Så kallat guldfarmande i onlinespel ger arbete till 400 000 personer, mestadels i Kina, och är en marknad på 500 miljoner amerikanska dollar enligt en rapport från University of Manchester, rapporterar BBC.

Guldfarmning är begreppet för när människor i låglöneländer anställs för att samla ihop virtuella pengar i onlinespel, vilka sedan säljs till spelare i västvärlden. Främst gäller detta fenomen spelet #World of Warcraft.

Guldfarmarna jobbar i vad som på engelska ofta kallas sweatshops och mestadels handlar det om ungdomar. Enligt rapporten är snittlönen för detta arbete 145 dollar i månaden. Ungefär 80% av industrin är baserad i Kina, vilket kanske inte kommer som en överraskning för många.

För spelförläggarna har guldfarmare varit ett obehagligt gissel att förknippas med och flera har försökt ta i med hårdhandskarna. Samtidigt bringar dessa guldfarmare onekligen intäkter även till spelförläggarna, vars ambivalenta inställning ibland lyst igenom.

Professor Richard Heeks är en av de forskare som skrivit rapporten och drar paralleller till den indiska outsourcing-industrin.

Antalet indiska mjukvaruutvecklare passerade troligen 400 000-gränsen i 2004 och är nu närmare 900 000, säger professor Heeks till BBC. Ändock är de två jämförbara i antal anställda, men däremot inte alls vad gäller framtoning, fortsätter han.

Tyck till: Störs du av guldfarmare när du spelar onlinespel?

<form method="post" action="http://www.fz.se/poll.fz">
<input type="hidden" name="data" value="YToyOntpOjA7czo0MDoiZjU5M2JkYWRjY2RiZDBhZGRlZjExY2E3NjcwNjg3ZDIzMmVlMTRjMSI7aToxO2E6Mzp7aTowO2k6MTg2O2k6MTtpOjI2NjtpOjI7aTo2MzQwO319"></input>

<input type="radio" name="q266" value="1582" checked="checked" class="form_input_radio"></input>

Ja, de förstör för oss andra

<input type="radio" name="q266" value="1584" class="form_input_radio"></input>

Nej, men de borde ändå bekämpas

<input type="radio" name="q266" value="1586" class="form_input_radio"></input>

Nej, det påverkar inte mig

<input type="radio" name="q266" value="1588" class="form_input_radio"></input>

Jag spelar inte onlinespel

</form>