Medlem
Death Stranding

När jag plockade upp Death Stranding visste jag inte riktigt vad jag skulle förvänta mig, åsikterna kring spelet gick isär rejält och spelet hade fått kritik för sin gameplay och en lång rad andra saker. Nu efter lite mer än 60 timmar har eftertexterna rullat och undertecknad kan konstatera att jag har älskat i stort sett varje sekund av spelet.

Världen vi stiger in i liknar inte något annat jag har sett i ett spel tidigare, det är som en blandning av månlandskap och Skottland? Eller kanske min egen barndoms bohuskust? oavsett vilket slår det an en sådan fin sträng inom mig att jag ryser där jag sitter i soffan. Jag är ruskigt svag för melankoli, Joakim Berg är i mångt och mycket min husgud och även om jag som person är en ganska så glad prick så har jag alltid dragits till det melankoliska och mörka när det gäller kultur i alla dess former. Death Stranding bockar i stort sett av varenda box här för mig, detta blir oerhört tydligt precis i början av spelet när du vandrar mot ditt mål i horisonten och precis i samma sekund som du ser byggnaden börjar en slinga av ”Low Roar” rulla. I just det ögonblicket suddas skiljelinjerna mellan verklighet och fiktion ut hos mig och jag blir en del av den här världen. Den vindpinade terrängen som jag arbetar mig framåt i påminner om de regniga vinterdagarna på västkusten, blåsigt, kallt och blött men också en känsla av friskhet och att vara vid liv.

Vi spelar som Sam Bridges, en så kallad porter vars uppgift är att kånka stora mängder av förnödenheter genom det här ogästvänliga landskapet och stundtals rent livsfarliga Amerika. Civilisationen som vi känner den är borta, de större städerna är ett minne blott och de flesta människor lever nu sina liv under jord i mindre bunkrar. Anledningarna till detta är många och jag vill inte gå in närmare på det då risken för spoilers är stor, men vi kan väl säga som så här att gränserna mellan de levande och de dödas värld på sätt och vis har suddats ut och att detta har fått massor av konsekvenser. En sådan konsekvens är något som kallas för ”Timefall” detta är enkelt förklarat nederbörd i alla dess former men som i den här världen har en ohygglig sidoeffekt, utsätts man för den så åldras man nämligen väldigt fort. Detta gäller både människor och andra saker som exempelvis de lådor som man kånkar runt på genom hela spelet.

Den riktigt stora faran kommer dock i form av så kallade BT’s (Beached Things). Detta är själar av döda som är strandade och inte kan ta sig över till de dödas rike och även om det skulle vara fel att benämna dem som onda så är det något man bör undvika, de försöker nämligen dra med sig dig in i deras värld. Ju längre du kommer in i spelet får du lite olika verktyg för att hantera dem, men jag fann ändå att det bästa sättet att hantera områden med BT’s var att ta det lugnt och försöka smyga sig igenom. Rejält nervkittlande!

Grundpremissen i spelet är ju annars att du ska frakta saker mellan olika delar av USA eller UCA som det kallas för i spelet ”United Cities of America”. Ett större uppdrag finns också där i bakgrunden men det tänker jag som sagt att ni som inte har spelat spelet än bättre upptäcker på egen hand.

Rollprestationerna är bland de bästa jag har sett i spelmediet, Last of Us kan kanske ha något att säga till om där men utöver det så kan jag på rak arm faktiskt inte komma på något som är i närheten av det här. Det finns djup hos i stort sett alla karaktärer och det känns verkligen som att du lär känna dem. Norman Reedus som spelar Sam är jag sedan tidigare svag för, de första sex säsongerna av Walking Dead knarkade jag verkligen så hade ganska så gott öga till honom redan tidigare. Den som jag dock tycker sticker ut mest är Mads Mikkelsen som golvar mig i rollen som Cliff. Kul där är också att det finns en kortare intervju med honom och Hideo Kojima på Youtube där han berättar om hur svårt det var i början att få grepp om rollen tills han fick se all den art som Kojima och hans team tagit fram, han hittade sin inspiration i det där och levererade en av de mest minnesvärda karaktärerna någonsin i min bok.

