulle jag nog bara fnysa bort det fortast möjligt, men i praktiken funkar den väldigt bra. I ett mörkt rum blir det faktiskt mer stämningsfullt när den är på, och det bästa av allt är att du kan bestämma hur starkt lamporna ska lysa och i vilken färg (kan också alternera mellan olika färger). I bilderna ovan lyser det bara underifrån, men står skärmen en bit från väggen och det är helt helt mörkt rum kan man få till det så det lyser på väggen bakom också. Inget jag lyckades med särskilt bra själv men på nätet har jag sett bra exempel på detta. Givetvis är det här inget som du måste använda om du verkligen inte vill, du bestämmer helt själv om det är något du vill använda. Men ge det gärna ett försök!

Spel i 4K är helt klart värt tappet många nog får i FPS.

Bilder gör det inte alltid rättvisa hur mycket snyggare det faktiskt blir.

Sedan är frågan hur skärmen känns att använda i spel. Som jag nämnmt blev jag helt förbluffad över hur bra bilden faktiskt är. Bara genom att se på Youtube-klipp måste jag säga att den är helt underbart. Jag funderar ibland på om mycket av njutningen kanske hänger på att det är första gången jag upplever 4K, och även om det är sanning spelar det verkligen ingen roll. Bilden är fantastisk och spelen ser bättre ut än någonsin. Givetvis behöver man utrustning som kan visa 4K för att verkligen få ut det mesta av skärmen, men när jag testade Destiny 2 och Dragon Quest XI tappade jag hakan. Även i 30 fps ser det riktigt bra ut och då får man bara tänka på hur det kommer se ut och kännas i framtiden då man har hårdvara kraftfull nog för att klara av 60 fps... Gåshud!