Inlägg av Boerje

Inlägg som Boerje har skrivit i forumet

Skrivet av waeress:

Demot är bara PC för tillfället.

Jag vill inte bråka om semantik men att jämställa PC med Windows är lite magstarkt kan nog en del tycka. Dessutom är det Steam som gör det till att börja med vilket är en besvikelse

Demot verkar inte funka till Linux (not available on your current platform) trots att spelet i sin helhet gör det.

Som intressant sak kan ju nämnas att Sveriges Modellflygförbund är medlem i Svenska Flygsportförbundet och därigenom medlem i RF.

Modellflyg har ett antal grenar där den mest idrottsliga i min egen mening skulle vara linflyg (man styr planet i en cirkel med hjälp av en lina istället för radiostyrning). Resten av grenarna är (subjektivt sett) ungefär lika idrottsliga som esport (största skillnaden är väl att man ofta är utomhus, iaf när man flyger).

Grenen skalaflyg går t ex ut på att bygga en så exakt modell av ett riktigt flygplan som möjligt och sen flyga den enligt vissa kriterier.

Och drone racing, som verkar vara på god väg att bli en stor gren inom modellflygvärlden, utövas ju (ofta(st) sittandes) med en kontroll i händerna och videoglasögon på huvudet.

Vidare kan man ju undra hur mycket "idrott" det är att "nöjesflyga" riktiga flygplan (vilket också ingår i RF). Eller att dragraca en motorcykel eller bil. Eller köra en racerbåt på en rundbana.

Ultima Online, Hattrick och Eve Online. Vilka minnen, särskilt av de två första, 97 var ett bra år.

Skrivet av Pungvred:
Skrivet av Bojkott:
Skrivet av Pecman:
Skrivet av Bojkott:

Snacka om att folk verkligen jagar bevis för att NMS är falsk marknadsföring. En planet har ingen bestämd minimumstorlek, utan detta bestäms av andra kriterier. Det finns himlakroppar som klassas som planeter trots att de är mindre än vår måne.

Den minsta planeten man hade hittat 2013 är lite större än månen enligt den här artikeln:
http://scitech.medarbejdere.au.dk/en/currently/news/show/arti...

Och månen har ändå en omkrets på 11000 km i jämförelse med No Man Sky planeten vars omkrets endast var 144 km.

Även om jorden hade haft en omkrets på 50 km så hade det fortfarande varit en planet så länge massan hade varit densamma. Tänk 1kg bly vs 1kg bomull. Nu vet ja inte vad sannolikheten för en sån planet är då densiteten skulle vara löjligt hög, men det hade fortfarande klassats som en planet. Så det finns ingen specifik radie för vad som är en planet, utan detta definieras snarare av hur himlakroppen påverkar sin omgivning med hjälp av sin dragningskraft.

Det hade ju inte varit mycket till gravitation på en sån liten planet dock. Du hade praktiskt taket kunnat hoppa av den.

Helt fel. En kropp med en omkrets på 50 km skulle ha en radie på ca: 7,9 km (50/(2*pi)). Om massan för den här kroppen är 1 jordmassa ger då ekvationen för ytgravitation (g=m/r²) att denna kropp skulle ha en ytgravitation på runt 650000 g. Du hoppar inte av den i första taget med andra ord.

För planeten i videon som av FZ uppskattas att ha en omkrets på 144 km och som verkar ha ungefär jordlik gravitation (1 g) så skulle den uppskattningsvis ha en massa på inte ens en tiondel av Ceres massa. En så lätt himlakropp skulle ha svårt att "rensa grannskapet" (eng. "clearing the neighbourhood") och skulle nog inte kvalificera sig som planet enligt nuvarande IAU-definitioner.

Skrivet av brandter:
Skrivet av Boerje:
Skrivet av brandter:
Skrivet av Boerje:
Skrivet av cammo:

Ska dom ta in schackspelare också? Och pokerspelare?

Bara för att man kan tävla i något så är det INTE sport.

