Edge 3200 är en mus som främst vänder sig till gamers. Den är gjord för högerhandsfattning, har gummiyta och tre tumknappar. Två knappar är placerade ovanför tummen och kan användas i spel eller program. Knappen nedanför tummen används för att växla mellan musens olika DPI-inställningar, vilka indikeras med fyra lysande staplar längst fram på musen.

En glidare

På ovansidan finns ett scrollhjul med tiltfunktion samt två funktionsknappar märkta Lift och Mode. Den förstnämnda kalibrerar lasern utifrån underlaget och den senare växlar mellan olika profiler. Utöver det finns möjlighet att byta mellan två grepp på högersidan, samt lägga till upp till 30,6 gram extra vikt. På undersidan sitter fem mindre rundade keramiska fötter, vilka ger ett oerhört glid.

För att undersöka hur musen funkar i spelsammanhang står #Bad Company 2, #Quake Live, #Dawn of War II - Chaos Rising och #Torchlight på menyn. Vid spelande har jag inget direkt att klaga på, mer än att det enorma glidet kräver tillvänjning. I shooters händer det att siktet hamnar fel i snabba rörelser.

Jag märker inget större skillnad mellan Edge 3200 och andra möss i lyfthöjd för att den ska sluta registrera rörelser. En kontroll med testmjukvaran Direct Input Mouse Rate visar att kommunikationen sker i 1000 Hz via USB.

Lasern läser av de flesta underlag bra, förutom en cd-väska av tyg. Röda underlag fungerar galant. Men kalibreringsfunktionen lämnar en del att önska, ibland fungerar musen sämre efter kalibrering än innan och jag fick använda en reklammusmatta som referens för kalibreringen. Med sämre menar jag att musen inte registrerar rörelser alls eller att muspekaren hoppar.

Den torftiga mjukvaran lämnar en del att önska.

Också mjukvaran lämnar en del att önska. Totalt tio funktioner kan kopplas till knapparna och scrollhjulet, men det finns inga alternativa inställningar. Fem profiler kan skapas, och Mode-knappen växlar som sagt mellan dem. Profilerna kan förses med olika färger som musen sedan lyser i beroende på vilken profil som är vald. Vidare kan makron skapas och lagras i det inbyggda minnet. När man väl skapat ett makro kan en knapp ges den funktionen istället för sin vanliga.

DPI-inställningarna kan göras i fyra nivåer. Edge 3200 klarar upp till 3600 DPI hårdvarumässigt, men virtuellt kan den ökas ända upp till 5040 och man kan ändra från 90 upp till 5040 DPI i steg om 90. Det finns dock inga möjligheter att ställa in hur snabbt muspekaren ska röra sig, utan det får man ändra i Windows egna inställningar. Saknas gör också alternativ för musaccelerationen.

Storleken har betydelse

Musen är ganska storväxt. Hela min hand vilar på musen, vilket känns ovant då jag är van att ha delar av handen vilande på musmattan. På grund av detta får jag en konstig vinkel på handen och jag råkar hela tiden trycka ner höger musknapp, något som delvis också beror på de två huvudknapparna inte behöver så mycket tyngd för att tryckas ner. Jag upplever musarm för första gången, vilket förmodligen beror på att jag är ovan vid storleken och den lite annorlunda vinkeln som både arm och hand ligger i. Men efter ett par dagar vänjer jag mig och armen mår bättre.

Storleken har betydelse. Edge 3200 (till höger) i jämförelse med Razer Abyssus (vänster) och Logitech MX518 (mitten).

Jag tycker att Edge 3200 är en bra mus. Dess markanta glid känns förvisso ovant, men samtidigt är det en trevlig egenskap som lär uppskattas av många, plus att det inte kräver någon större ansträngning för att sätta den i rörelse. Med själva musen har jag egentligen inget negativt att säga. Dess storlek känns visserligen ovant, men det är å andra sidan en personlig åsikt. Mjukvaran är den del som är i störst behov av förbättring, att slippa gå in i Windows-menyerna för att ändra muspekarens hastighet känns som ett rimligt krav. Om du gillar bra glid är Edge 3200 definitivt värd att kika närmare på.

» Musens hemsida