Dice har sagt att det ska finnas fler saker än någonsin att låsa upp, såväl vapen som tillbehör, och vid första anblicken är arsenalmenyn också överväldigande. Varje klass har såklart sina särskilda bössor men en rad olika tillbehör gör det lätt att finjustera bössutbudet efter eget tycke.

Kom igen, planka då fegis!

Eftersom assault-klassen numera extraknäcker som medic har han förlorat sin granatkastare. För att göra nya dörrar krävs det både att du förser ditt vapen med ett främre tillbehörsfäste och prioriterar bort din hälsobringande låda till fördel för ett granatrör. Om du har bestående men efter någon galen nyårsnatt kan du istället välja en hagelbrakartillsats, rökbomber eller kanske utfällbara ben för ökad precision. Det är alltså inte bara support som kan lägga an mot murar och dylikt, bipods finns för de flesta vapnen. Däremot har den aggressiva hjälpredan tillgång till ett bärbart artilleri och du riktar med hjälp av minikartan. Det kändes spontant mer roligt än praktiskt - “stå still i ett par sekunder så jag kan skjuta in mig”.

Comeback kid

Battlefield 3 återintroducerar Team Deatchmatch som inte funnits i serien sedan #Battlefield 1942 och det blev vårt sista skälvande möte med multiplayerläget för dagen. Tanken var att de närvarande nordiska nationerna skulle göra upp sinsemellan men eftersom Dice ännu inte implementerat grupphantering (det kommer till release, försäkrar de) hade vi svårt att dela upp oss i respektive lag. Istället blev det en blandad skjutfest, sex mot sex, och först till hundra poäng. När jag gick ner för sista gången, med 27 stycken mord på mitt samvete, stod det 99-98 till vår fördel och några sekunder deklarerades vi som vinnare.

Spelvärldens kortaste eldkastare

Det är förmodligen som att svära i kyrkan men comebacken gör gott för serien. Visst, Rush är intensivt men för att få en riktig snabb dos Battlefield, när du bara har en kvart att spela, känns spelläget gjutet. Det fanns förvisso Squad Deathmatch i Bad Company 2 men det blir inte lika personligt när det är fyra lag istället för två som bråkar. Om Battlefield 3 ska ha chans att charma en lika stor massa som #Call of Duty: Modern Warfare 3 måste bredden på spellägena finnas. Det blir dock inte utan uppoffringar.

Efter allt förhandsnack pekar en hel del på att Battlefield 3, som släpps sex år efter det hyllade Battlefield 2, inte kommer att gå hem hos alla veteraner från 2005. Dice har lovat att tillgodose många av kraven men vissa saker återstår för att blidka de argaste debattörerna, såsom modverktyg och servrar du kan köra i garderoben. För killen som mötte kärleken i öknen för nio år år sedan känns multiplayer dock som att fira linnebröllop.