Den nutida definitionen av sport är faktiskt något med ett tävlingsmoment. Ingen sport utan tävlan alltså.

Det har iofs alltid varit definitionen av sport. Men som någon skrev så är det skillnad på sport och idrott.

Nej, ska man titta på ordets historia så är det ett franskt ord, desport, med betydelsen "fritid" som svenskan fått via engelskan. I svenskan finns ursprungsbetydelsen kvar i t.ex. termen sportfiske som ju vanligtvis inte är en tävlan (även om det ibland tävlas i fiske).

Ursprunget av ett ord spelar ingen som helst roll. "Sport eller idrott är ett samlingsbegrepp för olika mer eller mindre atletiska aktiviteter med tävlingsmoment". Där tävlingsmomentet är vad som avgör om det ska räknas som sport.

Ursprunget spelar visst roll när jag säger att den nutida betydelsen är något med tävlingsmoment, du säger att betydelsen alltid varit något med tävlingsmoment och den ursprungliga betydelsen inte har haft med tävlingsmomentet.

Skrivet av brandter:
Skrivet av Boerje:
Skrivet av cammo:

Ska dom ta in schackspelare också? Och pokerspelare?

Bara för att man kan tävla i något så är det INTE sport.

Den nutida definitionen av sport är faktiskt något med ett tävlingsmoment. Ingen sport utan tävlan alltså.

Det har iofs alltid varit definitionen av sport. Men som någon skrev så är det skillnad på sport och idrott.

Nej, ska man titta på ordets historia så är det ett franskt ord, desport, med betydelsen "fritid" som svenskan fått via engelskan. I svenskan finns ursprungsbetydelsen kvar i t.ex. termen sportfiske som ju vanligtvis inte är en tävlan (även om det ibland tävlas i fiske).

Skrivet av cammo:

Ska dom ta in schackspelare också? Och pokerspelare?

Bara för att man kan tävla i något så är det INTE sport.

Den nutida definitionen av sport är faktiskt något med ett tävlingsmoment. Ingen sport utan tävlan alltså.

Skrivet av neohasse:

Undra hur många meter hon fått i sig när hon legat sig hela vägen upp till Hollywood.

Du låter bitter. Hur många meter du fått i dig utan att lyckas med din skådespelarkarriär?

Eller så kan man utforska en galax i Noctis.

Citat:

OpenMW är i grund och botten en motor, och den har varit under utveckling i flera år nu. Du kan inte göra mycket mer än att utforska miljöerna och i stort sett är ingen interatkion möjlig.

Vad menas här egentligen? Har man datafilerna så kan man spela hela MW (och expansioner) med OpenMW, inte bara 'utforska miljöerna'. Artikeln (RPS-artikeln, som FZ bara har skrivit av) verkar blanda ihop funktionaliteten i OpenMW med den i multiplayer-testandet eller helt enkelt bara fått för sig eller hittat på.

Skrivet av conthox:

Som sagt ovan, visst finns det spel till MacOS och Linux också. Men frågan är 1) Är utbudet såpass stort så att man som gamer finner det som ett (bra) alternativ och 2) Fungerar spelen med valfri Linux dis eller bara med SteamOS? 3) Om de bara fungerar med SteamOS, hur låst är den i förhållande till andra distrubtioner?

1) Det beror mycket på definitionen av 'gamer' och på gamern i fråga. Behöver man spela senaste AAA-titlarna för att vara gamer? Exempel på några spel jag personligen spelar ofta som marknadsförs med Linuxstöd: EU4, CK2, Dota2, War Thunder, KSP, Star Ruler 2, Civilization V, Football Manager, Cities: Skylines. Ska jag räkna med 'mindre' spel och spel jag spelar genom wine (som ofta fungerar bättre än nyare versioner av Windows när man vill spela äldre Windowsspel) eller andra sätt (communityskapade implementationer t.ex.) blir listan oöverskådlig. Räcker dom? Kan jag kalla mig en gamer trots att jag faktiskt inte är intresserad av The Witcher 3 (inte intresserad av genren) eller blivit blöt i byxorna av Fallout 4 (enligt mig för likt trean och New Vegas, som båda funkar fint i wine)? Själv är jag i.a.f. nöjd med utbudet.

