Monstertech Simulator Rig (Hårdvara / Möbel)

Sida 1 av 1
2018-12-07 11:27
Monstertech Simulator Rig (Hårdvara / Möbel)

Hur en komplett Simrig kan se ut med tre skärmar

När jag var liten kommer jag vakt ihåg att jag och några kompisar lekte rymdskepp. Vi byggde upp ett litet rymdskepp i mitt rum som var uppbyggt av kuddar, madrasser och alla möjliga bord vi kunde få tag på. Vi satt igång lite atmosfärisk musik, hade en Amiga 500 som själva datorn som drev skeppet och andra maskiner för att simulera viktiga delar av skeppet. Ett barns fantasi är en härlig resa genom tid och rymd. Nu är man lite äldre men idén om att bygga upp en simulator finns fortfarande, plats för den var en annan sak.

Jag hade under en längre period suttit och studerat diverse olika stridsplans cockpits och funderat på att bygga ihop en själv av MDF-skivor och kablage, jag har till och med suttit och gjort ritningar i CAD för att se att allt skulle gå ihop. Men jag konstaterade att jag saknade både tid, verktyg och erfarenhet att få ihop alla de elektroniska komponenter som sågs ut att behövas.

Sökandet efter simulator rig

Några år gick och jag fick till slut upp suget igen att börja bygga ihop med egen simulator rig då jag fick prova på en uppsättning som var på Dreamhack under vintern 2015. Uppsättningen som var på Dreamhack var en simulator från Nya Zealand, men den tog upp alldeles för mycket plats, och drevs av tre stycken projektorer, så kostnaden skulle bli alldeles för hög och ta upp för mycket plats i lägenheten. Efter en stunds sökande hittade jag någon på DigitalCombatSimulator forum som rekommenderade simulatordelar från ett tyskt företag som heter Monstertech.

Det första som slog mig i de bilder jag såg på deras hemsida var att allt verkade vara väldigt stabilt då de använda aluminium i alla deras konstruktioner. Det som verkade vara riktigt bra var att det var en universell aluminiumprofil som går att köpa som privatperson Detta gjorde köpet intressant då man själv kan bygga ihop vissa funktioner som man själv skulle sakna.

Monstertech bygger inte enbart flygsimulator rigs utan också för racing. Så det första man får beställa är en grundram som allt byggs ifrån. Sen bestämmer man olika tillägg om man vill att simulatorn ska vara för racing eller för flyg.

MTX Base Frame

MTX HOTAS / Joystick

Beställningen & Väntetiden

Några veckor efter jag beställde så kom delarna hem i två stora packet. Aluminiumprofilerna var riktigt bra packiterad och inga synlig skada kunde ses på någon av delarna. Skruvarna och alla andra tillbehör var prydligt nedplockade i påsar.

Precis packat upp alla delar från paketen

När jag väl började plocka upp allt och ställde det i ordning upptäckte jag något som inte stod rätt till, jag tyckte att det saknades delar. Här börjar de första dåliga inlevelsen jag hade med denna beställning. Jag kunde inte riktigt vara säker på hur allt skulle sättas ihop, då det saknades en instruktion på hur man skulle göra. Men jag fick utgå från bilderna som Monstertech hade på deras hemsida, och efter en stund så konstaterade jag mycket riktigt att det saknades delar. Men efter några veckor av mailkonversation med Monstertech och väntetid på att posten skulle göra sitt så fick jag äntligen hemma alla delar.

När jag väl hade monterat ihop den på mitt matbord, för att för enkelt komma åt alla delar, så märkte jag att den här ”möbel” väger kanske lite väl mycket för att lyfta själv. Så montera så mycket som möjligt på golvet.

Försöker fundera ut hur allt ska plockas ihop, svårt utan instruktioner

Stol följer ej med i simulatorn

Det är enbart aluminiumprofilerna som följer med när man beställer från Monstertech, så ingen stol följer med. De har försökt bygga basen så att den ska passa majoriteten av bilsätet som man kan köpa, själv köpte jag en Sparco R100. Jag satt och funderade på om jag skulle hitta en fin äldre bilstol från en Saab 9000, men sådan fanns inte så långt

Konstruktion

Hela simulatorn är uppbyggd av aluminiumprofiler (Profile System 8 Light, I-Type) och delar som finns med är blandat med 40x40, 40x80 och 80x80mm. Man sätter ihop alla profiler med skruvar och T-slotta mutter som träs in genom en av de fyra olika spåren i profilerna. Detta gör att hela konstruktionen blir riktigt stabil och inget rör sig även om man hoppar och ruskar om den, samtidigt som det gör det väldigt enkelt och göra ändringar.

Hur aluminiumprofilerna ser ut som man bygger simrigen med

Aluminiumprofilerna är som standard i silver men kan också få dem i svart, men det kostar lite mer och är känsligare för att man skrapar bort färgen.

