Inför E3 lovade Nintendo att nästan hela företagets närvaro skulle fokusera på ett enda spel, en titel som då helt enkelt gick under namnet The Legend of Zelda Wii U men som nu fått sin officiella titel Breath of the Wild. Som utlovat bjöds det på flera timmars utforskande av den nya upplevelsen som på flera håll avviker från seriens etablerade traditioner.

I en intervju med Polygon berättar seriens skapare Eiji Aonuma att en stor del i den nya inriktningen är baserad på kritik som riktades mot förra Zelda-titeln Skyward Swords, ett spel som hyllades av pressen men var något av en vattendelare för fans av serien. En sådan kritik var att det fanns många intressanta platser som spelare inte kunde besöka, något som inspirerade den öppna spelvärld som Breath of the Wild utspelar sig i. Gruppen som har utvecklat den öppna spelvärlden utgörs av unga utvecklare som tillför nya idéer och utmanar de etablerade konventioner som Nintendos mer seniora utvecklare inte tänkt på att ändra.

En av anledningarna till att Eiji Aonuma tidigare har varit skeptisk till att öppna upp spelvärlden i Zelda-serien är att det är lätt att gå vilse och tappa fokus på vad som ska göras härnäst, men han säger sig ha insett att det inte behöver vara något negativt om det är en spelvärld värd att förlora sig i. Aonuma hoppas att Breath of the Wild ska kännas som en återgång till det första Legend of Zelda-spelet till NES där spelaren från start hade full frihet i en öppen spelvärld. Spelet ska vara så öppet att spelaren kan springa direkt till slutbossen och hoppa över handlingen.

Han varnar också för att de som uppskattade den rörelsebaserade kontrollen från Skyward Sword kommer att bli besvikna med Breath of the Wild, som nästan helt överger detta. Versionen till Wii U använder dessutom inte Gamepad-kontrollens skärm till något mer än instruktioner om spelets kontroller. Det är dessutom bekräftat att Pro Controller stöds fullt ut för den som helst slipper Gamepad-kontrollen helt.

Enligt Aonuma beror detta på att Nintendo inte ville att spelarens fokus skulle behöva skifta fram och tillbaks mellan tv:n och Gamepad-skärmen, något han beskriver med analogin “om du har en gps på instrumentpanelen kommer du hitta dit du ska, har du den däremot i knät kommer du råka ut för en olycka”. Detta argument går tvärt emot företagets satsning i det nyligen lanserade Star Fox: Zero där spelaren måste göra exakt detta.

Något som inte berörs alls i Nintendos marknadsföring är hur spelets grafiska kvalitet inte riktigt matchar det som visades upp under E3 2014, en demonstration som visade sig köras på ett pc-system. Wii U-versionen som visas upp under årets upplaga av mässan uppvisar en betydligt lägre grafisk kvalitet, något som vår utsände korre Carl Johansson-Sundelius noterat.

Eiji Aonuma har dock bekräftat att versionerna till Wii U och kommande NX-plattformen kommer vara innehållsmässigt identiska, men att de kommer att skilja sig åt visuellt. Hur nära NX-versionen kommer den pc-drivna demonstrationen från 2014 återstår att se.