I väntan på Unreal Engine 5-drivna otäckheter i Stalker 2 (krigsdrabbade GSC Game World hoppas få det färdigt i år) kan du nu testa seriens första spel, 2007 års Stalker: Shadow of Chernobyl, med den spelmotorn.

Det rör sig om en tidig testversion av begränsade delar av spelet, och modden görs av en person som kallar sig Red Panda. Projektet finns på denna ryska site (japp), så en maskinöversättning kanske kan passa. Det är som sagt en väldigt tidig och ofärdig version som erbjuds, så räkna varken med hög framerate eller vacker grafik. Men om projeket går bra kan det i bästa fall ge oss moderniserade versioner av Stalker-seriens tre första delar.

Stalker: Shadow of Chernobyl släpptes våren 2007 efter en hel drös förseningar. Trots mängder med buggar fick det ett skapligt mottagande. Det fick snabbt två uppföljare: Stalker: Clear Sky (2008), Stalker: Call of Pripyat (2009). Stalker 2 tillkännagavs redan 2010 och har som du förstår haft en duktigt stökig resa till färdigt skick. Och jävligast hittills är tveklöst Rysslands invasion av Ukraina, där GSC håller till.

I december släppte GCS en gameplay-film från Stalker 2. Ser ut så här: