Inlägg av Aletheides

Inlägg som Aletheides har skrivit i forumet

Eiyuden Chronicles (PS5)
Class of Heroes Complete edition (PS5)
Etrian Odyssey 3 HD Remaster (PC)

I den ordningen blir det nog

TQ2 är ett givet köp om de följer samma mekanik som i ettan. Men tror inte det slår Grim Dawn.

Det enda som jag ser som faktiskt vettigt i den här uppdateringen är att man kommer kunna välja nya traits vid new game plus. Resten var minor fluff.

Skrivet av Håkan:

Vem säger att din syn på hur spel ska vara är det rätta? Du gör ju i princip samma sak som det du nämner i första stycket, man kan ju säga att du borde skaffa dig ett jobb istället för att dessa människor ska kolla på tv istället.

Ett spel är inte bättre för att det varar länge, har mycket utfyllnad eller måste lägga ned timmar på grinding som inte är kul. Man är inte "1337" för att man vill sitta 100 timmar i ett spel, med 1000 samlarföremål och av 100 timmar, så är 30 timmar bara att springa runt och slå ihjäl samma låglevlade fiender.

Jag bortser från ditt första stycke då du helt klart missat poängen när du försöker sätta ord i munnen på mig.

När det gäller andra stycket så respekterar jag din högst personliga åsikt. Bra att vi kan ha högt till tak här på FZ!

Det här hänger väl ihop med den grupp människor som klagar på att spel tar för länge att spela så de förlorar intresset. Blir det för mycket motstånd så kallas det för att det är för mycket grinding (trots att aktiviteten i spelet inte uppfyller definitionen för grinding). Eller så är det för mycket utfyllnads content.

Jag får känslan av att dessa människor egentligen vill se på en film eller Tv-serie, på höjden en interaktiv sådan, istället för att utmanas av ett spel.

Naturligtvis tar då publishers an på detta, då de vill urvattna spel till att passa den minsta gemensamma nämnaren i demografin potentiella köpare. Man vill hyvla ned alla hinder.

Men hyvlingen i spel har gått på tok för långt.

Positivt med content till spelet. Men efter allt som varit så är jag högst tveksam till att det kommer vara annat än en extra sido story arc och thats it.

Men jag blir gärna positivt överraskad. Kanske kan Starfield göra en comeback likt Cyberpunk och släppas som ett mer färdigt spel några år efter "release"?

Skrivet av Kazutoyo:

...
Jag vill ha en bra engagerande handling i ett JRPG, gärna utan tröttsamma animeklychor (tsundere osv).

Kände att jag behövde kommentera det här sista Det här med "animeklychor" så som Tsundere osv är inte en Anime eller JRPG grej. Det är bara en japanskt beteckning på en karaktärstyp som faktiskt hittas även i västlig media.

Men vi tar då TsunDere som exempel då du tog upp det.

From Wikipedia, the free encyclopedia

Tsundere (ツンデレ, pronounced [t͡sɯndeɾe]) is a Japanese term for a character development process that depicts a character with an initially harsh personality who gradually reveals a warmer, friendlier side over time.

The word is derived from the terms tsun tsun (ツンツン) (adverb, 'morosely, aloofly, offputtingly')[1][2][3] and dere dere (でれでれ) (adverb, 'in a lovey-dovey or infatuated manner').[4][2][5] Originally found in Japanese bishōjo games,[6] the word is now part of the otaku moe phenomenon,[7] reaching into other media. The term was made popular in the visual novel Kimi ga Nozomu Eien.[8]

Another accepted definition of tsundere is someone who has a combative attitude towards others but is also kind on the inside.[citation needed]

https://gamerant.com/best-most-iconic-tsundere-characters-wes...

Typiska Tsunderes i väst spel.

Kratos. God of War.

Bastilla, Star Wars Knights of the old republic

Morrigan, Dragon age Origins

Jack, Mass Effect 2

Sylvanas windrunner, World of Warcraft.

Hades, Hades

Arthur Morgan Red Dead redemption 2

Helgens meny

Eiyuden Chronicles: Hundred Heroes
(PS5)
Etrian Odyssey 3 HD Remaster (PC)

Samt fortsättning på Dungeon travelers 2/2-2 samt Battletech: Extended mod. Båda på PC.

