En klar förbättring är XL-skärmarnas reflektionsförmåga. Det är smidigare att spela på XL en varm sommardag när solen skiner igenom bussrutorna tack vare den nya tekniken som skärmlagren behandlats med. Enligt Nintendo var reflektiviteten 12 procent på 3DS, vilket har minskat till 3 procent på XL.

Batteritiden har ökat med drygt 1,5 timmar, och ligger på mellan 3,5 och 6,5 timmar. Spelar du utan 3D påslagen kan du räkna med cirka 8 timmar. Den förbättrade batteritiden är välkommen, men jag är fortfarande inte nöjd. Nog för att den mer avancerade hårdvaran spelar in, men vi som minns hur evighetslänge många äldre bärbara konsoler höll kan bara konstatera att här står sig Nintendos senaste slätt.

Jag upplever inga förbättringar gällande 3D-funktionen i spel. Trots att skärmen blivit större krävs det fortfarande att du sitter i precis perfekt placering för att inte 3D-illusionen ska brytas. Personligen upplever jag också illamående eller värk i ögonen efter bara en stunds 3D-spelande, men vilken toleransnivå man har för 3D är självklart individuellt.

Med allt detta sagt – är det dags för dig med vanliga 3DS att uppgradera? Svar ja! Om du har pengar över så erbjuder XL en bättre spelupplevelse än vad originalkonsolen mäktar med. Personligen tyckte jag att vanliga 3DS med dess ynkligt små skärmar var ett enormt nedköp efter att ha vant mig vid DSi XL, och därför känns uppgraderingen både efterlängtad och nödvändig.

XL gör stora spel större

De större skärmarna gör att dina spel kommer till liv på ett helt annat sätt än tidigare. Särskilt i äventyrsspel med episk inramning som exempelvis #Zelda: Ocarina of Time, där Links storslagna resa blir klart mer njutbar och inlevelsefull tack vare XL-skärmen. På många sätt känns XL som allt det 3DS borde ha varit från första början. Jag kan samtidigt förstå att det måste kännas surt för nyblivna 3DS-ägare att slanta upp nya tusenlappar igen, men efter att ha testat XL-skärmen är det svårt att gå tillbaka.

Om du inte redan skaffat dig en 3DS så finns inget bättre tillfälle än nu att göra det. Med ett gäng storspel som #Super Mario 3D Land, #Mario Kart 7 och #Theatrhythm Final Fantasy finns något för alla, och med tanke på att #Castlevania: Lords of Shadow – Mirror of Fate och #Epic Mickey: The Power of Illusion väntar vid horisonten finns mycket att se fram emot.

Glöm inte att du behöver en sån här för att kunna spela – strömsladd medföljer icke!

3DS XL är helt enkelt ett ypperligt stycke hårdvara, och jag tycker att Nintendo gjorde helt rätt som slopade den efterfrågade andra styrspaken. Att släppa XL med en extra analog styrspak hade delat upp spelarbasen i två, och det är inget som varken spelutvecklare eller konsumenter hade tjänat på. Om jag däremot får önska något vore det att Nintendo med framtida bärbara enheter gör rätt från början, istället för att medvetet släppa en sämre produkt som sedan ersätts inom något år eller två. Nog för att det skulle gå emot precis allt kommersiellt vett som finns – men man kan väl åtminstone få drömma?