Som en blixt från klar januarihimmel kom Beskedet att Microsoft vill köpa Activision Blizzard för drygt 68 miljarder dollar. Men Microsoft har varit nära att ta över Warcraft- och Diablo-utvecklaren inte mindre än två gånger tidigare. Dessutom ska de ha varit snubblande nära att köpa Westwood, den numera nedlagda studion bakom RTS-klassikerna Dune 2, Command & Conquer och Red Alert. Varför affären inte blev av? En bröllopsresa kom emellan.

De här uppgifterna kommer från Ed Fries, som var en viktig kraft bakom den första Xbox-konsolen. I podcasten Xboxera berättar han att han förhandlat så att Westwood-affären i princip var färdig. Men eftersom han var nygift åkte han på bröllopsresa några dagar, och när han kom tillbaka hade EA lyckats stjäla affären. Och du minns kanske hur det gick - 2003 la EA ner Westwood.

Vad gäller Blizzard säger Fries att studion var till salu flera gånger på 90-talet. Fries ska ha ha försökt köpa den vid två tillfällen, men båda gångerna blev han överbudad av andra företag.

Frågan om uppköpsförsöken börjar 41:20 in i sändningen.

Microsofts försök att köpa Activision Blizzard är under granskning av amerikanska myndigheter. Besked om den godkänns väntas komma i sommar.