Skrivet av AdamMK:

...
Har någon något tips på ett bra modern JRPG att försöka med för en som bara kört igenom de gamla på SNES och Gameboy?

Det beror lite på vad för spelmekanik du gillar.

Gillar du DRPGs, där mycket fokus ligger på labyrinter och karaktärsutvecklande så är Labyrinth of Galleria: The Moon society en bra början.

Gillar du mer slice of life spel i nutid med fokus på story och sociala interactioner så rekommenderas Persona 5: Royal. Turn based combat.

Gillar du mer realtime spel så är Star Ocean serien, Tales serien eller Xenoblade 3 bra alternativ.

Gillar du Tactics spel, så är Triangle Strategy, Tactics ogre reborn, Fire emblem: Three houses, Utawarerumono: Mask of Deception, Tears to tiara 2 eller Valkyria Chronicles alla bra ingångar.

Gillar du långa välarbetade storylines, gedigna världsbyggen med turnbased combat så är Legend of heroes serien att rekommendera. Story arcsen går över flera sammanhängande spel. Tex Trails of cold steel 1-2 som sedan följs av Cold steel 3-4 samt Trails into Reverie med samma huvudperson. Ny fristående arc börjar i sommar med Trails through Daybreak med nya karaktärer men i ett annat land samma värld.

Gillar man mer reaktiv knappcombo action combat så är Final Fantasy XVI ett sådant spel.

Det finns väldigt mycket att välja mellan.

Skrivet av Tor:

Definitivt att leta problem, inget av exemplen belyser något riktigt problem. Chud används även som slang i icke-politiska sammanhang och det andra är totalt opolitiskt. Oavsett så tänker jag lämna denna diskussionen nu så vi inte spårar ur tråden helt.

Exakt. Och nästa fråga blir då, varför letar man problem? Men nog om det. Det är som sagt ett icke problem.

Skrivet av Tröjan:

Många snackar om att jrpg var som bäst på SNES. Jag håller inte riktigt med. Jag tycker att Playstation 1-eran är överlägsen:

Final Fantasy VII
Final Fantasy VIII
Final Fantasy IX
Suikoden
Suikoden 2
Xenogears
Final Fantasy Tactics
Parasite Eve
Chrono Cross
Star Ocean Second Story
Vandal Hearts
Brave Fencer Musashi
Osv

Många av dagens jrpg har jag tyckt börjat fantastiskt bra, men sedan har jag tröttnat: Sea of Stars, Chained Echoes och Octopath Traveler t ex.

Mina förväntningar på Eiyuden Chronicle är enorma. Beställde det till PS5 idag.

FFVII Rebirth var fantastiskt - nästan lika bra som originalet - fram till de två sista kapitlen som i stort sett var hemska.

Bra lista!

Vad gör att du tröttnar på dagens JRPG?

Personligen upplever jag inte samma sak. De brukar hålla mig engagerad från början till slut i de flesta fall. Men då har jag inget emot att köra 200 timmar på ett spel. Jag brukar ha ett begränsat antal spel igång samtidigt istället och växla mellan dem där jag ersätter något först när jag klarat ett av dem jag har igång. Mindre risk att något faller bort då. Som ett resultat av det så har jag en ganska fet backlogg istället.

Skrivet av Molotov:

Fast det han postade hade inget med svårigheter med direktöversättning att göra.
Var ju 100% "egna åsikter" intryckta.
Fattar inte hur det kan godkännas.
Har nog inte reagerat själv tidigare men detta var intressant ögonöppnare

Det är en myt dock. Du kommer inte hitta många sådana exempel. Bara tänka tillbaka på alla JRPGs du själv spelat. Hur många har haft något som ens kan tolkas som politiskt i sina texter? Du kommer säkerligen inte att hitta ett enda exempel.

Orsaken är att bilderna han visade är ett exempel på en "halmdocke-konspiration". Man hittar ett exempel och sedan påstår man att det är ett exempel på något orelaterat som som påstås vara oerhört vanligt. Men i verkligheten är det bara just det enda exemplet som finns. Oftast även taget ur context. Dvs man bygger en halmdocka att skapa sin mytbildning runt vilket i sig ofta är i syfte för att driva en egen agenda.