Någon som bör tilläggas är också när man beställer så får man bestämma vilken joystick och throttle man har för att tillbehören skall passa till simulatorn. Deras lista är lång och allt från Thrustmaster T-16000M till den lite dyrare VPC MongoosT50 joysticken finns med i deras lista. Självklart finns inte alla joysticks typer med, men jag tror listan räcker för de flesta och om det skulle vara något som saknas går det bra och kontakta dem angående en lösning. Man kan beställa att simulatorn också ska vara anpassad för att spela med två joystick, som är populärt att spela med i rymdsimulatorer.

Vill man beställa extra plattor för joystick så kan man också göra det, ifall man använder flera olika och bytet mellan dem är relativt enkelt.

De olika plattorna för Joystick och Throttle

Grundramen som allt bygger på är 1450 mm lång och 555 mm bred, och detta räcker från korta till långa människor då man kan justera både pedalerna och sätet.

Det följer också med en ram för att kunna sätta fast sina pedaler, men här utlovar de inte så många varianter då de är testade för MFG Crosswind och Slaw Pedals. På racing sidan så är de lite mera valmöjligheter.

Monstertech
Monstertech erbjuder mer än bara fulla simulator rigs. Det finns ställningar som man fäster vid skrivbordet och detta fungerar för både joystick och throttle.

Skrivbordsmonterade ställningar för Joystick och Throttle

Ställningarna för joystick och throttle kan också beställas så man kan sätta dem på sin datorstol, i nuläget kan man beställa till Maxnomic / NEEDforSEAT, Secretlab, Secretlab, Clutch, DXRacer, AKRacing, Vertagear, Arozzi, Cougar och L33t stolar.

Stolmonterade ställningar

Ställningar för TV och skärmar finns också att köpa (upp till tre skärmar bredvid varandra), ifall man skulle vilja ha simulatorn helt fristående från en skrivbord, själv sitter jag och kör med att jag har skärmarna på skrivbordet.

Efter en tids användning

Nu har jag använd denna simulator i några månader och jag är riktigt nöjd med byggkvalitén och hur de har tänkt ut alla lösningar, känns som den skulle klara ett bombnedslag. Man sitter skönt i simulatorn då man har bra möjligheter att justera alla de olika delar. Armstöden där man kan ha ett litet tangentbord (Orbweaver eller liknande) och musen, går att justeras både fram och bak som upp och ned så att den passar just dig. Joystickens och throttlens plattform går att justeras i höjdläge så att det känns bra, och likadant är det för plattformen för pedalerna.

Min egen simrig när jag precis hade färdig med monteringen av Joysticken och Throttle

Men blir man ett Pro i flygspel då?! Nej, absolut inte. Jag kraschar fortfarande ofta när jag sitter och över i DCS. Men det känns skönt att ha joystick, throttle och pedalerna i de höjder och avstånd som passar mig och då känner jag mig mera avkopplad. Förut satt jag och spelade med allt på skrivbordet och höjden var inte så ergonomisk för axlarna, och ja pedalerna hade jag på golvet och inte på skrivbordet.

Har provat spela Elite Dangerous i VR och känslan av att man faktiskt sitter i ett rymdskepp någonstans i utkanten av galaxen känns mera verklig på något sätt, inlevelse.

Hur mycket plats den tar framför skrivbordet.

En av de negativa sakerna är att den väger som en mindre motorcykel och den tar upp ganska mycket plats, så om man har snålt med utrymme så är det svårt att placera den någonstans. En riktigt instruktionsmanual för hur man sätter ihop konstruktionen skulle inte heller skada, men det är någon som ska komma enligt Monstertech när jag mailade och lämnade lite konstruktiv kritik till dem.

En annan sak som jag också upptäckte var under tiden som jag sitter och skriver denna recension, är att de har frångått den typ av grundkonstruktionen som jag själv har, så ifall jag ska ta och beställa nya tillbehör till min simulator så måste jag bygga den själv eller om Monstertech kan göra om tillbehören så att den passar min konstruktion.

Skulle man kunna bygga ihop en sån här simulator rig själv, absolut. Tror att pengarna man får betala för den själv ihop plockade inte blir så mycket dyrare, kanske till och med billigare. Men man betalar för att några andra funderar ut hur allt ska se ut, och sedan betalar man för deras lösning. Något som jag tycker är roligt när man har följt Monstertech under några år nu är att de utvecklar sig ständigt och kommer på nya idéer för att deras lösningar ska passa så många som möjligt, och det ska bli intressant och se vad de kommer på härnäst.

Monstertech Simrig Flight
3
Bra
+
Justerbarheten är fantastisk
+
Aluminium
+
Möjlighet att lägga till egna funderingar och konstruktioner
+
Simriggen står väldigt stadigt när man spelar
+
Får en ökad inlevelse i flygspel
-
Den tar plats, och är väldig svår att flytta runt på i trånga utrymmen
-
Gör dig inte till bättre pilot
-
Kundsupporten hos Monstertech kunde ha varit bättre
Det här betyder betygen på FZ

I dag skulle den uppsättningen som jag har kosta följande:
Monstertech MTX Base Frame: 419,33€
Monstertech MTX HOTAS / Joystick: 276,47€
Sparco R100 stol: Cirka 3000 kr

Monstertechs Hemsida:
https://www.monstertech.de/en/

Läs gärna också recensionen jag gjorde på MFG Crosswind tidigare i år.
https://www.fz.se/forum/trad/431498-mfg-crosswind-pc-hardvara

Mera information om Aluminiumprofilerna om ni är intresserade:
https://www.motedis.co.uk/shop/index.php
http://www.easysystems.se/profilsystem-for-maskinbyggnad/

2018-12-07 11:38

Fasen vad coolt! Kul att se recensioner på mer specialiserade speltillbehör.

