Guide: Grundläggande för att följa en League of Legends-sändning

Sida 1 av 1
2019-02-24 18:31
Guide: Grundläggande för att följa en League of Legends-sändning

Inspirerad av @Shadee och hans fantastiska guide till att kolla på CS:GO gör jag här en liknande tråd fast för Leauge of Legends (Härefter LoL).

Till skillnad från exempelvis CS:GO och Dota 2 så spelas LoL i form av seriespel förutom Worlds som är en turnering i slutet av året, och några turneringar mellan huvudsäsongerna. Året är uppdelat i Spring, Summer och Worlds. Mellan Spring och Summer spelas MSI (Mid season inviational). Man kan följa matcherna på Youtube, Twitch eller via LoL Esport. Kollar man live i det senare alternativet får man statistik och information under matcherna som man inte får via de andra tjänsterna. Spelar man LoL får man också "in game"-belöningar om man kollar via LoL Esport.

Nedan listar jag de 4 största ligorna och när matcherna spelas under seriespelet. Slutspelet sänds under andra tider med matcher vanligtvis i form av bäst av 5.

LEC - Europeiska ligan. Sänds fredagar (från kl. 18) och lördagar (från kl. 17). Under dessa dagarna möts lagen om bäst av 1 och alla lagen spelar under alla matchdagar.

LCS - Amerikanska ligan. Sänds fredagar (från kl. 23) och lördagar (från kl. 21). Under dessa dagarna möts lagen om bäst av 1 och alla lagen spelar under alla matchdagar.

LCK - Koreanska ligan. Två matcher sänds torsdag-söndag kl. 9 och kl. 12. Dessa matcher spelas som bäst av 3.

LPL - Kinesiska ligan. Två matcher sänds torsdag-tisdag kl. 10 och kl. 12. Ibland sänds tre matcher, då börjar första matchen kl. 07. Dessa matcher spelas som bäst av 3.

Spelets grund

Istället för att skriva om vad spelet går ut på hänvisar jag till videon nedanför.

Varje lag består av 5 spelare som alla väljer en Champion som de ska spela. Det finns 143 champions man kan spela så det finns en del att välja mellan. För att se vad de olika champions:en görs kan ni kolla på följande hemsida där deras abilities visas om man går in på den specifika championen man vill kolla på. Alla champions har olika skins vilket ändrar hur dom ser ut i spelet. Deras ikon är dock alltid densamma.Vanligtvis finns det 5 roller som man kan spela på.

 1. Top - Spelar på top lane, vanligtvis champs som klarar sig på egen hand

 2. Jungle - Använder sig av djungeln för att få guld och experience. Målet är att dyka upp oväntat på lanes:en för att kunna döda motståndarna

 3. Mid - Vanligtvis starka champs som klarar sig på egenhand men också gör mycket skada

 4. Bot/ADC - Vanligtvis starka champs som är lätta att döda men som gör mycket skada. Behöver vanligtvis hjälp i början för att inte dö

 5. Support - Hjälper bot/adc i början och senare är huvuduppgiften att se till att laget har vision och att skydda sina medspelare

Varje match är uppdelad i två steg först "Pick and Ban" och därefter själva matchen. Som exempelmatch kommer jag använda sista matchen i LEC denna veckan, mellan Fnatic och Vitality. Ni kan se matchen nedan.

Pick and Ban

I exempelmatchen börjar detta steg ungefär 7:20 in i klippet.

Pick and Ban är uppdelat i fyra steg.

 1. Lagen bannar 3 champs som inte kan spelas i matchen

 2. Lagen väljer 3 champs som de ska spela i matchen

 3. Lagen bannar ytterligare 2 champs som inte kan spelas i matchen

 4. Lagen väljer de sista 2 champs som de ska spela i matchen

Här gäller det att få de champs man är bra på och inte låta motståndarna spela de som dom är bäst på. Detta steget är väldigt taktiskt och det krävs lite erfarenhet innan man får förståelse vilka champs som är bra att välja och inte. Det finns vanligtvis en ganska klar "meta" som ligger till grund vilka champs man kommer se i matcherna och inte. Detta bestäms av vilken patch man spelar på.

