I början av 2022 offentliggjordes Microsofts planer på att köpa speljätten Activision (plus Blizzard plus King) för 69 miljarder dollar. Efter diverse turer bland olika konkurrensmyndigheter, där brittiska CMA gav grönt ljus idag, klargör Microsoft att de köpt Activision Blizzard.

Därmed ingår titlar som Call of Duty, Diablo, World of Warcraft och Candy Crush i Xbox-familjen. Förutom nämnda studior blir också andra utvecklarhus en del av Xbox, så som Infinity Ward, Raven Software, Sledgehammer, Treyarch, Toys for Bob, Beenox och High Moon Studios.

Målet att ta de nya studiornas titlar till Game Pass börjar – idag. Det berättar Phil Spencer.

I dag påbörjar vi arbetet med att ta älskade varumärken från Activision, Blizzard och King till Game Pass och andra plattformar. Vi kommer att dela mer information om när du kan förvänta dig att spela under de kommande månaderna. Vi vet att du är ivrig – och det är även vi.

Bobby Kotick kommer vara kvar på sin vd-position för Activision Blizzard året ut.

Phil har bett mig att stanna kvar som vid och rapportera till honom, och vi har kommit överens om att jag kommer att göra det fram till slutet av 2023. Vi ser båda fram emot att arbeta tillsammans för en smidig integration för våra team och spelare.

Activisions eviga vd tackar för sig 1 januari 2024, och därmed är en 33 år lång historia över – en som tidvis varit starkt ifrågasatt. För Phil Spencer och Xbox innebär det istället en ny början.

Som ett team kommer vi att lära oss, hitta innovationer och fortsätta att hålla vårt löfte att ta glädjen och gemenskapen från spel till fler människor. Vi kommer att göra detta inom en kultur som strävar efter att stärka alla att göra sitt bästa arbete, där alla är välkomna, och som är centrerad kring vårt ständiga åtagande om spel för alla.