Just det här exemplet har använts av den konservativa rörelsen för att visa på "woke" i spel kultur och att kultur måste regleras hårdare.

Så kan helt ignoreras.

Skrivet av benwick:

Slutar väl med att man gör spelen extremt dryga med flit. För endast 2.99$ kan du skippa detta

Du menar som free to play idag?

Skrivet av GustavA:

Jo för spel som tilltalar alla brukar ju vara jätteroliga.

Finns inga spel som tilltalar alla.

Skrivet av Kiske:

Eller så struntar man i att lägga in tråkiga delar i spelet. Det ger ju inga fina bilder om Sonys utvecklarkompetens iallafall.

Svårt eftersom att människor är olika. Delar du tycker är tråkiga behöver inte vara detsamma som jag tycker är öken.

Spela spel är till stor del repetetiva moment, så det passar nog bra att köra en generativ AI lösning i cloud som får lära sig hur spelaren spelar spelet och sedan ta över där spelaren själv väljer. Att låta spelaren själv välja vad man spelar själv är bättre än att försöka sätta någon hård gräns på vad som är rolig gameplay eller inte och slakta content i spel därefter.

Så Sony har något på gång här.

Det ser ut att vara riktat mot folk som gillar typ Animal Crossing. Där är inte animationer eller grafik det primära utan spelmekaniken och stämningen.

Skrivet av magma:

46 lax?! Är vi tillbaka på 90 talet igen?
Jäkla inflation och svag svensk krona 😅

Över hälften av det där är mest troligt grafikkortet. Det är overkill för mina egna behov. Men övriga komponenter skulle jag köpa alla dagar i veckan. Jag föredrar dock tysta slutna chassin så som Fractal Designs Define serie.

Helgen kommer gå i färgen av olika Mods ser det ut som.

Xenogears: Perfect works mod. (PS1/PC)
Battletech: Battletech Extended mod. (PC)

Sedan blir det DRPG.
Dungeon Travelers 2 (PSVita/PC)
Dungeon Travelers 2-2 (PC)
Labyrinth of Galleria the moon society. (PS5)

Annat = GSYNC/FreeSync

Skrivet av DieZe:

Du kan ju dock inte säga att soulslike inte passar dig om du gillar character development eller?:p går ju göra oändligt med builds lol. Men ja jag köper vad du säger gällande likheten med arpgs, för mig lutar detta lite mer åt soulslike action RPG med top down view och kanske inte fullt lika mycket åt renodlade arpgs likt diablo och poe. Blev en mouthful haha.

Då får vi nog vara överens om att vi inte är överens om det första. Soulslike character development ställt mot riktiga RPGs är som att jämföra en trehjuling med en bil

Likt andra här i tråden så spelade jag igenom från början till slut, det bara för att med egna ögon se om det verkligen var så illa som man påstod.

Slutsatsen är att det var definitivt så illa. Det kan inte kallas ett RPG då RPG elementen är nästan obefintliga. FF anknytningen är ytterst tveksam. Storyn och världsbygget oerhört tunn. Världen känns lika tom som Gran Pulse i Final Fantasy 13, trots att det enligt Lore inte skall vara så. Jag levde på hoppet att snart blir det bättre. Men förgäves.

Combat är som tidigare nämnts DMC button mashing arkadigt action combat vilket inte alls ger någon RPG känsla. Equipment och loot systemet är ytterst begränsat där man måste offra en tredjedel av sina slots (en av tre accessory slots) för att kunna mildra den värsta button mashingen. (Ring of Timely Strikes) Men då blir spelet samtidigt ett spel som man på riktigt kan spela med en hand eftersom man bara behöver köra button mashing på en enda knapp konstant i striderna så sköter det sig själv i princip.

Det mesta av looten är knytet till aktiveringen av skill combos och har således begränsat med värde om man kör med ovanstående accessory som mildrar action combat. Tydligt att det här med accesoryn var en sista minuten lösning för att komma runt kritiken av spelets combat system före release, i motsats till att lägga till ett riktigt balanserat game mode som tar bort knapp förstörandet och ändå ger lite motstånd.

För mig är FF dött om den här typen av spel blir norm i serien. Det är tur att det finns gott om riktiga RPGs fortfarande, även om de inte släpps inom FF universat.