Senare i år väntas Nvidia lansera den nya grafikkortsserien RTX 4000. Men innan dess släpper de en sista modell i den nu 18 månader gamla serien. Och i går släppte de seriens snabbaste kort så här långt, en goding vid namn Geforce RTX 3090 Ti.

Sweclockers har satt tänderna i den här nätta pjäsen som blir din för bara en bra bit över 20 000 kr. Exakt pris är svårt att säga: Nvidia har riktpriset 24 000 kr, rekommenderat pris i går var 27 995 kr men nu listar Prisjakt Asus-varianten för just 24 000 kr.

Hursomhelst. Det du får är ett kort högre klockat än det förra toppkortet RTX 3090, med hysteriskt snabbt minne men också en rejäl effektåtgång. Det presterar i snitt 9 procent bättre än 3090-kortet i 4K-upplösning, men i lägre upplösningar sjunker prestandavinsten. Ett hysteriskt snabbt kort, men Sweclockers ställer sig tveksamma till om det är värt det sett till kostnaderna: svinhögt pris och hög värmeutveckling. De ser kortet mest som en produkt som visar vad som går att plocka ut ur den här serien grafikkort, och som sådant är det svårt att rekommendera.