Nu har samtliga åttondelsfinaler avgjorts i den episka skurkturneringen. De första resultaten hittar du här, och de andra åtta redovisar vi nu. Att Bowser skulle slå Metal Gear Solids Psycho Mantis (med 74 mot 26 procent) var förmodligen väntat för de allra flesta. The G-Man lyckades också slå (slakta?) The Butcher från Diablo med stor marginal (69 procent). Command & Conquer-Kane fick hela reapers-kollektivet på fall (med 59 procent av rösterna).

Riktigt hård kamp blev det när Illidan Stormrage mötte Illusive Man, men den senare vinner.

Alla sextondelar avgjorda!

När vi nu kommit en bit in är det ofrånkomligt att ikoner faller, och så har det onekligen blivit nu. Far Crys siste förkämpe, Vaas, faller mot Witcher 3-trion The Crones (56 mot 44 procent). Diablos Diablo slår ut Alien-xenomorphen (59 mot 41). Och! Sephiroth faller. Jokern blev för tufft motstånd, men marginalen blev liten (52 mot 48).

Vi tvingas också ta farväl av Duck Hunt-hunden Dog. Det är sant! Dog dog! Arthas Menethil blev numret för stort och segermarginalen synnerligen trygg, med 62 procent.

I veckan avgörs åttondelsfinalerna. De första fyra startar imorgon, och resterande på fredag. Bowser mot Diablo, Glados mot Dracula och Hitler mot LeChuck är några av duellerna som väntar.

Så här går det till

Nu väntar åttondelsfinaler.

Sextiofyra skurkar ska bli en, men vägen dit går via ett antal matcher: först trettiotvådelssfinaler, sen sextondelsfinaler och så vidare. Hälften slås ut i varje omgång och till sist möts två finalister. Vinnaren är världens bästa skurk. Du väljer vem.

Bilden till höger visar det gått hittills.

Bowser vs Psycho Mantis

Detta har hänt: Bowser slog Purple Tentacle tydligt (77 procent), medan Psycho Mantis tvingades ge allt för att klå Alma Wade. 51 mot 49 procent blev det till sist.

Bowser har erövrat, kidnappat och förtryckt sedan 1980-talet. Ja, åtminstone försökt. Det är ju grejen med Bowser – varje gång han sätter en plan i verket kommer hurtbullen Mario sättandes. Ibland tvingas till och med Bowser jobba tillsammans med Mario och hans vänner. Förnedringen! Men trots allt finns ett hjärta i den här Koopa-kungen. Vi ser det när han förlorar och vi hör det bulta när han (igen och igen) tror att Peach kan bli hans hustru.

Kända spel: Super Mario, senast Super Mario Bros. Wonder
Citat: "Hear this! I will kidnap Peach OVER and OVER until I pull it off! And no one can stop me!"

Psycho Mantis är inte bara ett hjärnspöke för Solid Snake, utan även för spelaren. I 1999 års Metal Gear Solid tog han över kontrollen (Dualshock!), bytte kanal (nåja) och läste dina tanke (i alla fall om du hade Konami-spel på PS1:ans minneskort). Detta samtidigt som han är en människohatare med ett tydligt mål: döda så många som möjligt.

Kända spel: Metal Gear Solid, Metal Gear Solid V: The Phantom Pain
Citat: "You like Castlevania, don't you?"

Diablo vs Xenomorph

Detta har hänt: Diablo plockade ner Angry Sun (76 procent), och med nästan samma marginal (75 procent) slog xenomorphen ikoniska Liquid Snake från Metal Gear Solid.

Diablo. Eller Lord of Terror, Ruler of Hell, The Prime Evil och så in i helvete vidare. Diablo delar namnet med Blizzard-serien och hans mål är att döda allt som lever. Men han nöjer sig inte med det. Hell, no. Diablo göds av skräcken och fasan han ingjuter i själarna. Han är värst i en serie som handlar om död, mörker och helvetets djupaste avgrunder.

Kända spel: Diablo-serien, senast Diablo IV
Citat: "Not even death can save you from me!"

