Inlägg av foh

Inlägg som foh har skrivit i forumet

1

Några har varit inne på att det är svårt att kontrollera innehållet på streamingtjänster, vilket får mig att fundera på det från ett censur-perspektiv. Om något blir olagligt eller åtminstone olämpligt kan det tas bort och såvida ingen piratat och laddat upp någon annanstans kan det bli svårt att få tag på igen. Så kanske kommer datahoarders få en viktig roll framöver?

Det finns också en risk med Steam och andra tjänster där vi köper spel eller böcker eller vad det nu kan vara och helt plötsligt kan förlora alltihop om företaget bestämmer sig för att vi brutit mot något i licensavtalet med tjänsten. Av den anledningen föredrar jag personligen att köpa från gog, fast i nuläget har jag inte nog med lagring att spara ner allt jag har där så det resonemanget skiter sig lite.

Samtidigt kan vi se det ur ett miljöperspektiv; är det mer miljövänligt att streama och/eller köpa digitala varor jämfört med att producera massa skivor eller annan fysisk lagringsmedia? Jag har inte räknat på energiåtgången för datacenter och nedladdning etc, men det känns som att digital media nog är mer miljövänligt i längden?

Och vad händer om vår civilisation faller, eller åtminstone att elektricitet blir bristvara, finns det en risk att vi eller framtidens mänskor går miste om enorma mängder information när allt är digitalt? En fysisk bok eller vinylskiva är mer hållbart (du kan lyssna på vinyl med en papperstratt! https://www.youtube.com/watch?v=EPWyTBUYolo )

Så jag vet inte riktigt vad jag ska tycka här; av demokrati- och konsumenträttskäl samt bevarande för framtiden föredrar jag nog fysisk media, men av miljöskäl finns (misstänker jag) skäl att köra på streaming och digitalt "ägande".

1