#Qpad tillhör den typen av hårdvaruutvecklare som tar gamers på allvar, och när de släpper något avsett för gamers handlar det sällan om något plastigt jox med drivor av mystiska extrafunktioner. Prestanda och kvalitet är ledorden, även om man inte alltid lyckas uppfylla intentionerna fullt ut. Tangentbordet Qpad Mk-50 är tänkt att vara något av en budgetmodell, i vart fall om man ser till i vilken prisklass den här typen av tangentbord brukar hamna i.

Det trevliga är att det inte är speciellt mycket man har kompromissat med i tangentbordets grundläggande konstruktion. Det har till exempel mekaniska switchar av modellen Cherry MX Red, vilket i praktiken betyder att det är en linjär switch där det räcker två millimeters slagdjup för att aktivera tangenten och fyra millimeter innan du når botten. Och när jag säger botten menar jag inte någon svampig skumtomteinfluerad botten, det känns mer om att slå ner tangenten i sten. Eftersom det är Cherry MX Red-switchar behövs det inte mycket kraft för att trycka ner dem. Enligt Qpad räcker det 45 gram, vilket stämmer överens med mina mätningar som hamnade i området 45-50 gram. Du kan med andra ord vara väldigt lätt på handen, och när man börjar använda tangentbordet är det lätt att man gör dubbeltryckningar för att det är så lätt motstånd.

Relativt ljudlöst

Eftersom Cherry MX Red är en linjär switch betyder det också att man slipper det ljudliga klickandet som man får på köpet med framför allt de taktila blåa switcharna. MK-50 är fortfarande inte tyst, men det går faktiskt att använda utan att driva omgivningen till vansinne. Eftersom det är Cherry MX-switchar utlovas traditionsenligt att varje switch ska hålla för mer än 50 miljoner nedtryckningar, vilket jag lika traditionsenligt inte har testat i praktiken.

Ett diskret exempel på hur MK-50 vänder sig till personer med prestandafetisch är att det har en PS/2 kontakt som standardanslutning för att slippa den försämrade prestanda som USB-anslutningen ger. PS/2-anslutningen ger till exempel full N-key roll over. Om du av någon anledning hellre vill använda USB, till exempel om din dator saknar inbyggd PS/2-port, medföljer en PS/2 till USB-adapter. Det blir inte heller speciellt stor skillnad, The quick brown fox-testet utförs utan några som helst problem även via USB. Däremot får du nöja dig med att bara kunna trycka ner sex tangenter samtidigt om du använder USB, men eftersom det har med USB-protokollet att göra kan MK-50 inte göra så mycket åt det.

Så vad är det så gör tangentbordet så pass billigt? Helt enkelt extrafunktioner. Antalet extrafunktioner MK-50 kan skryta med utöver att fungera som tangentbord är noll. Inga extra tangenter, funktioner, drivrutiner eller annan programvara, eller finesser. Det finns visserligen ett löstagbart handledsstöd och sex stycken medietangenter, men eftersom det sistnämnda handlar om systemkommandon tycker jag inte man kan kalla det för extrafunktioner.

En annan detalj som faktiskt medföljer är fyra stycken lösa, icke märkta men ack så brandgula tangenter, som du antingen kan ha i reserv eller använda för att byta ut exempelvis de spelintensiva W, A, S och D.

Jag hade visserligen föredragit att standardanslutningen hade varit USB och inte PS/2. Jag anser inte att det är någon nackdel med den valda lösningen eftersom Qpad vill erbjuda prestanda och då är det PS/2 som gäller. MK-50 erbjuder helt enkelt mer prestanda än jag behöver.

Qpad MK-50 kostar runt 800 spänn (möjligtvis lite billigare om du letar) och saknar det mesta utöver den mest grundläggande funktionaliteten. Men låt inte det avskräcka dig. Detta handlar om ett tangentbord som andas kvalitet och svettas prestanda på bekostnad av funktioner och extraprylar. Efter en liten stunds träning med fingertopparna är det väldigt trevligt både för spelande och för skrivande. Detta är givetvis mycket personligt, och jag vet användare som fullkomligt älskar när det låter KLICK så att det skrämmer grannens hundar när man trycker på en tangent, men personligen passar Cherry MX Red mig som handen i handsken. Qpad MK-50 erbjuder inte mycket men det tangentbordet gör, det gör det förbaskat bra.

  • Switchar: Mekaniska Cherry MX Red

  • N Key Roll over: Full N-key roll over via PS2

  • Antal nedtryckningar: 50 Million (enligt tillverkaren)

  • Anslutning: PS/2 (adapter för PS/2 till USB medföljer)

  • Medietangenter: Mediegenvägar (volymkontroll, starta/pausa uppspelning, byta spår)

  • Kabel: 1.8 meter

  • Extra: 4 extra brandgula tangenter samt verktyg för att byta tangenter)

  • Mått: Tangentbord 44,8x14,9x3,5 centimeter, handledsstöd 44,8x6,6x1,7 centimeter

  • Vikt: 1,27 kilo