Tidigare i år fick västvärlden något av en moralisk kalldusch när vi uppmärksammades på att allt kanske inte är frid och fröjd bakom ridåerna till den globala speltillverkningen. Det faktum att 13 anställda på den kinesiska hårdvarufabriken Foxconn i Shenzhen begått självmord under det senaste året fick flera västerländska medier att ryta till. Fabriken skruvar ihop alltifrån Xbox 360 till Iphone och beskrivningen av de rådande arbetsförhållandena där genererade inte direkt bra publicitet.

Samtidigt pekade kritiker på att antalet självmord ändå var lägre än landets genomsnittsliga siffror och menar att självmorden i sig inte säger särskilt mycket utifrån ett större perspektiv. Sedan dess har Foxconn dock installerat makabra skyddsnätt utefter fabriksväggarna, enligt utsago för att förhindra nya självmord och erbjudit sig att höja de anställdas löner med 66 %. Detta samtidigt som man tagit bort ersättningen för anhöriga till självmordsoffer.

Nu får sig statistiken ännu en törn då årets fjortonde självmord noterades under fredagsmorgonen, rapporterar nyhetsbyrån Reuters. Enligt den lokala diton Xinhua News Agency ska den anställde ha "fallit till sin död", men de oklara beskeden betecknas som Foxconns försök att rädda ansiktet av bland andra just Reuters.