2) Lite väl Steam-centrerad fråga kanske. Kom ihåg att väldigt många spel man kan tänkas vilja spela behöver inte Steam. Men om man utgår från att man vill använda Steam så ja, med mer eller mindre krånglande så går det med nästan vilken dist som helst. Men I praktiken är det inte särskilt relevant då de absolut flesta som vill spela i Linux via Steam använder någon av de vanligaste distarna (Ubuntu, Mint, Debian o.s.v.) och där funkar det fint. Vill man tvunget använda sin favoritdist som är jätteawesome och obskyr till tusen får man helt enkelt lista ut hur det ska gå till själv eller välja ett bättre verktyg för vad man vill göra.

3) Förstår inte riktigt vad du menar med låst. Den är menad att vara en dist där du kan göra Steam-relaterade saker och den levereras i ett utförande där du kan göra det (precis som alla distar, för att inte tala om konsoler!, levereras i det utförande utvecklaren önskar). Du är ju låst till Steam, men det är ju lite av poängen... Utöver det är den lika låst som vilken dist som helst. Vill du installera en massa videoredigeringsmjukvara och redigera videor istället för att spela spel eller fucka upp inställningar så att du måste installera om går det bra.

Skulle det gå att köra valfri dist felfritt på en PS4:a skulle det vara väldigt intressant, med eller utan spelande.

Skrivet av conthox:

OS som man inte kan spela spel på

Jaså, det tror du.

Hi-Rez Studios shooter Paladins nu i stängd beta

Bilden påminner om Dragon Knight, Sniper, Timbersaw, Windrunner och.. något helt annat. Från Dota 2.

Endast Risk of Rain, sjukt skoj spel.

De bettingsajter som verkar vara störst i Sverige (Unibet, Betson) erbjuder redan spel på de flesta stora e-sportevents. Mestadels handlar det om CS:GO, DotA2, SC2 och LoL (och mer och mer Hearthstone) även om jag noterade någon sajt som erbjöd odds på FIFA:s egen "FIFA Interactive world cup" som avgjordes för några dagar sen. Det finns också sajter som t.ex Pinnacle som erbjudit ett relativt stabilt och bra utbud (men kanske inte alltid bra odds (IMO)) på e-sportvadhållning ett bra tag men som verkar vända sig mot den amerikanska marknaden med sin tonvikt på moneyline-odds och därmed inte finns på många svenskars radar. Sen finns såklart alla de sajter som poppat upp på senare år som BearClaw nämner som sysslar exklusivt med e-sport men som inte alltid har den trovärdighet (utbetalningar!) som traditionella bettingföretag har. Också inte att förglömma: Dota 2/CS:GO -Lounge där man satsar sina virtuella items på matcher!

Unikrn verkar för övrigt vara ett amerikanskt (från Seattle) företag som utnyttjar en australiensk spellicens för att erbjuda spel "där det är lagligt att satsa pengar på spel" (vilket det inte är i merparten av USA). Jag förstår inte varför de sägs vara brittiska. Jag har svårt att se något unikt hos dem och min uppskattning av dem är att de är (bara) ännu ett av många liknande sajter. Brittiska bettingföretag verkar för övrigt vara väldigt ointresserade av att erbjuda odds på e-sport jämfört med företag från andra delar av världen enligt min erfarenhet.

PS: Köpte inte Unibet upp bet24 från MTG för några år sen?

Skrivet av Kane:

Å andra sidan så brukar de flesta få den uppmärksamhet deras intresse lyfter.

Se på damfotboll, jämfört med herrfotbollen är det minimal publik, både via tv.-sändningar och på plats live. E-sport lyfter inte heller en storpublik och har jättesummor i omlopp.

