Nästa version av Windows, som tros få namnet Windows 9, kan vara redo för allmän provkörning redan i slutet av nästa månad. Anonyma källor säger till ZDNet att #Microsoft planerar att släppa en så kallad tech preview, alltså en testversion, i slutet av september eller början av oktober. Enligt källorna lutar det åt att den blir fritt tillgänglig för alla som vill att testa.

Microsoft själva säger ingenting om saken än, ej heller om när nästa Windows släpps. De gissningsbenägna pekar ut våren 2015 som premiärperiod för Windows 9.

Nästa Windows-version går under arbetsnamnet Treshold och enligt källorna kommer testförare få godkänna måtatliga uppdateringar som skickas ut automatiskt. Enligt tidigare läckor gör den av många saknade startmenyn återkomst, Metro-appar kommer kunna köras på skrivbordet (behöver ej köras i fullskärm), Charms-menyn försvinner och stöd för virtuella skrivbord införs. Om det stämmer lyssnar Microsoft på den kritik som riktades mot Windows 8, som annars stoltserar med förtjänster som blixtsnabb starttid (med ssd-disk) och möjligheten att med tredjepartsprogram få tillbaka startmenyn.