Något som blivit en meme av spelet är ju det här med att det ska vara någon form av frakt simulator och även om jag såklart kan se var det kommer ifrån så finns det även här ett djup. Du behöver tänka till och planera dina rutter väl och ibland kanske du ställs inför valet mellan att gå genom ett område med fienden eller ta en annan väg med tuffare miljö. Förstår verkligen att detta inte är för alla, men för egen del så hamnade jag nästan som i någon form av meditativt tillstånd när jag packade om sakerna och sedan satte en stolthet i att finna just den bästa och mest effektiva rutten för mig. Det är går inte att påpeka nog hur unikt det här spelet ändå är någonstans och i en värld där mycket av det vi får se är mer av samma sak så tycker jag Death Stranding verkligen behövs. Det gör något nytt och i min bok görs det förbannat bra!

Så bra faktiskt att undertecknad som annars aldrig bryr sig om Trophys/Achivments faktiskt är övertygad om att jag kommer plocka den här. Det är alldeles för bra för att lägga ifrån sig och den där upptäckarlusten finns kvar än trots över 60 timmar i spelet redan. Låt dock inte det här med speltiden skrämma dig, det går att spela igenom bra mycket snabbare om man vill.

Det finns så mycket mer jag skulle kunna skriva om detta mästerverk, det är kanske inte ett spel för alla men för mig så var det en underbar överraskning som helt klart kvalar in på min lista över de fem bästa spelen någonsin som jag har spelat. Brister finns såklart, herregud sektionerna uppe i de snöbeklädda bergen kommer jag drömma mardrömmar om länge, men detta till trots så älskade jag ändå varje sekund av det. Mycket finns att säga om Hideo Kojima, gränsen mellan genialitet och dårskap är hårfin men i min bok så håller han sig på rätt sida hela vägen här. Världen som byggs upp är bedårande vacker samtidigt som det ger just den där rätta tonen av den där melankolin som jag tjatar så mycket om.

Att sätta någon form av betyg på det här är svårt tycker jag. Dels kan jag känna att betyg är något utdaterat när det gäller spel och all form av kultur egentligen, det säger så lite men får ofta så stora växlar och jag är så där gubbgrinig så jag också kan tycka att det ibland råder lite väl hög inflation av bra betyg. Med detta sagt, Death Stranding är helt klart en femma i min bok, det lär verkligen inte vara det för alla men jag tycker ändå någonstans att det Kojima gör här ska premieras, det är som sagt något nytt och annorlunda, något som bryter av det här ekorrhjulet vi suttit fast i ett tag nu. Spelet var gratis på Epic häromdagen, ni som inte har spelat det hoppas jag verkligen att ni plockade upp det där och då. Spelet är värd sin tidsinvestering och väl värt att testas i alla fall, som sagt det kommer inte vara för alla men för er som det klickar för. Ni har en underbar resa framför er och glöm för allt i världen nu inte att lyssna på Soundtracket!

Death Stranding
5
Mästerligt
+
Världen
+
Liknar inte något annat
+
Historien som berättas
-
Det är inte för alla
-
Oerhört frustrerande stundtals
-
Halvjobbig kamera stundtals
Det här betyder betygen på FZ
Medlem

Fin recension, och kul att du gillade spelet! Det var inte i min smak tyvärr, men jag förstår också er som gillar det.


signatur

En av två halvor i spelpodden Gejma. 🎮

Medlem

En sak som jag lärt mig sedan tidigare:
Argumentet "det är inte för alla" är en fin omskrivning av "spelet är egentligen inte bra, men det finns intressanta delar". Hade spelet varit mästerligt, då hade det väl varit något för alla?!?!

För mig känns spelet som "Free Quixel Megascans" the game. Jag har sett de där texturerna alldeles för många gånger nu.

Medlem
Skrivet av maq777:

En sak som jag lärt mig sedan tidigare:
Argumentet "det är inte för alla" är en fin omskrivning av "spelet är egentligen inte bra, men det finns intressanta delar". Hade spelet varit mästerligt, då hade det väl varit något för alla?!?!