Har du funderat på Thrustmasters nya TPR pedaler? De kostar dock rejält mycket. Ser att du har Crosswinds, då det kanske inte blir någon uppgradering.

2018-12-07 11:49

@Fulci: Har faktiskt inte funderat på några andra pedaler när jag har provat Crosswind, de är helt fantastiska och vilket konstverk. Som jag nämnde i recensionen på dem så är det synd att man gömmer dem under skrivbordet.

Har kollat lite på Virpils Joysticks, och skulle vara roligt och prova dem. Nackdelen är att de har en så ofantlig bakorder på dem, då de har precis flyttat till nya lokaler och så många personer verkar beställa dem. Inte för att jag tycker illa om Warthogen, men tycker den har sina priser i att den har en väldigt kraftigt nolläge och känns som att den fastnar när man försöker styra skeppen väldigt små grader hela tiden. Men att det fastnar kan bero på att det har kommit in damm och andra partiklar som har gjort fettet ineffektivt.

2018-12-07 13:47

Utförligt test - intressant! Och priset var lägre än jag fruktade. Nu behöver jag bara övertyga ett av barnen att donera sitt rum till mig...

Jag lägger upp den på framsidan om en timme.

Skrivet av almblad:

Inte för att jag tycker illa om Warthogen, men tycker den har sina priser i att den har en väldigt kraftigt nolläge och känns som att den fastnar när man försöker styra skeppen väldigt små grader hela tiden. Men att det fastnar kan bero på att det har kommit in damm och andra partiklar som har gjort fettet ineffektivt.

Det här vet du säkert redan, men nytt fett på styrkulan ska ju mjuka upp Warthog-spaken. Beskrivning t.ex. här.

2018-12-07 13:58
Skrivet av Tomas Helenius:

Det här vet du säkert redan, men nytt fett på styrkulan ska ju mjuka upp Warthog-spaken. Beskrivning t.ex. här.

Yes, har sätt ett antal videos som förklarar hur man "tar isär" Warthogens joystick och gör så att den får nytt liv. Finns också något som man kallar för "Warthog stiff / stickness" och ska tydligen vara en / flera plastbitar som behövs filas lite.

Men har inte vågar tagit isär joysticken ännu, först måste jag hitta rätt sorts fett. Använde någon form av traktorfett till min Saitek X55 förut, fungerade riktigt bra, dock blev allt som man rörde efter det grönt

Men tack för länken, ska ta och spara den för bättre tider.

2018-12-07 15:39

Shit va grymt! också coolt att de gör fästen till diverse stolar. Det verkar grymt intressant att kika på.

Jag köpte de plast-smäckiga fästen som fanns till DX racer men de fick jag aldrig fast ordentligt för att våga satsa på att ha min Joystick och Throttle på dessa. Minsta rörelse och man hade väl brutit sönder fästet.

Kul recension att läsa!

2018-12-07 16:24

Någon som vill ge mig cirka 10 000 i julklapp?

Du får kanske tillbaka det.

2018-12-07 16:29

Respekt! Utmärkt recension, tack så mycket.

2018-12-07 18:29

Trevlig recension på ett grymt koncept. Dock känner jag att prislappen är på tok för hög. 4000+ spänn för basen som består utav några meter aluminiumprofiler. Men precis som du säger så är det väl deras design man betalar för, samt att slippa strulet med att köpa allt löst och eventuellt kapa rätt längder osv.

2018-12-07 20:27

Det kostar att ligga i topp!
Snygg rigg Almblad

2018-12-08 09:37

@Bojkott: jag hade för mig att när jag köpte basen så var den betydligt billigare, men det var också den äldre versionen. 80x80 profilerna är dyra så inni helvete.

Finns också ett program man kan rita sinna egna konstruktioner i, ska finnas och ladda ned hos FrameXpert.

https://www.framexpert.com

2018-12-12 10:38

Kommer ihåg när jag var på Roskilde 1990...yeye, jag är gammal, så åkte vi till Kristiania, sen till tivolit...2 kompisar stoppade slantar i varsin rymdskeppsgrejj, och båda sprang därifrån, livrädda...
Anledningen var att sätet rörde sig. när dom använde joysticken, en av killarna satt inte på sig säkerhetsbältet, den andre kräktes ner hela maskinen, jag provade faktiskt den, det var häftigt som fan, men du blev åksjuk, försökte du döda nån åt vilket håll som helst på X-Y-Z axeln, så rörde sig stolen så, så man var uppochner några gånger, hahaha

Sida 1 av 1