Matchen

I nedanstående bild markerar jag delar som förklaras mer noggrant nedan.

 1. Här visas vilken champion som spelarna spelar. Jag förklarar denna ruta mer nedan.

 2. Här visas vilken drake som spawnar härnäst, senare i matchen ser man också när den spawnar och även när baronen spawnar. Det finns fem draktyper som jag förklarar senare.

 3. Lagets förkortning. I bilden står FNC för Fnatic och Vit för Vitality.

 4. Matchhistorik, Vinster-Förluster.

 5. Antal torn som laget har förstört. Ett tecken på vem som leder.

 6. Lagets totala guld. Ett tydligt tecken vem som leder. Är skillnaden under 1k guld är det jämnt. 1k-3k är det en liten ledning. >3k stor ledning.

 7. Antal kills som laget lyckats få. Kanske det svagaste tecknet på vem som leder. Har man flest kills betyder det inte alltid att man leder i matchen.

 8. Matchtiden. Nedan ger jag tidsperioder som en match vanligtvis kan delas upp i.

 9. Vilka Items som spelarna har köpt. Något som kan vara svårt i början att hålla koll på.

 10. Kills/Deaths/Assists

 11. CS, creep score. Hur många creeps man lyckats få "last hit" på. "Last hit" menar att man har det dödande slaget på minions vilket ger en guld. Ett tydligt tecken på hur spelarna presterar jämfört med sina motståndare i samma position. Går inte riktigt att jämföra för jungle och support och definitivt inte mellan olika positioner.

 12. Vilken trinket man har för tillfället. Om det är en gul symbol så är det en ward. Man kan placera ut två av dessa samtidigt och de syns inte direkt av motståndaren. Om det är en röd symbol så är det ett Oracle. Med denna kan man se gömda föremål, exmpelvis wards eller motståndare i buskar. Är det en blå symbol är det en ward som man kan placera långt ifrån sig. Den syns för motståndaren men ger direkt sikt där den placeras.

 13. Minimap. Det viktigaste att hålla koll på förutom att kolla vad som händer på skärmen. Om en eller flera spelare rör sig mot en position vet man att något snart kommer hända. Man kan också se om spelarna teleporterar sig eller "pingar" av olika anledningar.

Ett förtydligande av Punkt 1 ovan kommer i denna bild och nedanstående text.

 1. Summoners spells. Viktiga abilities som avgör hur man kan spela. Läs mer här.

 2. Grön stapel, health som karaktären har. Om den är full så har man fullt liv om den är tom är man död. Blå stapel visar mana eller motsvarande vilket krävs för att använda sina abilities.

 3. Ulti och dess cooldown. Karaktärernas starkaste ability kallas ultimate och visas här. Om spelaren har använt färdigheten kan man se hur långt det är kvar innan den är tillgänglig igen.

 4. Runes. Ni kan läsa mer om dessa här.

Nedan ger jag några tidsperioder och vad som brukar hända under dessa skeden nedan.

00:00-01:30
Creeps spawnar först 1:05 in i matchen och de når inte motståndarlagets creeps förrän ca 1:35. Monstren i djungeln spawnar vid 1:30. Detta gör att lagen har tid att nå sina positioner och kanske placera några wards i motståndarens djungel för att lista ut var junglaren är. I exempelmatchen valde Fnatic att invadera Vitalitys jungle då dom var starkare i level 1. Målet med det är att straffa motståndaren som då inte har chans att gå den rutt som man tidigare planerat.

01:30-05:00
Tidig laning phase. Oftast händer inget explosivt här. Spelarna farmar creeps och försöker straffa motståndaren så de inte kan göra samma sak. Under denna period kan man få små övertag som kan betala sig senare under matchen.