Men det var inte det krönikan handlade om. Hade "Ali" varit en tjej och haft talang för fotboll (eller basket, som familjen i artikeln hade nära till hjärtat) hade familjen säkerligen varit intresserade och glada för det trots hon var tjej och sysslade med en en sport som är underlägsen herrvarianten. Det är familjens till synes totala ointresse för vad "Ali" sysslar med som är problemet, inte att de inte vet något om e-sport.

Skrivet av Kane:

Om man dessutom lägger till att det tydligen är knepigt att hålla sig ajour så blir det än mer förståeligt att e-sporten lever damfotbollsliv. Olika ligor och ladders och det är svårt att få ett samlat grepp. För en utomstående känns det lika organiserat som boxningen med sina sjuttioelva bälten och viktklasser. Nån sorts hittepå där någon smart typ nånstans tjänar en jävla massa pengar. Det vore inget problem att börja leta upp de stora ligorna i vilken sport som helst, både nationellt och internationellt. Enklast brukar bara att leta sig via google till respektive sports förbund. Var hittar jag Svenska Starcraft 2 Förbundet? Och OM jag hittar till nån större site så är den generellt ett förbannat myller av reklam, flash och "en jävla röra". Man bäddar alltså förbaskat illa och hjälper till att låta folk sova illa.

Du underskattar inte folk en del när du framför en sådan (miss)tro på deras förmåga att hålla koll på ligor och ladders? Är det ens relevant att jämföra e-sport-ligor med "de stora ligorna i vilken sport som helst" när varje sport (och e-sport) har sina egna egenheter som behöver hållas reda på? Du verkar tycka att e-sport ska vara organiserat exakt som t ex fotboll, handboll och ishockey med seriesystem när det i själva verket har fler tävlingsorganisatoriska likheter med t ex golf, schack, tennis och javisst, varför inte, boxning. Äpplen och päron...

Samma sak med att hitta information om matcher och ligor. Du kan inte förutsätta att ett förbund ska hålla snabb och enkel information tillgänglig för din skull för det finns i princip inga sådana förbund inom e-sport. Inte i nuläget iaf, kanske aldrig och det är inte nödvändigtvis en dålig sak att det är så. Det närmsta du kan komma är diverse communities men de gör i gengäld jobbet att sprida information bra mycket bättre än sportförbund gör, främst för att e-sportcommunities är globala (precis som e-sport av naturen är) medan sportförbund tenderar att tillhandahålla information effektivt som högst upp till nationell nivå.

Enkel sökning på "starcraft 2 community" ger mig Team Liquid, vars kalender, forum och liquipedia tillhandahåller i stort sett ALL information om turneringar, liveströmmar, VODSs och spelare som finns, som tredjeträff. TL har även i princip all info om Dota 2 du kan tänkas behöva och även en hel del om LoL.

Enkel sökning på "dota 2 community" ger mig joinDOTA som andraträff. Deras presentation av resultat och kommande matcher är superb.

Ingen av dom två sajterna har "ett förbannat myller av reklam, flash och "en jävla röra"" så såvida du inte bara fejkar kränkt uppgivenhet blir jag allt lite nyfiken på vilka sajter du faktiskt syftar på.

Skrivet av Kane:

Yngre begriper nog spelandet bättre men yngre idag är också sämre än någonsin på att organisera sig och driva något kontinuerligt. /care-generationen om man så vill.

Jag är inte säker men jag tror faktiskt inte att det är så jättemånga "yngre" (relativt såklart) som anordnar/driver de tävlingar du menar det är så svårt att hitta information om...

Jaja, lite OT men men...

Kan det vara så att Zlatans mål var för avancerat för att rekonstruera i spelet?

Tycker man dockningen i Elite är svår så rekommenderar jag följande:

Ladda ner Orbiter.
Starta på jorden.
Försök docka med ISS.

Bemästra det så är det inga problem med Elite-dockningar mer...

Dwarf Fortress.. fast sämre..? Mycket innovativt.