Det spekuleras friskt kring nästa Nintendo-konsol, som vi väljer att kalla för Switch 2 i väntan på en faktisk utannonsering. Nintendo har varit tysta om vad de har i görningen, utöver att utlova en smidig övergång från Switch till deras nästa konsol, vilket bland annat innebär att vi ska kunna använda samma Nintendo-konton till dem. Det har även väckt hopp om att Switch 2 kommer att vara bakåtkompatibel.

Å andra sidan har branschvetaren och tekniskt kunnige Dimitris Giannakis varnat för att bakåtkompatibilitet kan bli problematiskt, eftersom Switch drivs av ett hyfsat gammalt Tegra X1-chipp. Någon som slår ett slag för bakåtkompatibilitet är Strauss Zelnick, chef för Take-Two. I en intervju med Gamesinformer hade han följande att säga:

Man måste ge konsumenterna vad de vill ha och optimera deras upplevelse, och man kan inte skippa att leverera en funktion man kan leverera för att maximera försäljning. Det är inte att fullfölja sitt kontrakt med konsumenterna. Man måste göra sitt bästa för dem.

Jag antar att det är möjligt att avsaknad av bakåtkompatibilitet kan höja ens intäkter under en viss tid, men till vilket pris? Vi är inte en hårdvarutillverkare, så det är inte upp till oss att fatta dessa beslut. Men jag tror att om man rent tekniskt kan vara kompatibel, då vill man vara det. Men i vissa fall, om det tekniska klivet framåt är för stort, är det inte möjligt.