När allt är inkopplat och klart så är det äntligen dags att köra igång. Jag är redan här nyfiken på hur mycket oönskad programvara ("bloatware") som ska tryckas ned i halsen på mig då jag just startat en "märkesdator" för första gången. Först måste jag ju naturligtvis bocka mig förbi alla alternativ som verkar vilja skapa en användarprofil åt Microsofts marknadsavdelning. När det är klart är det bara att upprepa samma procedur då HP tycks tro att jag inte vill något hellre än att dela samma uppgifter om mig själv med dem också.

Microsoft...

Tack, men nej tack!

HP...

"Hej, kan vi återigen få tillgång till dina personuppgifter?"

HP JumpStart, applikationen som...

...vill ha tillgång till allt du just sagt att du inte vill dela med dig av. Allvarligt, vilket tjat!

...

...!

Allt går ändå rätt snabbt och jag är snart i full gång med att uppdatera Windows, plocka ner alla nödvändiga drivers och programvaror för att optimera min spelupplevelse. Jag nöjer mig med Windows Defender som preventivmedel mot internet och bestämmer mig för att använda den integrerade webbläsaren Edge bara på skoj då jag aldrig skulle utsätta min egen dator för den styggelsen. Jag leker också runt lite med de medföljande appar som faktiskt är relevanta, som OMEN Control där jag kan ändra RGB-belysningen på utsidan av chassit i ett otal variationer.

Välj vilka färger du vill ha vart...

...och Omen är redo för Stockholm Pride 2018

Kul att hitta EN förinstallerad app av intresse iallafall.

Alternativet "Systemövervakning" är en favorit då slingorna runt de fyra facken på fronten inledningsvis är svalt blåa till att växla mot orange och nästan rött när jag pressar den i 3DMark. Det är först efter sista uppdateringen och omstarten som problemen börjar.

Det fanns en tid för oss som varit med ett tag där man kunde mäta en dators prestanda i hur snabbt Windows startade och hur mycket man kunde lagra på hårddisken snarare än processorns klockhastighet, fps i spel och diverse benchmarks. Med den här hårdvaran förväntar jag mig nästan att Windows hälsar mig välkommen ett par minuter innan jag bestämt mig för att starta den. Därför blir jag lite förvånad när jag måste vänta i runda slängar sju minuter innan jag får mitt "välkommen".

Några omstarter senare så förstår jag att det här problemet är här för stanna, vilket är väldigt irriterande med en ny dator. Grundligt googlande visar att det är en tjänst som heter "AppReadiness" som strular för vissa. Stoppar jag den så startar datorn som en blixt, men Windows vill istället inte slutföra nästa uppgradering några dagar senare förrän jag aktiverat eländet igen.

Ironiskt nog så var det just den uppgraderingen som fixade AppReadiness-problemet, men då hade jag redan tillbringat rejält med värdefull egentid (småbarnsföräldrar vet vad jag menar) till felsökning, borttagning av mjukvara som inte kändes relevant vid uppstart och stod på gränsen till en fullständig systemåterställning. Jag antar att skulden till största delen ligger hos Microsoft, men den här typen av strul dämpar ändå entusiasmen mer än en smula då det är få saker som tar ned en på jorden i vår enkla vardag som när nya saker inte fungerar som förväntat.

Det gick ändå bra till slut och datorn uppför sig äntligen som ursprungligen förväntat, så det är dags att se vad prislappen egentligen gör för spelupplevelsen!