Xenomorphen är inte en enskild varelse, utan en art. Å andra sidan är den kanske som mest fasaväckande när den agerar ensam. Dess dunkla, gängliga kropp är illa nog men hur den blir till är värre. Detta involverar ägg och en värdkropp – förhoppningsvis inte din. Alien: Isolation är en återgång till hur xenomorphen var från början: en mörk djävul.

Kända spel: Alla slags Alien-spel, inte minst Alien: Isolation
Citat: "The perfect organism... Its structural perfection is matched only by its hostility..." /Ash från filmen Alien (1979)

The Crones vs Vaas Montenegro

Detta har hänt: Två hårda dueller blev det, men The Crones slog Red Dead-Dutch (56 procent), och Vaas var lite mer vansinnig än Donkey Kong (57 procent).

The Crones är en barnasaga som blivit brutalt verklig. Ett brödspår leder Geralt till "ladies of the wood": Whispess, Weavess och Brewess. Tre systrar som kidnappar, hjärntvättar och äter människor (inte sällan barn). Var de kommer ifrån och hur uråldriga de är, ja, det är mycket som är dolt i dimman. En dimma som ligger tät över Crookback Bog...

Kända spel: The Witcher 3
Citat: "They're as old as this forest. Cruel, vindictive... Not to be crossed." /Kloka ord om häxorna

Vaas krånglar inte till det. Han agerar impulsivt, med våld och utan hänsyn. En perfekt storm av karisma och kaos. Vaas sår och skördar massmord, tortyr och slaveri. Alltid med sin patenterade svarta humor. Utåt sett är Vaas brutalt rak på sak, men hans inre är mer komplext. Det lär vi oss inte minst när Vaas i sin ikoniska dialog förklarar definitition av vansinne. Han är det första (bästa?) exemplet på Far Crys sinne för det sanslösa.

Kända spel: Far Cry 3
Citat: "Did I ever tell you what the definition of insanity is?"

Dog vs Arthas Menethil

Detta har hänt: Dog skrällde mot massmördaren och världsförgöraren Kefka (57 procent) och med samma marginal lyckades Arthas Menethil slå Soveregin från Mass Effect.

Dog har ett dumglatt uttryck. När du träffar med zappern skuttar han ivrigt omkring i det höga gräset och hämtar änderna du skjuter ner. Om du missar förändras allting. Då reser sig en hånfull hund ur gräset och skrattar gott. Skadeglädjen är ändå den sanna glädjen. Jävla Dog.

Kända spel: Duck Hunt
Citat: Nej (bortsett från hånskrattet).

Arthas Menethil stred för sitt folk, men prinsen skulle bli vad de fruktade mest. Protagonisten i Warcraft 3 blev antagonisten i WoW: Wrath of the Lich King. Han övergav sin mänsklighet för att bli den han svor att skydda folket från, och det är svårt att tänka sig ett mer tragiskt fall. Folkets prins blev folkets förbannelse. En ikonisk saga men utan ett lyckligt slut.

Kända spel: Warcraft 3, World of Warcraft: Wrath of the Lich King
Citat: "Forgiveness is a concern of the living."

The Joker vs Sephiroth

Detta har hänt: Joker vann ganska enkelt över Dr. Robotnik (64 procent), medan Sephiroth slog gudarnas gud, Odin, med ännu tydligare marginal (68 procent).

The Joker. Vit hy, grönt hår, röda läppar. En kaotisk clown. I många Batman-spel (och ännu fler serietidningar, filmer och tv-serier) har han varit en ondska vi paradoxalt nog inte kan få nog av. I en värld fylld av karismatisk ondska är han den främste. Ingen kommer i närheten, och även om vi dräper honom kan vi vara säkra: Jokern kommer skratta sist.

Kända spel: Batman: Arkham Asylum, Batman: Arkham City
Citat: "I had no idea she worked for you when I shot her. I just got lucky! Seriously! I was aiming for her head!"

Sephiroth är lika klassisk som aktuell. Final Fantasy VII anno 1997 gjorde den envingade ängeln odödlig, och hans fall från folkets hjälte till världens baneman ikonisk. I den pågående remaketrilogin tolkas tragedin igen, och även om vi inte vet hur den kommer sluta är vi säkra på att Sephiroth kommer dra med sig många i fallet. Världen – hans värld – ska brinna.