För mig känns spelet som "Free Quixel Megascans" the game. Jag har sett de där texturerna alldeles för många gånger nu.

Den omskrivningen sitter nog mer hos dig, iaf finns det inte hos mig. Spelet är genuint bra i min bok, men då det skiljer sig såpass mycket jämfört med många andra spel kan jag förstå att tröskeln kanske är lite högre för att fortsätta med spelet. Spelet är som en lök, flera lager och några av de där lagren kan vara tuffa att tugga i sig för en del tror jag.

Medlem
Skrivet av maq777:

En sak som jag lärt mig sedan tidigare:
Argumentet "det är inte för alla" är en fin omskrivning av "spelet är egentligen inte bra, men det finns intressanta delar". Hade spelet varit mästerligt, då hade det väl varit något för alla?!?!

För mig känns spelet som "Free Quixel Megascans" the game. Jag har sett de där texturerna alldeles för många gånger nu.

Men då är inget spel mästerligt, finns inget spel i hela världen som verkligen alla älskar.

Medlem

Detta spel är 5 av 5 för mig med.
Det är flera serier och filmer som gett mig så stark upplevelse att jag alltid kommer bära med mig dem i hjärtat. Men det är inte många spel. Death Stranding, är dock ett av de få spelen.

Medlem

Bra recension!

Ett jäkligt bra spel och det är, som du skriver, inte för alla. Men om det klickar för en så har man en stor njutning framför sig.


signatur

Ännu en dag i paradiset.

Flakmonkey

Sällar mig till skaran som tycker att Death Stranding är fantastiskt men det är ju verkligen som den här och (väl) i princip alla recensioner säger att det inte är för alla. Var själv rätt tveksam då jag inte är något superfan av Metal Gear Solid-serien, men hittade det relativt billigt och det visade sig bli ett av mina bästa spelköp någonsin. Storyn, miljöerna, etc fängslade mig men det som jag blev mest förvånad över själv var hur jag uppskattade gameplay-loopen, för det är verkligen en loop. Gillade också att bygga lite infrastruktur som andra spelare uppskattade vilket jag först såg som en ren gimmick, nästan lite läskigt vad en like eller två kan göra.

Men men, det är som sagt bara vissa personer i min närhet som jag skulle rekommendera att skaffa det och även för dem känns det som att det är 50/50 om de kommer älska eller hata det.

Medlem

Gillade inte spelet, för mycket filmsekvenser. Kan tipsa om att om du gillar Norman Reedus så kolla in Boondock Saints (2 filmer).

Medlem

Jag har gett det ett par försök men gett upp efter några timmar. Tror inte det är för mig, tyvärr. Vill så gärna gilla det.

Medlem
Skrivet av psp123:

Jag har gett det ett par försök men gett upp efter några timmar. Tror inte det är för mig, tyvärr. Vill så gärna gilla det.

Jag är lite i samma sits som dig. Testat det 2 gånger innan men nu installerade jag det igen. Ska verkligen ge det ett försök till nu, funkar det inte då så går det nog inte...

Medlem

spelet var ok för det var inte likt nåt annat spel men i slutändan blev det en enformig walking simulator bara.. men grafiken var ju snygg däremot.

jag hatade verkligen dom där svarta monstren och bebisen började böla det var inget höjdarmoment när man tappade allt man hade

Medlem
Skrivet av maq777:

En sak som jag lärt mig sedan tidigare:
Argumentet "det är inte för alla" är en fin omskrivning av "spelet är egentligen inte bra, men det finns intressanta delar". Hade spelet varit mästerligt, då hade det väl varit något för alla?!?!

För mig känns spelet som "Free Quixel Megascans" the game. Jag har sett de där texturerna alldeles för många gånger nu.

Ett spel designat till att försöka passa alla är ett spel designat för ingen, mediokra.
Så de bästa spelupplevelserna för enskilda är oftast vattendelare i det stora hela!
Är vad jag tror iaf😅


signatur

🖥 i5 9600k | RTX 2080 | Z390 | 16GB DDR4 |ROG 34" 21:9 1440p
🎮 PS5 | LG 55" CX

Medlem

Gör man ett tillräckligt bra spel, så finns det något där för alla. DS däremot har bara något att erbjuda till de mest inbitna Kojima-rövslickarna.

