Förra året var verkligen det stora crowdfunding-året - bara Kickstarter drog in drygt 417 miljoner kronor till 446 lyckade kampanjer. Den första halvan av 2014 är dock långt ifrån lika framgångsrik för sajten enligt en rapport från Ico Partners. Om resten av året speglas av inledningen ser man inte bara en nedgång på 20 procent för lyckade kampanjer utan också en halvering i omsättning.

De första sex månaderna nådde 175 projekt sina mål, dubbla det innan året är slut och en femtedel färre projekt har lyckats. Än så länge har de olika kampanjerna också bara dragit in dryga 97 miljoner kronor, mindre än en fjärdedel av förra årets totala summa vilket gör att prognosen för omsättningen ser ganska blek ut.

Ico Partnes menar att de stora och relativt enkla projekten som dragit in mångmiljonbelopp redan har kört sitt race. Vissa konsumenter har också blivit drabbade av att deras backade kampanjer inte lyckats och att de därmed inte fått något för sin finansiering. Ico pekar också på Steam Early Access som en potentiell orsak till nedgången. Där behöver utvecklare inte vara bundna till en särskild kampanjperiod utan kan låta folk köpa ofärdiga titlar ända fram till släppet.