Kända spel: Final Fantasy VII-spelen, senast Final Fantasy VII Rebirth
Citat: "This planet... is my birthright."

Illidan Stormrage vs Illusive Man

Detta har hänt: Illidan Stormrage knäckte Irene Engel knappt men tydligt (54 procent), medan Illusive Man höll Mass Effect-fanan högt mot Baldur's Gates Sarevok (61 procent).

Illidan Stormrage, eller "förrädaren", är kanske vare sig ond eller god. Han är... komplicerad. Avsikterna är goda men genomförandet inte sällan djupt ondskefullt. Nattalven stred för det han trodde på men valet att få enorm kraft gjorde honom demoniskt korrupt. Gränserna för det goda och onda suddas ut och kvar finns ett tragiskt, men oförglömligt, öde.

Kända spel: Warcraft 3, World of Warcraft
Citat: "Sometimes the hand of fate, must be forced."

Illusive Man är resultatet om du tar det bästa och värsta hos mänskligheten, och trycker in i en enskild individ. Han röker, dricker och smider planer, och ser ner på världen genom sin stålblå blick. Den han en gång var finns inte längre kvar. Vad vi istället har är en komplex man, som inte skyr några medel för att nå sina mål. Han tror blint på mänskligheten, men mest på sig själv.

Kända spel: Mass Effect, Mass Effect 2, Mass Effect 3
Citat: "Salvation comes at a cost. Judge us not by our methods but what we seek to accomplish."

The G-Man vs The Butcher

Detta har hänt: G-Man tog jordskredsseger mot (Legacy of) Kain (86 procent), medan The Butcher kände doften av färskt kött och knäckte Mega Mans Dr. Wily (61 procent).

G-Man är en gåta. Han var det i 1998 års Half-Life och över ett kvarts sekel senare fortsätter Valve hålla hårt i mysteriet. Ett briljant drag, som egentligen bara trumfas av G-Man själv. Exakt hur ond han är kan diskuteras och vad som verkligen döljs bakom den släta kostymen och medelåldersrynkorna vet vi inte. Kanske är det ett svar vi aldrig får. Vad vi vet är att G-Man ständigt är närvarande. Överallt. Hela tiden. Kanske övervakar han dig just nu?

Kända spel: Half-Life, Half-Life 2, Half-Life: Alyx
Citat: "The right man in the wrong place can make all the difference in the world."

The Butcher lyckas skina trots att han verkar i en spelserie där ondskan är ondskan personifierad: Diablo. The Butcher är den första bossen i det första Diablo, men den sista du kommer att glömma. Han slaktar Tristrams stackars invånare, innan han dödar dem. Han är en mardröm för folket, liksom för den låglevlade spelare som springer in i honom.

Kända spel: Diablo-serien, inte minst originalet
Citat: "Ahh! Fresh meat!"

Kane vs Reapers

Detta har hänt: Gudar ha fallit tidigare i turneringen, men nästan-guden Kane knäckte Warcrafts Gul'Dan (64 procent). Reapers slog knappt långskånken Alcina Dimitrescu (52 procent).

Kane är kanske ingen gud "men snudd på". Något vi knappast säger emot då han är brödraskapet Nods odödliga ledare. Exakt ålder är oklar, men släktskapet med Kain i den bibliska berättelsen om bröderna Kain och Abel är kanske närmare än vi tror...? Nåväl. Han har överlevt döden många gånger och även om vi ser honom som ondska är han en profet i sina egna ögon. En självbild som knappast gör honom mindre hotful. Snarare motsatsen.

Kända spel: Command & Conquer, senast i Remastered Collection
Citat: "He who controls the past commands the future. He who commands the future, conquers the past."

Reapers är individer, men också en kollektiv massa som en gång var femtiotusende år återvänder för att radera ut allt liv i galaxen. De är en slags AI, en typ av levande rymdskepp som kommer för att skörda. En fruktansvärd loop som tycks omöjlig att bryta sig loss ur.

Kända spel: Mass Effect, Mass Effect 2, Mass Effect 3
Citat: "You represent chaos, we represent order."

Fotnot: Röstningen pågår till och med söndag 7/4. Nästa vecka är det dags för åttondelsfinaler. Spänningen stiger!

Hela slutspelsträdet