Medlem
Skrivet av maq777:

Gör man ett tillräckligt bra spel, så finns det något där för alla. DS däremot har bara något att erbjuda till de mest inbitna Kojima-rövslickarna.

Fast, finns det något för alla så blir det ju ofta en ganska urvattnad upplevelse? Tycker man gör det väldigt lätt för sig om man generaliserar på det sättet. Personligen uppskattar jag inte Zelda överhuvudtaget, men jag kan ändå se tjusningen med spelet för vissa personer.

Medlem
Skrivet av maq777:

Gör man ett tillräckligt bra spel, så finns det något där för alla. DS däremot har bara något att erbjuda till de mest inbitna Kojima-rövslickarna.

Det är omöjligt att göra. Det finns inte ett enda sådant spel och kommer aldrig att finnas. Tyvärr.


signatur

Ännu en dag i paradiset.

Medlem

Death Stranding är mästerligt för mig med.
Hade på känn att speöet skulle falla mig i smaken efter man läst lite recension. Men man var inte helt säker.

Speciella spel är ofta vattendelare, är man på "rätt sida" då blir det ofta bra

Skrivet av maq777:

Gör man ett tillräckligt bra spel, så finns det något där för alla. DS däremot har bara något att erbjuda till de mest inbitna Kojima-rövslickarna.

Haha gå och lägg dig.
Varför sitta och sura över att spelet inte var för dig och dom som gillar det är rövslickare? 😂


signatur

🇸🇪 VR Sverige Discord server
https://discord.com/invite/avnhs6mgjc

Medlem
Skrivet av Molotov:

Haha gå och lägg dig.
Varför sitta och sura över att spelet inte var för dig och dom som gillar det är rövslickare? 😂

Att gnabbas med Kojimafans är lite av min favoritsysselsättning.

Medlem
Skrivet av maq777:

Att gnabbas med Kojimafans är lite av min favoritsysselsättning.


signatur

🇸🇪 VR Sverige Discord server
https://discord.com/invite/avnhs6mgjc

Medlem

Wow, vilken recension. Jag gillar att du inte spoila något för oss som ännu inte spelat spelet. Jag vart så sugen just nu på att spela det här så nu laddar jag ner det via ps plus. Vilken perfekt nyårsdag, en nykokad kaffekanna och death stranding! Tack för motivationen! 😃


signatur

🎮 PlayStation 5 | Xbox Series X
📺 LG C2 55" (2022 EVO)

Medlem
Skrivet av Ichinin:

Gillade inte spelet, för mycket filmsekvenser. Kan tipsa om att om du gillar Norman Reedus så kolla in Boondock Saints (2 filmer).

Mycket bra filmer 👍


signatur

🎮 PlayStation 5 | Xbox Series X
📺 LG C2 55" (2022 EVO)

Medlem
Skrivet av Beerceptulus:

Wow, vilken recension. Jag gillar att du inte spoila något för oss som ännu inte spelat spelet. Jag vart så sugen just nu på att spela det här så nu laddar jag ner det via ps plus. Vilken perfekt nyårsdag, en nykokad kaffekanna och death stranding! Tack för motivationen! 😃

Tack och kul! Hoppas att spelet klickar för dig, då har du en riktigt härlig tid framför dig!

Medlem

Bra recension. Håller med om klippet du nämner i recensionen vilket jag tror är detta: https://www.youtube.com/watch?v=0otXs1LGcp4&t=2129s Riktigt bra.

Jag älskar detta spel. Kusligt bra ljuddesign, musik, atmosfär och story. Det kan stundtals kännas lite repetetivt men överlag en mycket minnesvärd upplevelse. För mig är det ett väldigt medetativt spel.

Medlem
Skrivet av maq777:

En sak som jag lärt mig sedan tidigare:
Argumentet "det är inte för alla" är en fin omskrivning av "spelet är egentligen inte bra, men det finns intressanta delar". Hade spelet varit mästerligt, då hade det väl varit något för alla?!?!

