Spelpretton

Medlem
Spelpretton

Det finns nog pretton inom alla kulturella områden, så även inom dataspel (som givetvis är ett kulturellt uttryck) borde man tycka. Men vad är egentligen ett pretto? Inom film och musik skulle jag vilja beskriva ett pretto som en person som i regel ogillar mainstream och gillar lite smalare saker, som independent film eller kanske osignade indieband. Typiskt pretto är en filmrecensent från DN som nästan aldrig skriver något själva filmen som recenseras utan skryter mest om allting man vet runtomkring, eller analyserar sönder filmen utan att säga om den är bra eller dålig.

Det kanske inte är lika lätt att se det beteendet inom dataspel, d v s någon som i regel ogillar spel som släpps av någon förläggare, och mest spelar indiespel. Det finns ju gott om gamers som t ex ogillar #EA och deras spel, men behöver inte för den skull bara gilla indiespel som t ex #Defcon från Introversion Software. Spelrecensenter har inte heller riktigt samma prettobeteende som filmrecensenter, utan är oftast mer sakliga faktiskt. Fanboys är definitivt inte pretton på något sätt.

<img src="http://www.cyberiapc.com/vgg/stills/nes/zelda.gif" align="right" hspace="5" alt="Legend of Zelda" style="border: 1px solid black"/>Ett spelpretto skulle möjligen kunna vara de som tycker att allting var bättre förr, och hävdar väldigt bestämt att grafik inte betyder någonting alls. De som tycker att första Zelda är bättre än Zelda 3, eller Metal Gear är bättre än Metal Gear Solid 3. Ja, lite väl extremt kanske, sådana människor finns nog inte. Hoppas jag.

Jag vet ärligt inte hur ett spelpretto är. Det kanske inte finns några riktiga pretton ännu, spel kanske är ett för ungt medium? Variationen är ju ännu ganska dålig jämfört med film och musik. Det finns ju så gott om andra grupperingar däremot, så det kanske inte behövs regelrätta pretton.

#blogg


signatur

Patrick
Producer@DICE

1
Skriv svar