Komponentbrist, fraktstrul och pandemibekymmer ledde till att Playstation 5 var bristvara i sisådär två års tid efter premiären i december 2020. Men situationen har normaliserats det senaste året eller så, och Sony spår rekordartad PS5-försäljning under den stundande julhandeln.

Det säger Eric Lempel, chef för marknadsföring hos Sony, till Barron's (betalvägg, innehållet finns citerat på Resetera),

We're expecting one of the strongest seasons in our history in terms of console sales.

De inledande åren för PS5 (och Xbox Series-konsolerna, som släpptes samtidigt) har varit allt annat än normala. Dels var den vanliga premiärbristen mycket längre än normalt, dels har konsolerna ökat i pris sedan premiären. Sony avtäckte nyligen nyversioner av PS5:orna, som i vanlig ordning är mindre och lättare än originalen, men inte heller nu sänks priset. De börjar säljas i USA i november, och längre fram i Sverige.

Icke desto mindre tror Sony alltså på stark julförsäljning, och att det nyligen släppta och svårt hyllade Spider-Man 2 kommer hjälpa till med det.

PS5 hade i somras skeppats i drygt 40 miljoner exemplar. Den säljer något långsammare än Playstation 4, men då är utdragen brist på PS5:or en faktor att ha i åtanke.