För mig känns spelet som "Free Quixel Megascans" the game. Jag har sett de där texturerna alldeles för många gånger nu.

Det är väl mer en omskrivning för spelet är mästerligt men väldigt specialiserat. Finns ju många maträtter som vissa älskar men andra hatar. Sen finns det maträtter som inte smakar något alls och lättare går ner

Medlem

har spelat igenom det 3 gånger nu. storyn, karaktärerna och skådespeleriet är ofta så otroligt dåligt att det gränsar till "så dåligt att det blir bra/roligt" och man sitter och småfnissar för sig själv över hur jävla absurdt allt är. lite som en uwe boll-film.

spelet i sig däremot, spelvärlden, atmosfären och gameplayloopen är 10/10. så härligt avslappnande, nästan zen-like. man sitter liksom bara och myser.

Medlem
Skrivet av maq777:

Gör man ett tillräckligt bra spel, så finns det något där för alla. DS däremot har bara något att erbjuda till de mest inbitna Kojima-rövslickarna.

Kul att du säger det. Undertecknad älskar nämligen Death Stranding men har aldrig spelat något annat som Kojima skapat. Hur går det ihop?

Låt mig gissa. Du gav spelet en chans, det passade inte dig och nu blir du provocerad av oss som faktiskt tycker om det och bara har gott att säga om det?

Medlem
Skrivet av maq777:

En sak som jag lärt mig sedan tidigare:
Argumentet "det är inte för alla" är en fin omskrivning av "spelet är egentligen inte bra, men det finns intressanta delar". Hade spelet varit mästerligt, då hade det väl varit något för alla?!?!

För mig känns spelet som "Free Quixel Megascans" the game. Jag har sett de där texturerna alldeles för många gånger nu.

Eller så kan det handla om vilken typ av spel man gillar. Jag tycker att SnowRunner är ett fantastiskt spel men jag förstår om det är alldeles för långsamt för någon som gillar Forza Horizon 5. Är SnowRunner ett dåligt spel då för att det är gjort för en viss grupp spelare? Lite kontstigt tankesätt kan jag tycka.


signatur

PSN: OAKTHYR

Redaktör
Ponny

Blev rätt sur när ett troll förra veckan (sannolikt!) spoilade en stor Death Stranding-grej i ett kommentarsfält. Så gör man bara inte. Men trots detta: jag SKA spela igenom det snart. Fick t.o.m. PS5-versionen i julklapp (av en sambo som redan gett mig PS4-versionen i julklapp...).

Ska lägga det här spelet högt i backloggen. Kanske rentav HÖGST?

Tack för fin recension. 🤗 Gillar ditt resonemang om betyg, för den stora massan kan ju ibland stirra sig blind på siffran. I vissa fall vill man ju inte sätta en siffra, då det förtar lite av spelets verkliga tyngd.


signatur

En Bamseponny av folket

Medlem
Skrivet av Knalle:

Kul att du säger det. Undertecknad älskar nämligen Death Stranding men har aldrig spelat något annat som Kojima skapat. Hur går det ihop?

Låt mig gissa. Du gav spelet en chans, det passade inte dig och nu blir du provocerad av oss som faktiskt tycker om det och bara har gott att säga om det?

Min bror och ett par polare diggar inte Kojimas tidigare spel men älskar Death Stranding.

Skrivet av Fredrik Eriksson:

Blev rätt sur när ett troll förra veckan (sannolikt!) spoilade en stor Death Stranding-grej i ett kommentarsfält. Så gör man bara inte. Men trots detta: jag SKA spela igenom det snart. Fick t.o.m. PS5-versionen i julklapp (av en sambo som redan gett mig PS4-versionen i julklapp...)

Så jäkla tråkigt när man får saker spoilat så. Men det är lätt värt att spela ändå, det är massor med knäppa detaljer och twistar i storyn som är häftiga att uppleva ändå.

Sambon verkar vilja att du ska spela det. 😅


signatur

Ännu en dag i paradiset.

Medlem

Har det på PS4, men inte testat.
Bara sambon har kört en del.
Kanske dags att göra det?

12
Skriv svar