Valve gillrar fällor i Dota 2 och Activision skapar hallucinationer i Call of Duty, men de är inte ensamma i kampen mot fuskare. Även Ubisoft utkämpar den eviga striden mot folk som inte behagar spela rättvist, och nu har de släppt en stridsrapport.

Först och främst behandlas verktyget Mousetrap, vars syfte är att leta rätt på personer som använder mus och tangentbord när de spelar Rainbow Six Siege på konsol, men maskerar inmatningarna som en vanlig handkontroll.

När Mousetrap upptäcker denna typ av fuskare så höjer det helt enkelt inmatningslatensen för spelaren, så att det blir väldigt knepigt att spelet. Anledningen till att Ubisoft inte bara stänger av spelarna direkt är att de vill uppmuntra dem att komma tillbaka till den ljusa sidan.

Och det verkar ha varit framgångsrikt. Efter att ha varit aktivt i nästan tre månader säger Ubisoft att de nu upptäcker 78 procent färre spelare som maskerar mus och tangentbord som spelkontroller. Vidare säger de att 43 procent av dessa fuskare började att spela med kontroll eller flyttade till pc efter första latensbestraffningen.

Tilläggas bör att detta alltså handlar om upptäckta musfusk, och det går inte att utesluta att vissa helt enkelt har bytt till mer sofistikerade maskeringsmetoder som inte upptäcks av Mousetrap.

Ett betydligt mer kryptiskt system mot fusk är QB, som enligt Ubisoft gör fuskutvecklingen betydligt jobbigare. Framgångarna för det ska vara stora och antalet avstängda fuskare sägs liggas på över 10 000. Vidare hävdar de att flera fuskförsäljare helt enkelt har slutat utveckla fusk till Siege tack vare systemet.