Bethesdas rollspel och moddar är som ler och långhalm. Så var det när din farfar växte upp, och en dag kommer dina barnbarn laborera med The Elder Scrolls 7-moddar. Redan nu finns tusen och åter tusen Starfield-moddar på Nexus. Det kan ta tid att hitta pärlorna men för att spara tid listar vi de 10 mest uppskattade moddarna just nu. Man kan mäta popularitet på olika vis, som exempelvis antalet nedladdning. Vi har valt att lista efter de som fått flest upptummar.

Notera att detta gäller pc-versionen av Starfield. Moddstöd till Xbox kommer nästa år.

Missa inte att tipsa om dina favoritmoddar i kommentarerna. Tillsammans skapar vi ett ännu bättre Starfield. Får vi in tillräckligt med tips kommer vi förstås att sammanställa dessa!

1. StarUI Inventory

Nexus-länk ► Skapare: m8r98a4f2
Den just nu i särklass populäraste Starfield-modden har över miljonen nedladdningar och gör upp med en av spelets tyngsta stötestenar: inventoryt. Moddens mål är att göra dina fickor enklare att reda ut genom att presentera alla föremåls info tydligt men kompakt. Med tanke på all kärlek den fått är det enkelt att slå fast: modden gör Starfield-livet enklare.

2. Starfield Script Extender

Nexus-länk ► Skapare: SFSE Team
Beskrivs som en "resurs för moddare", och expanderar kapaciteten för scripting. En typ av modd som varit en del av Bethesda-spel de senaste tjugo åren. Kort sagt öppnar de här moddarna upp för kreatörer att bygga mer avancerade moddar. Med andra ord en modd du med stor säkerhet kommer behöva men kanske en du inte kommer tänka så mycket på.

3. Baka Achievement Enabler

Nexus-länk ► Skapare: shad0wshayd3
Moddar eller användandet av konsolmenyn tenderar att skjuta en pil i knät på achievement-stöd. Den här modden råder bot på detta. Svårare än så är det inte.

4. Neutral LUTs

Nexus-länk ► Skapare: fadingsignal

Likt många andra moddar på listan gör den här en sak och det gör den bra. I det här fallet: plockat bort spelets färgfilter. Löftet är djupare svärta, som gjuten för OLED-skärmar, samt mer enhetliga, neutrala färger. Skaparen byggde modden för sin egen skull då det uppstod svårigheter med att se här och där. Det är tydligt att fler ville komma till festen.

5. Undelayed Menus

Nexus-länk ► Skapare: Seb263
Målet med modden är att angripa en del som många har invändningar mot: menyerna. Men till skillnad från nummer ett på listan handlar den här om att drastiskt korta den fading-effekt som i långa loppet gör att man lägger en del dötid bara på att ta sig in i menyn. Att trycka på exit-knappar går också dubbelt så snabbt och menyerna flyter alla i 60 bildrutor per sekund.

6. Cleanfield

Nexus-länk ► Skapare: Gametism

För ett tag sedan blev det debatt kring Starfields startskärm. Det antyddes att den var ett hafsverk. Tja, den här modden skalar ner den ytterligare genom att plocka bort loggotyper Bethesda-logga, epilepsivarning och (om du vill) Starfield-logga samt dagens meddelande. Keep it simple.

7. Starfield Upscaler

Nexus-länk ► Skapare: PureDark
Modden för dig om du vill ersätta AMD:s uppskalningsteknik, Fidelity FX Super Resolution 2 (FSR 2), med Intels XeXX eller Nvidias Deep Learning Super Sampling (DLSS – men bara DLSS2). Det är moddens enda syfte, men populariteten vittnar om att det räcker långt.

8. BetterHUD

Nexus-länk ► Skapare: KhaoMaat
"Mindre distraherande, mer engagerande och helt enkelt en bättre HUD" är hisspitchen. Modden gör att meddelanden du får i mitten av skärmen – xp, upptäckter – mindre och skjuter ner dem i underkanten. Ett litet steg för Starfield, men kanske ett behagligt sådant.

9. Achievement Enabler

Nexus-länk ► Skapare: brunph
Ekar det här inne? Jovisst, den här modden gör precis samma sak som modden en bit högre upp: låter dig köra moddar och konsolmenyn utan att tvingas leva utan achievements. Hindrar också sparfilerna från att flaggas för moddar.

10. Compact Mission UI

Nexus-länk ► Skapare: Stentorious

Vi slutar där vi började: i menyerna. I det här fallet är det uppdragsmenyn som får sig en översyn. Kort sagt: du kan se 50 procent fler uppdrag och dessutom tonas slutförda sådana ut – ger tydlighet. Menyerna i Starfield har fått en del kritik men det finns som synes redan fina modd-lösningar.

Mot modd-oändligheten, och vidare!

Detta är alltså tio av tusentals Starfield-moddar som blir fler för varje dag som går. Där ute finns moddar som ger dialogrutorna ett ansiktslyft, mörkt läge för terminaler, tjusigare vatten, Dualsense-ikoner (så kan du i alla fall låtsas att Starfield finns på PS5!), tjusigare hälsomätare, skippa klippbilder som visar hur skepp lyfter, landar och dockar.

Kort sagt: modd-möjligheterna är redan ett stjärnhav. Vilka tycker du lyser starkast?