05:00-15:00
Vid 05:00 spawnar den första draken vilket kan bli det första som lagen samlas för att slåss för. Under denna perioden når karaktärerna level 6 vilket ger dom tillgång till sina ultis. Här börjar saker och ting hända. Vanligtvis sker några kills under denna period. Spelarna håller vanligtvis sina positioner så det som händer, sker vanligtvis på de olika lanes:en.

Det finns 5 olika drakar som man kan slåss över under matchen. Dom ger en buff som jag förklarar nedan. Vilken drake som dyker upp är random. Elder dragon spawnar först vid 35 minuter, därefter är det alltid elder dragon som spawnar.

- Cloud -
Ger Movement speed. Alltså man kan röra sig snabbare.

- Infernal -
Ger extra skada.

- Mountain -
Ger bonus skada på torn, byggnader och baronen.

- Ocean -
Ger health och mana regeneration.

- Elder -
Ger bonusskada som är beroende på hur många drakar man har dödat tidigare i matchen.

15:00-20:00
Under denna period har det vanligtvis skett ett par kills. Även några av de yttre tornen kan ha fallit. Spelarna brukar under denna perioden lämna sina ursprungspositioner och röra sig mer över kartan. Målen under denna period blir att röra sig mycket och försöka straffa sina motståndare. Kanske förstöra ett par torn, döda motståndaren några gånger eller ta Rift Herald:en, som vanligtvis leder till att man kan ta minst ett torn till.

20:00-35:00
Vid 20:00 spawnar baronen som ger laget en buff som förstärker lagets minions. Det gör det mycket svårare för motståndarlaget att försvara sig. Under denna period är baronen prioritet nummer 1 och man kan se hur lagen kämpar för att få kontroll kring området runt omkring den. Lagen rör sig ofta som en enhet och fighterna består av att lagen slåss 5 mot 5. Här avgörs de flesta matcherna.

35:00-
Efter 35 minuter är karaktärerna så starka som de kan bli. Dom har nått sin max level (Level 18) och köpt 6 items. Baronen tillsammans med Elder Dragon blir de två stora uppdragen förutom att döda motståndarna och krossa deras bas.

Svårare än så är det inte. (Eller nu har jag inte gått in på den röda och blå buffen, hur ganks går till, vilka taktiker som är vanliga att se mm) Har ni frågor eller synpunkter så skriv dom nedan.

Nu kanske man äntligen kan lära sig hänga med i en moba-match (som inte är Heroes of the Storm).

2019-02-24 20:11

Har kört detta fantastiska spel sedan 2009 och var även på plats i Jönköping när Fnatic tog hem The Summoners Cup 2011, då de vann Season 1 World Championship. Riktigt kul att få följa och se på när proffsen kör. Även när nya, mer okända spelare tar spelet med storm och blir nya hjältar!

Minns mycket väl Season 2 när Taipei Assassins vann i LA 2012. Laget var underdogs under hela turneringen men slog alla med deras nya knep och taktik!

2019-02-24 21:54

mkt att lära om man e färsk, tur man varit med sen alltid

2019-02-24 22:49

Har spelat sen början på Season 3, klockren guide

2019-02-25 09:09

Snyggt jobbat!

2019-02-25 09:36

Bra genomgång! Som vissa andra har jag hängt med ända sedan Season One-mästerskapet som sändes live från Dreamhack Helt galet att League of Legends är inne på sitt 10 års jubileum.

Hx2
2019-02-25 10:50

Göttmos. Spelat sen 2010 och kollat ligan sen 2013. Så inget nytt för mig. Men kul att se något om Lol på FZ

2019-02-25 14:05

Bra skrivit, du glömde bara namnet på Baron Nashor och varför den heter så

2019-02-25 16:57

Bra Jobbat! 👍

Sida 1 av 1