Mycket ska man höra (lukta?) innan öronen (näsan?) trillar av. Gamescent skryter med att "automatiskt släppa dofter av vilket spel du än spelar", och bakom tekniken ligger förstås AI.

Det vi ser och hör är A och O i spelvärlden, och nu väntas vi alltså välkomna ännu ett sinne.

Gamescent frestar med krutrök, explosioner, racing, stormar, skog och "frisk luft". Maskinen, som går att beställa för strax under 2 000 kronor, konverterar ljud för att få fram doft. Jo, vi anar också att det finns utrymme för fel när ljudet som snappas upp feltolkas. Och hur kommer doften av The Great Mighty Poo egentligen översättas...?

Köp till extra dofter

Det slipper vi tänka på, då de sex dofterna ovan är de vi får i grundpaketet. "Ren skit" finns inte med i uppställningen (än). Men vänta! Extra dofter finns att köpa, som inkluderar napalm, hav, golfbanor och, ehum, "mänsklig ansträngning". Vi antar att det är en snäll omskrivning för svett.

Gamescent är kompatibel med konsoler, pc och VR-maskiner och den ganska biffiga boxen tar upp ungefär 45 x 40 x 30 centimeter. Smakar det så kostar det och luktar det... tar det plats!

Exakt hur bra (eller inte) Gamescent är vet vi inte. Inte heller hur länge de olika kassetterna med doft håller. Det kan vara klokt att invänta recensioner.