När Overwatch 2 kom till Steam dröjde det inte länge innan recensionsbomberna föll. Då spelet är free to play är det förstås enkelt att tycka till, och i skrivande stund är 85 procent av 230 000 recensioner negativa. En Blizzard-medarbetare menar att Bobby Kotick inte lyfte ett finger.

Japp, nu när den kontroversiella Activision Blizzard-chefen lämnat företaget börjar vittnesmål dyka upp på sociala medier. Blizzard visste att Overwatch 2 skulle recensionsbombas i kölvattnet av beskedet att PvE-inslag strukits från Overwatch 2. Andy Belford, med rollen senior manager of community development på Blizzard, hävdar att Kotick struntade i att mildra Steam-smällen.

När vi planerade Overwatch 2:s lansering på Steam varnade mitt team (månader i förväg) för att vi skulle bli recensionsbombade. Vi bad om mer information, fler detaljer och fler resurser för att hjälpa oss hantera detta, men det avslogs helt.

När han frågade vem som tog beslutet att släppa på Steam utan någon som helst stöttning blev svaret: Bobby. Belford menar att det bara är ett exempel på kulturen Kotick gödde på företaget.

Skiten flödade nedströms och landade oftast på de lägst betalda och mest överarbetade individerna. Ledningen var upptagen med att reagera på kraftigt svängande riktlinjer och beslut utan någon som helst logik.

Samtidigt kan man fråga sig vilka resurser Blizzard skulle sätta in för att mildra Steam-släppet. Det förtäljer inte historien som mestadels handlar om att lägga skulden på Kotick och ledningen.

Spelupplevelser och arbetarnas väl och ve betydde ingenting för ledningen, som enbart fokuserade på vinster och kvartalsrapporter – enligt Belford. Det återstår att se om fler vittnesmål kommer och kanske framför allt hur framtiden blir för Activision Blizzard utan Bobby Kotick.