Den brittiska regeringen är missnöjd med hur spelbranschen hanterar lootlådor. Ministrar kräver att branschen minskar barns tillgång till betalda lootlådor i spel, men om så inte sker kan det bli fråga om lagstiftning.

Förra veckan mötte Julia Lopez, minister för "media, data and digital infrastructure" i Boris Johnsons konservativa regering, ett antal spel- och teknikföretag. Hon ska då ha klargjort att om inte företagen själva ser till att unga begränsas tillgång till betalda lootlådor så kommer regeringen överväga lagstiftning, det skriver brittiska Yahoo Finance. Bland andra EA, Activision, Apple och Google ska ha funnits med på mötet.

Yahoo Finance uppger att spelföretag ska ha motsatt sig regeringens krav och dels hänvisat till bristande bevisning på lootlådors skadeverkningar, dels pekat på att branschen redan vidtagit åtgärder.

För knappt två år sedan sjösatte den brittiska regeringen en undersökning av gambling-inslag i spel. Resultatet utreds fortfarande och väntas presenteras inom några månader.

Lootlådor och mikrotransaktioner har länge kritiserats av spelare, och det kulminerade med Star Wars: Battlefront 2 hösten 2017. Efter det har många företag blivit mer återhållsamma, men samtidigt drar spel som Fifa och NBA in stora pengar på mikrotransaktioner och lootlådor. Och full kassakista brukar kunna bromsa förändringsviljan.