Nu har årets vinnare utsetts i Steam Awards, där Bethesdas rollspel Starfield är en av vinnarna. Det prisas för "mest innovativa spelupplägg". Nej, inte ens fansen förstår varför. Det kan (och kommer) diskuteras länge och väl om hur bra Starfield är, men att kalla det tämligen traditionella rollspelet för innovativt...? Ja, det har alltså till och med spelets fans grubblerier kring.

Starfield är i grunden likt andra Bethesda-rollspel som Skyrim och Fallout. I prisets motivering kan vi läsa att "spelets designers går i bräschen för kreativt experimenterande och för med sig en ny synvinkel samt hjärnbrytande överraskningar". På Reddit diskuteras om ett recept vi känner igen sedan länge men som ersatts av procedurellt genererat innehåll, snarare än handgjort sådant, verkligen är något som är innovativt. Få menar att priset är välförtjänt, och istället diskuterar man huruvida trollen vann eller om Steam-priserna är en ren popularitetstävling.

Det ska sägas att Starfields formkurva på Steam pekar brant neråt. Blott 28 procent av de senaste 7 500 tyckarna ger tummen upp. Det är mestadels negativt. Totalt ger 64 procent tummen upp.

Även bland FZ-läsarna är det åsikter kring priset. "Satte kaffet i halsen när jag läste det", "Aldrig någonsin kan ni övertyga mig om att Starfield är innovativt" och "Trollkupp" skrivs bland annat.