Annars är det mest baspedalen som är sorgebarnet i originalkitet. Jag förstår inte hur folk kan spela med den över huvud taget. Svampigheten och plastigheten gör att det är omöjligt att få in den distinkta och snabba känsla som behövs så fort baskickarna kommer snabbare än i fjärdedelstakt. Logitech har ju en lång tradition av att leverera gedigna gaspedaler till sina spelrattar, och från gaspedal är steget inte så långt till baspedal, kan tyckas. Tyvärr verkar utvecklarna inte ha insett att baspedalen är akilleshälen i varje låtsastrumset. Här har man i och för sig försett den med den fina funktionen att kunna justera hårdheten i motståndet, men resultatet är ändå på tok för ogediget.

Pedalen i sig är för lättviktig och plastig, vilket medför att den väldigt gärna far omkring på golvet, även när man använder medföljande kardborrband för att försöka hålla fast den i mattan. Jämför man med Ion-pedalen är det som natt och dag. Ion-pedalen är väldigt tung, byggd i metall, och har ett oerhört distinkt avslut som gör att man känner in kickarna på samma sätt som man känner takten i sin strum bar när man kör gitarren.

Ursäkta, var är kicken?

Med Logitechs pedal finns ingen distinkt bottenkänsla. Istället är det samma känsla som i bromspedalen på en bil – det blir segare och segare i motståndet tills man inser att man nog nått bottenläget. ”Svampigt” är en passande term i sammanhanget. Det är en spelförstörande känsla som gör att det är minst lika svårt att sätta "Dyers Eve" med Logitechs trumkit som med originalet.

Logitech har egentligen diskvalificerat hela sin produkt bara på den punkten, men något bör kanske sägas om den i övrigt. Padsen är betydligt skönare och mjukare i anslaget än originalvarianten. Däremot är det fortfarande ljusår kvar till det mjuka och spänstiga studset i Ion-setet. Cymbalerna är riktigt mjuka och sköna att drämma till på, men i min våldsamma spelstil har jag lyckats slå på hihaten så pass att den plastskruv som ska hålla den på plats helt sonika gängat upp sig själv. Hittills har det hänt ett par-tre gånger, vilket känns som ett par-tre gånger för mycket.

Ramen står stadigt och övertygar, trots ett klent utseende. Däremot hade det varit bra om man hade skickat med ett verktyg så man kan skruva åt spännena som ska hålla de höjdreglerbara benen på plats. Som det är nu sjönk högerbenet ned efter några låtar, och jag hittade aldrig någon gammal sexkantsnyckel från Ikea i min diverse-låda. Det hade annars löst problemet.

För 2,5 gånger pengarna får man alltså ett trumset som är betydligt skönare att trumma på, om man bortser från den mediokra baspedalen. Jag vore oerhört besviken om jag hade köpt det här setet för egna pengar – särskilt som man inte ökar sina chanser att någonsin sätta de där svåra partierna som originalsetet förhindrar. Jämför jag med mina Ion kan det inte bli tydligare. Lägger du 500 kronor till när du ändå spenderar får du ett trumset som garanterat kommer ta ditt digitala trummande till nästa nivå. Kanske kommer du till och med bli så frälst att du börjar på en riktig trumkurs.

» Läs även recensionen av Logitech Wireless Guitar

Logitech Wireless Drum Controller finns för Xbox 360, Playstation 3 och Nintendo Wii. Rekommenderat pris är 2290 kronor.

» Produktens hemsida